Blog

12 tips om meer resultaat uit LinkedIn Groepen te halen

  • 16-03-2016
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Veel van de mensen waar wij mee werken maken regelmatig gebruik van LinkedIn. En omdat ze hun netwerk en bereik graag willen uitbreiden maken ze hierbij ook gebruik van LinkedIn-groepen. Alleen komen daar vaak vragen bij kijken, omdat ze niet zo goed weten wat ze nu precies met die groepen moeten doen. Vaak blijft het bij het delen van content en verder niet zoveel. Herkenbaar?

Om je op gang te helpen hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet, waarmee je LinkedIn-groepen succesvol kan inzetten voor je marketing en sales proces.

Wat is een LinkedIn-groep?

Allereerst is het misschien goed om uit te leggen wat een LinkedIn-groep precies is. In de basis is het niets anders dan een aparte ‘ruimte’ waar mensen bijeen komen om te communiceren over een bepaald onderwerp. Hier leer je nieuwe mensen kennen, voer je discussies, stel je vragen, krijg je antwoord en vergroot je je netwerk.
Vanuit marketing perspectief zie ik LinkedIn-groepen als een mooie plek voor ‘bereik’ en ‘verbinding’ met de doelgroep.

Zoek kwaliteit en kwantiteit

Groepen zijn er in alle soorten en maten. Afhankelijk van je doelstelling bepaal je welke groep voor jou relevant is. Soms heeft dat te maken met de grootte van een groep en soms met een specifieke kwaliteit.
Zo kun je lid zijn van een groep waar duizenden mensen lid van zijn. Hierdoor kunnen discussies breed gevoerd worden en zal je bereik redelijk groot zijn.
Maar je kunt ook lid zijn van een groep waar lokale ondernemers bijeen komen. Dit kan een kleine groep zijn, maar wel heel kwalitatief, omdat hier een groot deel van je persoonlijke netwerk te vinden is.
Kies wat bij jou past.

Verdeel je groepen

Vaak zien we dat mensen vooral lid worden van groepen uit hun eigen branche. Logisch, want daar is informatie te vinden waarin je geïnteresseerd bent. Maar vergeet niet om ook lid te worden van groepen waar je doelgroep te vinden is.
Maak een verdeling voor jezelf tussen groepen die je gebruikt voor je eigen interesses en groepen waarmee je in contact komt met je doelgroep.

Hou het persoonlijk

LinkedIn-groepen zijn gemaakt voor mensen die elkaar daar kunnen ontmoeten. Gebruik ze dus ook zo. Communiceer vanuit je eigen naam en op persoonlijke titel. Ook wanneer je vanuit je bedrijf communiceert, doe je dat altijd nog als jezelf en niet anders. Het gaat erom dat mensen jou als persoon zien en niet al logo ervaren.

Eerst deelnemen, dan posten

Een valkuil waar je makkelijk in kan trappen (en dat doet vrijwel iedereen, wij ook) is dat je direct allerlei content gaat delen. Soms vanuit een ‘reclame’ gedachte, meestal vanuit enthousiasme. Echter werkt het vaak veel beter om eerst echt deel te nemen aan de groep en te reageren op andere discussies en content. Wanneer je wil dat mensen naar je luisteren, zal je eerst naar hen moeten luisteren.
Stel je voor dat je met een groep mensen staat te kletsen en er komt ineens een wildvreemd iemand tussen staan die lukraak begint te roepen en verhalen begint te vertellen. Grote kans dat niemand naar hem zal luisteren. Hij moet namelijk eerst worden opgenomen in de groep en dat doe je door te luisteren en interesse te tonen.

Voorkom overkill

Hoe enthousiast je ook bent: voorkom een overkill aan content en informatie. Het is goed om enthousiast te zijn en met mensen te communiceren, maar overval mensen niet met een overvloed aan informatie.

Start met content uit de branche

Wanneer je start met content delen is het aan te raden om eerst content van anderen te delen. Bijvoorbeeld content uit de branche of over recente ontwikkelingen die aansluiten bij de groep.
Direct starten met het delen van eigen content maakt je minder relevant. Want laten we eerlijk zijn, iemand die alleen over zichzelf praat is meestal minder relevant 🙂

Deel je ’waarom’

Wanneer je content deelt is het aan te raden om daarbij aan te geven waarom je die content deelt. Geef je mening of stel er bijvoorbeeld een vraag over. Het is goed om te laten weten wat de reden is dat je iets deelt. Dit maakt het voor lezers helder en je vergroot de kans dat ze het ook gaan lezen.

Vraag

Een goede manier om met anderen in gesprek te raken is door vragen te stellen. Vraag om hun mening, ideeën, visie en ervaringen. Vraag ook om feedback. Stel je open voor een kritische blik. Dit maakt je sterker en authentieker.

Promoot je eigen content

Uiteraard is het delen van je eigen content van groot belang voor je eigen marketing strategie. Doe dit na zo’n 3 tot 6 weken, wanneer je verschillende conversaties hebt gehad in de groep (en de groep je heeft geaccepteerd). Wanneer mensen je serieus nemen is de kans dat ze je content serieus nemen aanzienlijk groter.

Deel niet in teveel groepen

Voorkom dat je dezelfde content in teveel groepen deelt. De kans dat jouw publiek ook in diezelfde groepen zit is aanwezig en het zou zonde zijn als ze je in alle groepen met hetzelfde verhaal tegenkomen. Natuurlijk kun je wel content in meerdere groepen delen, maar let goed op waar je dat doet en met welke timing. Je kunt er ook voor kiezen om er een paar weken tussen te laten zitten.

Zeg: ‘dank je wel!’

Wanneer je energie stopt in het deelnemen in groepen en mensen reageren op jouw content, vragen en opmerkingen. Vergeet dan niet om ze daarvoor te bedanken. Interactie is van cruciaal belang dus vergeet niet om daar aandacht aan te geven.

Maak persoonlijk contact

LinkedIn-groepen maken het mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te communiceren. Dit is voor de meeste mensen wel helder. Maar je kan ook direct persoonlijk contact opnemen met groepsleden. Je kan iemand gewoon een persoonlijk bericht sturen (via het overzicht van de groepsleden) om op die manier de conversatie privé voort te zetten. Dit maakt het dus ook eenvoudig om met potentiële klanten in contact te komen.

Goed. Ik hoop dat je met deze tips aan de slag kunt. En wanneer je vragen hebt, kun je ons altijd even bellen of een berichtje sturen via LinkedIn 🙂

Wil jij weten hoe je duurzame relaties opbouwt via social media? Download dan nu hier ons white paper “Duurzame relaties opbouwen via social media? Zo doe je dat.”

Succes!

Zie ook: B2B marketingB2B marketing uitbesteden, E-mail marketing b2bMarketing automation

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.