Blog

Bouwen aan je merk in crisistijd? We can do this!

  • 06-05-2020
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Chaos leidt tot de beste ideeën, tot creativiteit en tot kansen. Dit klinkt als een slecht cliché, maar ik spreek uit ervaring. Tijdens de financiële crisis die begon in 2007, bedacht ik Make Marketing Magic: een concept om ondernemers te helpen bij de groei van hun bedrijf. Juist ook in moeilijke tijden. In onzekere tijden. In tijden van tegenslag en slapeloze nachten. Voor veel organisaties zijn de onzekere tijden – opnieuw – aangebroken. Niets is zeker, behalve dat gisteren anders was dan vandaag en morgen anders zal zijn dan overmorgen.

Vanuit huis, maar sterk met elkaar verbonden

Juist nu moet je als bedrijf, als ondernemer, je verhalen delen: dichtbij zijn op afstand. Ons team helpt je daarbij. Wij zijn als sinds dag een van ons bestaan een online organisatie. Remote en lean werken zit ons in het bloed. Dus ook in deze ongewone tijd kunnen wij ons werk doen onze diensten en producten leveren met dezelfde snelheid, energie en gedrevenheid. Een enkeling vanaf kantoor, de meerderheid vanuit het eigen huis, maar sterk met elkaar verbonden. We blijven interviewen, schrijven, zenden, meten, bellen en brainstormen. Maar toch is ook voor ons alles anders. Hoe houden wij de vibe erin?

Vlogchallenge

Nadine en ik hebben een vlogchallenge bedacht, waarin de vlog elke keer doorgegeven wordt aan iemand anders. Nadine heeft de toon gezet met een vlog over onze nieuwe interne kernwaarden. Ze heeft het vlogstokje doorgegeven aan Yannick van sales en inmiddels is het de beurt aan Ricardo van development.

Sociale uitdaging

Voor Ralph lag de grootste uitdaging op sociaal vlak. Als sociaal dier die geniet van wat reuring in de tent was het even schakelen. ‘Maar ik heb m’n weg gevonden’, zegt hij. ‘Elke ochtend beginnen we met een virtuele standupmeeting met alle collega’s en we eindigen de dag met een standup met het eigen team. Zo blijven we cases bespreken en elkaar advies geven. Bovendien hebben we allemaal een buddy, waarmee we kunnen sparren. Dat doen we nu gewoon met de telefoon in de hand terwijl we buiten een ommetje maken. Twee vliegen in een klap!’

Nieuwe ideeën en inzichten

Jikke gaat ook graag naar buiten: ‘Een fanatiek rondje op de fiets – met beleid – zorgt voor nieuwe ideeën en inzichten. Daarnaast houdt het contact met mijn klanten me vrolijk, scherp én positief. En als het bij hen wat minder gaat, probeer ik nog harder ze in mijn positieve gevoel mee te nemen.’

Meer behoefte aan positieve verhalen

Ronald, een van de vaste schrijvers van Make Marketing Magic, geeft aan dat de ondernemers die hij spreekt wat minder focus hebben: ‘Ze worden door het coronavirus afgeleid en het kost wat meer moeite om tot goede verhalen te komen. Tegelijkertijd is er meer behoefte aan positieve verhalen en meer interactie nu mensen elkaar minder makkelijk ontmoeten. Maar ik ben vooral onder de indruk van de veerkracht van mensen.’ Geïnspireerd door deze veerkracht schreef hij een mooie blog over hoop, troost en business.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel

Mirthe ziet wel de voordelen in van het thuiswerken: ‘Ik kan lekker ongestoord doorwerken, ik ben groot fan van de morningshow met Jos en klanten die ik normaalgesproken bel, zie ik nu op video. Beter nog dus! Maar het aanmeten van een gezond en gebalanceerd dagritme was wel even wennen. Met onbeperkt toegang tot je favoriete snacks en een dichte sportschool, bespringen de quarantainekilootjes je voor je het weet!’

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Volgens Djoea helpen de virtuele teamstandups ook het salesteam om de vibe erin te houden: ‘Even inchecken, de doelstelling voor de dag bespreken en wat delen informatie delen is fijn. Als salesteam zijn we heel resultaatgericht en daarom moeten we onszelf en elkaar heel scherp houden. Ook bij tegenslagen. En af en toe elkaar in de zeik nemen helpt natuurlijk ook. Het blijft een salesteam.’ In een mooie post op LinkedIn riep Djoea iedereen op vooral niet zinloos te worden tijdens deze crisis. Ook als we geen vitaal beroep hebben, is het onze taak – waar mogelijk – de samenleving aan de gang te houden zodat we er samen sterker uitkomen. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Ga door waar het kan. Probeer ook in de slapeloze nachten om de kansen te zien. Maar boven alles: zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Jos Maassen

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.