8 tips om meer te verkopen aan bestaande klanten

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief
MMM-meer-verkopen-aan-bestaande-klanten2

8 tips om meer te verkopen aan bestaande klanten

Youri

Youri Kuper

Enthousiast at Make Marketing Magic

 

Elke dag spreek ik bedrijven die een enorme focus hebben op het binnenhalen van nieuwe klanten. Zo veel focus zelfs, dat de mogelijkheden bij bestaande klanten raken ondergesneeuwd. Met deze 8 tips benut je jouw netwerk in de zoektocht naar meer business:

 

1. Communiceer

met je klanten. De meeste bedrijven willen groeien door meer klanten binnen te halen. Zij focussen op nieuwe klanten en productgroepen. Maar dan vergeet je je bestaande klanten. Die nemen sommige diensten af bij een concurrent. De belangrijkste reden? Ze weten niet dat jij die diensten ook verkoopt! Tip 1 is dus: communiceer met je klanten. Zorg met emailmarketing dat zij jouw diensten kennen en blijf op hun radar! Dat zorgt voor cross selling & upselling.

 

2. Wacht niet

tot bestaande contracten aflopen. Die fout maken veel bedrijven. Neem ruim op tijd contact op met je klant: minimaal 2 maanden van tevoren bij een 1 jarig contract, en minimaal 3 maanden bij een meerjarig contract. Dit verkleint de kans dat klanten om zich heen kijken en een vervolgopdracht bij je concurrent plaatsen. Sommige klanten spreek je regelmatig, maar anderen niet. Zorg dat je er ook bij die anderen op tijd bij bent!

 

3. Vergeet geen

slapende klanten. Veel slapende klanten blijven uit zichzelf bij je kopen of diensten afnemen of laten steeds stilzwijgend het contract verlengen, daar hoef je dus niks voor te doen. Zulke klanten zijn een potentiele goudmijn. Maar hoe langer jouw klant al klant is, hoe groter de kans dat hun behoefte verandert. En daarmee veranderen jouw kansen! Zoek dus contact met deze klanten, zodat ze niet zomaar weglopen.

 

4. Maak

van elk contactmoment een verkoopmoment. Train jezelf om elk contactmoment met een bestaande klant als verkoopkans te zien. Probeer verder te denken dan de uitgesproken behoefte en probeer erachter te komen waaruit een behoefte is ontstaan. Vraag dus door! Heel praktisch, zoek de discrepanties tussen de huidige en de gewenste situatie. En kijk hoe je voor de klant die brug kunt slaan.

 

5. Beloon

loyaliteit. Het stuit me al enorm lang tegen de borst dat veel bedrijven overstapkortingen of instapbonussen bieden, maar zodra je hun klant bent hoor je niks meer over kortingen. Terwijl hier een kans ligt om klanten vast te houden. Schenk dus aandacht aan bestaande klanten, en blijf ze prikkelen met mooie kortingen of aanbiedingen. Zo houd je ze bij je!

 

6. Geef

bestaande klanten een aanbrengbonus voor nieuwe klanten die zij aantrekken. Niet alleen beloon je dan je bestaande klant in plaats van (alleen) je nieuwe klant, ook laat je iemand anders jouw verhaal vertellen en dat werkt veel sterker dan wanneer je dat zelf doet.

 

7. Underpromise & Overdeliver

altijd. Als je je bestaande klanten meer geeft dan zij van je verwachten, zijn ze onder de indruk en zullen ze dit verder vertellen. Hun experience gaat dan viral, en dat wil je. Coolblue doet dat bijvoorbeeld heel goed door het sturen van persoonlijke kaarten aan klanten die ze spreken. Zo worden bestaande klanten je ambassadeurs!

 

8. Luister

naar je klanten. Als je updates wilt doorvoeren, ga dan eerst bij je klanten na wat zíj missen of wat zíj graag zouden willen zien. Los van de extra omzet die deze extra features en functionaliteiten opleveren, geef je je klanten wat ze verwachten en daar worden ze blij van. Dus behoud je je klanten daardoor langer. Het werkt dus twee kanten op!

 

Ten slotte: als je bovenstaand advies volgt, heb je daar vast iets aan. (lees: underpromise & overdeliver!!)

 

 
 

Feel the magic. How to brand your business in 20 min

 

 
 

 

Plan een call in

 

 

Meer B2B klanten?
Check ons Whitepaper!

Bezoek onze gratis workshops!

Praktische tips in jouw
tijdlijn? Volg ons!

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Esther Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Esther
Gast

Ja, een aanbrengbonus, dat is een top idee!