11 creatieve manieren om je leads op te volgen

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

11 creatieve manieren om je leads op te volgen

Djoea van Zanten

The guy that helps you sell more

 
 
 

De kans dat je een potentiële klant voor het eerst spreekt, wanneer hij je ook echt nodig heeft, is minimaal. Dat wil zeggen: je spreekt een lead zelden tot nooit voor het eerst wanneer hij ook daadwerkelijk klaar is om van jou te kopen. Vrijwel altijd zullen er meerdere contactmomenten volgen (en nodig zijn) om tot een deal te komen. En wie is daarvoor verantwoordelijk? Juist, jij!
 

Opvolging

 
Van Dale zegt het volgende:
Actie die op een activiteit, actie, onderzoek e.d. volgt, m.n. bespreking en evaluatie van de resultaten, syn. vervolg: een follow-up geven aan iets, iets een follow-up geven; - nawerking
 
Hoewel opvolgen van cruciaal belang is voor het verkoopproces, wordt het meestal niet als zodanig behandeld. In de meeste gevallen worden leads niet tot nauwelijks opgevolgd. En dat terwijl 80% van de deals ontstaan tussen het vijfde en twaalfde contactmoment!
 

Gebrek aan creativiteit

 
Er zijn verschillende redenen waarom leads onvoldoende worden opgevolgd. Gebrek aan creativiteit is daar één van. Simpelweg niet goed weten hoe je een lead opvolgt, zonder ‘vervelend’ te zijn. Want ja, na twee belletjes en twee emails is de originaliteit er wel een beetje vanaf. Herkenbaar?
Doe je voordeel met deze creatieve manieren om je leads op de radar te blijven:
 

1. Artikelen

 
Stuur een artikel dat je hebt gelezen en dat aansluit bij de ‘wereld’ van je lead. Bijvoorbeeld een nieuwsartikel over zijn branche, een cartoon over zijn dienstverlening of een rapport dat aansluit op zijn markt. Stuur een korte email met de tekst: “Ik zag dit en moest aan jou denken.”, met een link naar het betreffende artikel.
 

2. Handgeschreven kaart

 
Een door jou persoonlijk handgeschreven kaart is een bijzondere manier om onder de aandacht te komen. De kans dat iemand regelmatig een handgeschreven kaart ontvangt is niet zo groot. De kans dat hij hem leest is des te groter.
 

3. Een selfie video

 
Stuur een korte selfie video per email of SMS. Een korte persoonlijke boodschap waarin je specifieke aandacht geeft aan je lead kan enorm onderscheidend werken.
 

4. Foto mock-up

 
Het kost iets meer werk, maar een originele foto mock-up van je lead is wel heel erg leuk om te ontvangen. Haal zijn/haar foto van het internet en verwerkt die bijvoorbeeld in de cover van de Quote 500, met de tekst: “Ondernemer van het jaar.”. De kans dat deze foto bewaard word is zeer groot.
 

5. SMS of WhatsApp

 
Een kort bericht via SMS of WhatsApp, eventueel aangevuld met een link naar een specifiek stuk content, heeft een hoge attentiewaarde. Ga maar na hoe vaak jij een bericht op je smartphone ongelezen laat….Bijna nooit!
 

6. Uitnodiging

 
Nodig je lead eens uit voor een event. Organiseer een waardevol event, seminar, workshop of webinar en nodig je leads uit om deel te nemen en op die manier beter kennis te maken met je bedrijf.
 

7. Cadeau

 
Stuur een cadeau op. Dit kan een fysiek cadeau zijn dat je per post stuurt, maar het kan ook een digitaal cadeau zijn, zoals een specifiek rapport of een e-book.
 

8. Feedback

 
Vraag je lead om feedback. Gewoon eerlijk en ongezouten. Ja, je hoort het goed: feedback. Ook als hij nog geen klant is. Er zijn genoeg redenen om om feedback te vragen. Stel je open en kwetsbaar op en je zal merken dat dit in veel gevallen zeer gewaardeerd wordt.
 

9. Blog

 
Schrijf een blogartikel, speciaal voor je lead. Zo kan je hem/haar benoemen in je artikel of schrijf je specifiek over de situatie van deze persoon (wel of niet met naam en toenaam).
 

10. Online adviesgesprek

 
Tijd is schaars, ook bij je lead. Bied daarom aan om een online adviesgesprek in te plannen, waarin je hem verder helpt binnen bijvoorbeeld 30 minuten. Tijd voor een persoonlijke afspraak is er niet altijd, maar 30 minuten voor een goed informatief gesprek is er meestal wel.
 

11. Koffie

 
En dan is er natuurlijk altijd nog de klassieke kop koffie. Wellicht niet heel origineel, maar wel zeer effectief. Uiteindelijk is het gewoon goed om elkaar in de ogen aan te kunnen kijken.
 
Wat je ook doet: doe het met veel plezier en positiviteit. Laat zien dat je de wereld van je leads en klanten daadwerkelijk beter wilt maken. Voeg waarde toe, wees professioneel, gebruik humor (en zelfspot), wees vasthoudend en zorg dat je (goede) intenties altijd 100% helder zijn.
 
Succes

 
 

Feel the magic. How to brand your business in 20 min

 

Meer B2B klanten?
Check ons Whitepaper!

Bezoek onze gratis workshops!

Praktische tips in jouw
tijdlijn? Volg ons!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op