Blog

Al die marketingdata, wat moet je ermee?

  • 01-04-2022
  • In: Blog
  • Door: Mirthe Cuperus

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

In deze blog legt Mirthe uit hoe je op een eenvoudige en vooral effectieve manier omgaat met marketingdata.

Wat is marketingdata?

Een vraag die moeilijk en tegelijkertijd heel makkelijk te beantwoorden is.

Marketingdata zijn alle getalletjes die uit je computer rollen nadat je marketing hebt gedaan.

Je doet iets online, op je website, via je socialmediakanalen.

Leuk, maar al snel komt de vraag: hoe doe ik het eigenlijk? Waar moet ik naar kijken en wat zegt het?

Inzicht in het effect van een campagne

De wereld is nogal veranderd. Een jaar of tien geleden was er helemaal niet zo veel marketingdata.

Je kocht een billboard langs de snelweg, maar hoeveel mensen er voorbij reden en wie jouw billboard zag? Geen idee! Verder dan een onderbuikgevoel kwam je niet. En dat was OK, het was niet anders.

Vandaag de dag is een campagne op LinkedIn of Facebook niet heel anders dan een billboard langs de – digitale – snelweg.

Maar nu weet je exact hoeveel mensen erlangs zijn gereden en hoeveel mensen er kijken.

Omdat we nu het exacte getal weten in plaats van dat we maar op een onderbuikgevoel af moeten gaan, hebben we het idee dat we ook meteen echt inzicht moeten hebben in het effect van de campagne.

Dat is waar veel ondernemers vastlopen. Google Analytics en LinkedIn Analytics, om maar een paar tools te noemen, voorzien je van stapels gegevens. Maar wat moet je met al die getallen?

1. Begin met een goede doelstelling

Ga eerst eens terug naar je doelstelling en bedenk wat je echt wil weten.

Stel: je wil nieuwe mensen bereiken. Dan wil je waarschijnlijk contactgegevens van nieuwe mensen verzamelen – dus leads genereren – en daarvan wil je een bepaald percentage converteren naar klanten.

2. Maak het niet te groot

Maak het niet te groot voor jezelf. ‘Ik wil over twee jaar vijftig nieuwe klanten’, dat is te groot.

‘De komende drie maanden ga ik werken aan mijn bereik’, dat is groot genoeg.

3. Begin met een nulmeting

Doe eerst eens een nulpuntmeting. Kijk welke mensen je nu bereikt.

Ga bijvoorbeeld uit van de organische volgers die je al in je database hebt, inclusief de volgers op LinkedIn en andere socialmediakanalen.

Kijk daarbij niet alleen naar je bedrijfspagina, kijk ook naar je persoonlijke pagina, je eigen netwerk. Vergeet ook het aantal bezoekers van je website niet. Websitebezoekers, unieke bezoekers, paginaweergaven, allemaal data die je iets kunnen vertellen over de mensen die je nu bereikt.

4. Aan de slag

Ga dan de dingen doen waarvan je denkt dat ze goed zijn.

Ga er gewoon met een open blik in. Je weet namelijk nog niet welke data voor jou relevant zijn. Dat komt wel.

5. Check wat er is gebeurd

Na bijvoorbeeld een maand of drie, ga je eens kijken wat er is gebeurd.

In het voorbeeld dat ik hierboven gaf, wil je dus nieuwe mensen bereiken.

Wat is nu je bereik? Is dat gegroeid en zijn het de juiste mensen? Dan weet je dat je marketing bijdraagt aan je doelstelling.

Weggegooid geld

Stel je bent ondernemer, marketeer, je bent hiermee bezig en denkt: ik word gek van al die data, ik ga gewoon lekker ouderwets af op mijn onderbuikgevoel.

Kan, maar het risico is dan dat je geld verspilt aan de verkeerde dingen.

Vergelijk het met het uitbetalen van je medewerkers. Daar is veel geld mee gemoeid, en dan wil je wel zeker weten dat je mensen de juiste dingen doen.

Hetzelfde geldt voor marketing: je kunt er heel veel geld instoppen, maar als je niet weet wat eruit komt, is het misschien wel weggegooid geld. Gemiste kans…

Meer weten?

Als je heel veel data hebt, ben je niet per se succesvoller.

Eerst moet je van die data informatie zien te maken en dat moet weer leiden tot inzicht. Dan pas kun je de eerste stap naar meer succes zetten.

Wil jij eens sparren over hoe je er op basis van je eigen data voorstaat? Plan dan een GROEI SESSIE in en ontvang in 90 minuten een blauwdruk voor de groei van je business.

Of lees ons whitepaper, daarin vertellen we je wat je wel en wat je niet moet weten over marketingdata. Zo kun jij beter besluiten nemen en je successen meten. Want meten is… eh… weten! 

Download hier ons whitepaper ‘Help, wat moet ik met al die marketing data’

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.