Blog

Boek resultaat: van doelstelling naar daden

  • 02-09-2016
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Sinds 1,5 jaar verrijkt marketingmanager Mariël het team van Make Marketing Magic met haar grondige expertise. Haar 25-30 klanten begeleidt ze van a tot z in het marketing- en groeiproces. Tijdens het kennismakingsgesprek valt het Mariël regelmatig op dat klanten ‘iets’ willen doen met marketing, maar dat ze geen duidelijke doelstelling voor ogen hebben. In deze blog deelt ze enkele belangrijke adviezen die ze vaak aan ondernemers geeft!
Soms heb ik het gevoel dat er van mij wordt verwacht dat ik nieuwe klanten tevoorschijn kan ‘toveren’: je e-mailt een aantal goed geschreven blogs naar je contacten en dan gaat de telefoon vanzelf wel rinkelen. Helaas klopt hier weinig van; ook voor marketing moet je iets doen! Het is dus belangrijk om bij aanvang al te weten naar welk punt je toewerkt. Omdat ik merk dat ondernemers hier vaak mee zitten, wil ik vanuit mijn ervaring en expertise graag enkele adviezen met je delen. Ik hoop dat je hiermee op gefundeerde wijze een doelstelling kunt formuleren en gericht actie kunt ondernemen.

Groeien: dát wil je

Bij Make Marketing Magic help ik ondernemers om te groeien. Als ik met je samenwerk, zijn we collega’s; ik spar met je over het verhogen van je verkopen en het inspelen op kansen. We leveren een gezamenlijke inspanning om ervoor te zorgen dat de impact van marketing bijdraagt aan een bepaalde groei. In het kader hiervan is het verstandig om een doelstelling te formuleren die daarop gericht is. “Ik wil 200 nieuwe volgers op LinkedIn” kan bijvoorbeeld geen streven op zich zijn. Jij wilt immers groeien als bedrijf en daarbij hoort een concrete, afgebakende doelstelling met betrekking tot omzet of nieuwe klanten. Het aantal nieuwe volgers op social media kan een onderdeel daarvan zijn, maar geen doel op zich.

Meten: handig? Nee, noodzakelijk!

Wil je weten of je succesvol bent, dan is het belangrijk om van tevoren meetbare doelstellingen af te spreken. Stel: wij voeren een introductiegesprek met elkaar. Dan stel ik je een aantal vragen. Bijvoorbeeld: hoeveel nieuwe klanten wil je in een jaar tijd hebben? Hoeveel offertes moet je ongeveer uitbrengen om deze klanten te krijgen? Met hoeveel mensen moet je in gesprek treden of koffie drinken? En met hoeveel mensen moet je in contact komen – via je website of nieuwsbrief, per mail of telefoon of via een evenement – om die gesprekken te realiseren?

Ambitieus én realistisch

Bij het bepalen van een meetbare doelstelling is het essentieel dat je ambitieus bent, maar niet de realiteit uit het oog verliest. Bekijk uit wie je doelgroep bestaat en hoe groot deze eigenlijk is. Moet je 1.000 mensen of bedrijven bereiken, met 100 mensen koffie drinken en 30 offertes uitbrengen om uiteindelijk 10 nieuwe klanten te krijgen? Kijk dan uit hoeveel mensen of bedrijven je overkoepelende doelgroep (de markt waarop jij je richt) bestaat. Richt je je bijvoorbeeld op dierenwinkels, dan is het belangrijk om te beseffen dat deze beperkt in aantal zijn. En wil je een groei van 200% bereiken in een jaar tijd, dan is dat niet haalbaar wanneer je de afgelopen jaren met 10% per jaar bent gegroeid. Marketing is geen tovertruc!

Actie op reactie

Stel: je bent een tijdje met marketing bezig en je ziet dat mensen reageren – in welke vorm dan ook. Ze plaatsen een reactie onder je blog of de rapporten van Make Marketing Magic wijzen uit dat iemand steeds op een bepaald onderwerp klikt. Volg dit contact op! Geef de bewuste persoon eens een belletje om af te tasten welke behoefte hij of zij heeft. Hieruit kan zomaar een nieuwe klant voortvloeien. En op zijn minst sta je na een dergelijk telefoontje op de radar van je gesprekspartner.

Voor marketing moet je iets doen; dát is waar. Maar doe je het goed, dan krijg je er ook heel veel voor terug!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.