Blog

A/B-test je website voor een hogere conversie

  • 12-05-2014
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Je website vormt dé basis voor alle communicatie van je organisatie. In het ontwikkelen van de website investeer je dan ook veel tijd, energie en uiteraard ook geld. De teksten zijn geschreven en zodra de website klaar is ben je opgelucht, want eindelijk is het zover. Laat de klanten en opdrachten maar komen! Echter naast het continu checken van je content, moet je jezelf ook de vraag stellen: ‘Genereert je website ook de gewenste conversie’? Want hoe weet je dat je website optimaal werkt voor het gedrag van jouw bezoekers? Wat werkt wel goed, maar wat kan wellicht beter. En dan vooral: wat zorgt voor een hogere conversie in aankopen, afspraken of groei aan e-mailadressen?

Optimaliseer je website met een A/B-test

Een hogere conversie met een test? Jazeker! Want je moet je voorstellen dat een bezoeker vrij lui is aangelegd. Je kan hem of haar sturen in zijn of haar surfgedrag. En dus ook in de conversie die iemand maakt. Zo kan een kleur van een knop of de tekst in een button al een significant verschil maken. Maar voordat je verzandt in het oneindig aanpassen van je website voor de juiste combinatie: doe een A/B-test.
Wat is een A/B-test precies?
Met een A/B-test toon je bijvoorbeeld twee varianten van een pagina of elementen op een pagina aan je bezoekers. Je bezoekers worden willekeurig verdeeld in twee groepen, waarbij Groep A variant A ziet en groep B variant B. En het ideale is: de bezoeker merkt hier zelf niets van.
Het doel van een A/B-test
Het doel is vrij eenvoudig: hoe krijg je een zo hoog mogelijke conversie via je website? Een A/B- test voer je uit om inzicht te krijgen in de variant welke beter zal converteren. Want wat ogenschijnlijk een klein verschil lijkt, kan al een significant verschil betekenen in je conversie. Je ziet direct waar je bezoeker beter op reageert en converteert. Je kan op veel verschillende manieren een A/B-test op je pagina uitvoeren:
• In de kleurstelling
• In de tekst buttons
• In locatie op pagina
Voorbeeld 1 A/B-test
Het doel van een AB test – 2
Voorbeeld 2 A/B-test
Maar je kan ook een variatie testen van kleur met locatie en tekst, ook wel een multivariate test. Hierbij test je een combinatie van de variatie tegen elkaar tegelijk binnen een pagina. Dit gaat sneller dan met een A/B-test. Per pagina kan je bepalen of een eenvoudige A/B test voldoende is, of dat een combinatie van meerdere variabelen je een beter inzicht gaat verschaffen.
De voordelen van testen
De voordelen van het A/B-testen in het kort:
• Je verhoogt je conversie
• Een snel resultaat
• Je verbetert je website
• Het is kosten efficiënt
• Een test is vrij eenvoudig op te zetten en kan zo vaak als je maar wil
• Resultaten o.b.v. echt gedrag, de bezoeker weet niet dat er getest wordt
Vind je deze tip leuk, waardevol of interessant? Geef een reactie of deel ‘m met je volgers via de bovenstaande knoppen. Succes!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.