1 tip voor een succesvol 2013

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

1 tip voor een succesvol 2013

Jos Maassen

Om succesvol marketing te bedrijven moet je je doelstelling super concreet maken. Dat is de eerste stap naar succes! Beantwoord altijd eerst de vraag: Wat wil ik wanneer bereiken? Niet in algemeenheden, maar in concrete getallen. Bijvoorbeeld; Ik wil 20% meer omzet bij bestaande klanten in de komende 6 maanden. Of, ik wil 50 nieuwe klanten in 2013, of 10.000 verkochte producten voor eind 2014. Dit lijkt voor de hand liggend, maar de praktijk wijst uit dat dit niet zo is. Het is mijn ervaring dat grote bedrijven hier tot in detail antwoord op kunnen geven. Echter, middelgrote bedrijven maken doelstellingen nagenoeg nooit concreet. En dat is nou juist wat ze wel zouden moeten doen.

 

Hoeveel mensen moet je bereiken om een klant te scoren?

Vanuit een doelstelling kun je in een aantal stappen het doorrekenmodel maken. Een voorbeeld uit een willekeurige branche: Stel je wilt in 2013 50 nieuwe klanten. Je weet, uit ervaring dat 1 op de 2 afspraken leidt tot een offerte en 1 op de 2 offertes leidt tot succes. Voor 50 nieuwe klanten moet je dus 100 offertes uitschrijven en 200 afspraken hebben. Voor 200 afspraken moet je ongeveer tussen de 2.000 tot 4.000 relevante bedrijven in jouw doelgroep bereiken. Dat kan door een e-mailnieuwsbrief, een DM, een telefoontje of via sociale media.
Bewezen is dat 5 tot 10% van alle mensen en bedrijven die je op de een of andere manier van je propositie op de hoogte hebt gebracht, uiteindelijk bij je aan tafel kunnen komen.

 
Deze getallen zijn vaak confronterend. In bovenstaande situatie moeten, voor 50 nieuwe klanten, dus 2.000 tot 4.000 bedrijven van je gehoord hebben. Ik snap dat dit even schrikken is, maar er is ook goed nieuws. Want nu je dit zo concreet weet kan je daar je activiteiten op afstemmen: Hoe ga ik 4.000 bedrijven in mijn doelgroep laten weten wie ik ben. Je doelstelling bepaalt dus je marketingactiviteiten.

 

Wat mag een nieuwe klant kosten?

De volgende belangrijke stap is om te bepalen wat je aan een klant verdient en wat je aan hem uit wil geven om hem klant te maken. Dit is essentieel om te voorkomen dat je veel te veel geld uitgeeft aan marketing, want je zou de eerste niet zijn. Nu je weet wat je wilt bereiken en wanneer je dit wilt bereiken en wat een nieuwe klant of de verkoop van een product mag kosten, kun je bepalen uit welke middelen je marketingplan moet bestaan.

 
Nespresso bijvoorbeeld is een product met een hele hoge marge, daar kan je dus relatief veel marketinggeld uitgeven om iemand klant te maken. Een accountant, die een paar duizend euro per jaar verdient aan een klant die bijvoorbeeld 7 jaar blijft, kan het zich ook permitteren om 1000 euro uit te geven aan het werven van een klant. Maar voor een fysiotherapeut ligt dit bedrag beduidend lager.

 

Maak je doelstellingen concreet!

Ga nou eens zitten en maak je doelstellingen, voor dit jaar heel concreet. Dan kan je daar je marketing op afstemmen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op