Blog

3 handvatten om kwalitatieve gesprekken te voeren op LinkedIn

  • 11-11-2019
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Een zakelijke relatie opbouwen via LinkedIn, dat is zeker mogelijk. Maar daarvoor is het wel handig een paar dingen in gedachten te houden. Collega Djoea geeft je in deze blog 3 handvatten om kwalitatieve gesprekken te voeren op LinkedIn.

1. Zoek de juiste mensen

Voor je in gesprek gaat op LinkedIn, is het natuurlijk belangrijk eerst te kijken met wie je in gesprek wilt gaan. Dat lijkt een open deur, maar er zijn genoeg mensen die te pas en te onpas connectieverzoeken sturen. Of dat je iets oplevert, is maar de vraag. In de kroeg knoop je tenslotte ook niet met de een na de ander een gesprek aan. Het is belangrijk eerst de juiste mensen te zoeken. Daarvoor kun je de zoekfunctionaliteiten binnen LinkedIn gebruiken, maar je kunt ook zoeken naar een vorm van engagement waar je op in kunt haken. Kijk bijvoorbeeld wie met likes of commentaren al interesse in je heeft getoond of welke nieuwe volgers je erbij hebt. Om bij het voorbeeld van de kroeg te blijven: het is makkelijker een gesprek aan te gaan met iemand waarmee je eerst oogcontact hebt gehad, dan zomaar willekeurig mensen op de schouder te gaan tikken.

2. Vergeet je verkooppraatje

Als je de juiste mensen hebt gevonden en je opent het gesprek, is het heel belangrijk dat op de juiste manier te doen. Vergeet je verkooppraatje (voor nu). Geloof me: connectieverzoeken met meteen een hele salespitch of recruitmentpitch werken niet. Dat is als iemand in de kroeg op de schouders tikken en vragen: wil je met me trouwen. Niet doen. Stuur een connectieverzoek met een persoonlijke boodschap, stuur een InMail of laat een privéberichtje achter in een LinkedIn-groep. Je mag best duidelijk zijn over je intentie maar niet op een opdringerige of verkoperige manier. Refereer aan een post die je van iemand hebt gezien, vertel waarom zijn of haar profiel je opviel. Wat je wilt bereiken, is het openen van een gesprek. That’s it.

3. Maak het gesprek persoonlijk

Als je een aardig berichtje hebt gestuurd, is de kans groot dat iemand reageert. Laat dan het gesprek lopen zoals het loopt, maar hou het menselijk. Forceer niks. Leer elkaar kennen: wie ben jij, wie zijn wij, is het zinvol om elkaar eens wat beter te leren kennen? Zo ongeveer als je het in de kroeg zou doen. Veel mensen worden, zodra ze online gaan communiceren, ineens heel formeel. Nergens voor nodig. Het mooie van LinkedIn is dat je met elkaar kunt communiceren in chatvorm: heel laagdrempelig. Maak het persoonlijk, stuur een gifje mee, een voiceberichtje of een videootje. Hoe afstandelijker en hoe zakelijker je het maakt, hoe lastiger het is om die relatie te laten opbloeien. Werkt het bij jou wel? Doe het dan vooral op je eigen manier. Maar in de meeste gevallen, zeker met het verjongende publiek op LinkedIn, is persoonlijk het toverwoord.

Geïnspireerd?

Wil je meer weten over hoe je LinkedIn actief en intensief in kunt zetten in je verkoopprocessen? Schrijf je dan in voor onze eerstvolgende workshop ‘Grow your business with LinkedIn‘.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.