Blog

11 creatieve manieren om je leads op te volgen

  • 22-03-2016
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

De kans dat je een potentiële klant voor het eerst spreekt, wanneer hij je ook echt nodig heeft, is minimaal. Dat wil zeggen: je spreekt een lead zelden tot nooit voor het eerst wanneer hij ook daadwerkelijk klaar is om van jou te kopen. Vrijwel altijd zullen er meerdere contactmomenten volgen (en nodig zijn) om tot een deal te komen. En wie is daarvoor verantwoordelijk? Juist, jij!

Opvolging

Van Dale zegt het volgende:
Actie die op een activiteit, actie, onderzoek e.d. volgt, m.n. bespreking en evaluatie van de resultaten, syn. vervolg: een follow-up geven aan iets, iets een follow-up geven; – nawerking

Hoewel opvolgen van cruciaal belang is voor het verkoopproces, wordt het meestal niet als zodanig behandeld. In de meeste gevallen worden leads niet tot nauwelijks opgevolgd. En dat terwijl 80% van de deals ontstaan tussen het vijfde en twaalfde contactmoment!

Gebrek aan creativiteit

Er zijn verschillende redenen waarom leads onvoldoende worden opgevolgd. Gebrek aan creativiteit is daar één van. Simpelweg niet goed weten hoe je een lead opvolgt, zonder ‘vervelend’ te zijn. Want ja, na twee belletjes en twee emails is de originaliteit er wel een beetje vanaf. Herkenbaar?
Doe je voordeel met deze creatieve manieren om je leads op de radar te blijven:

1. Artikelen

Stuur een artikel dat je hebt gelezen en dat aansluit bij de ‘wereld’ van je lead. Bijvoorbeeld een nieuwsartikel over zijn branche, een cartoon over zijn dienstverlening of een rapport dat aansluit op zijn markt. Stuur een korte email met de tekst: “Ik zag dit en moest aan jou denken.”, met een link naar het betreffende artikel.

2. Handgeschreven kaart

Een door jou persoonlijk handgeschreven kaart is een bijzondere manier om onder de aandacht te komen. De kans dat iemand regelmatig een handgeschreven kaart ontvangt is niet zo groot. De kans dat hij hem leest is des te groter.

3. Een selfie video

Stuur een korte selfie video per email of SMS. Een korte persoonlijke boodschap waarin je specifieke aandacht geeft aan je lead kan enorm onderscheidend werken.

4. Foto mock-up

Het kost iets meer werk, maar een originele foto mock-up van je lead is wel heel erg leuk om te ontvangen. Haal zijn/haar foto van het internet en verwerkt die bijvoorbeeld in de cover van de Quote 500, met de tekst: “Ondernemer van het jaar.”. De kans dat deze foto bewaard word is zeer groot.

5. SMS of WhatsApp

Een kort bericht via SMS of WhatsApp, eventueel aangevuld met een link naar een specifiek stuk content, heeft een hoge attentiewaarde. Ga maar na hoe vaak jij een bericht op je smartphone ongelezen laat….Bijna nooit!

6. Uitnodiging

Nodig je lead eens uit voor een event. Organiseer een waardevol event, seminar, workshop of webinar en nodig je leads uit om deel te nemen en op die manier beter kennis te maken met je bedrijf.

7. Cadeau

Stuur een cadeau op. Dit kan een fysiek cadeau zijn dat je per post stuurt, maar het kan ook een digitaal cadeau zijn, zoals een specifiek rapport of een e-book.

8. Feedback

Vraag je lead om feedback. Gewoon eerlijk en ongezouten. Ja, je hoort het goed: feedback. Ook als hij nog geen klant is. Er zijn genoeg redenen om om feedback te vragen. Stel je open en kwetsbaar op en je zal merken dat dit in veel gevallen zeer gewaardeerd wordt.

9. Blog

Schrijf een blogartikel, speciaal voor je lead. Zo kan je hem/haar benoemen in je artikel of schrijf je specifiek over de situatie van deze persoon (wel of niet met naam en toenaam).

10. Online adviesgesprek

Tijd is schaars, ook bij je lead. Bied daarom aan om een online adviesgesprek in te plannen, waarin je hem verder helpt binnen bijvoorbeeld 30 minuten. Tijd voor een persoonlijke afspraak is er niet altijd, maar 30 minuten voor een goed informatief gesprek is er meestal wel.

11. Koffie

En dan is er natuurlijk altijd nog de klassieke kop koffie. Wellicht niet heel origineel, maar wel zeer effectief. Uiteindelijk is het gewoon goed om elkaar in de ogen aan te kunnen kijken.

Wat je ook doet: doe het met veel plezier en positiviteit. Laat zien dat je de wereld van je leads en klanten daadwerkelijk beter wilt maken. Voeg waarde toe, wees professioneel, gebruik humor (en zelfspot), wees vasthoudend en zorg dat je (goede) intenties altijd 100% helder zijn.

Succes!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.