Blog

Contact maken via social media? Hoe doe ik dat?!

  • 18-06-2019
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

In mijn vorige blog vertelde ik hoe je online kunt luisteren naar je klanten. Maar dan? Je hebt je potentiële klanten gevonden, je weet wie de beslisser is, hoe kom je vervolgens in contact?

Begin met een persoonlijk bericht

Het eerste contactmoment kun je via allerlei kanalen tot stand brengen. Op LinkedIn kun je dat doen door een connectieverzoek te sturen. Dat is voor veel mensen een voor de hand liggende manier, maar realiseer je wel dat als iemand je uitnodiging niet accepteert de hele conversatie doodvalt. Je kunt iemand niet nog een keer uitnodigen. Soms is het beter om eerst een persoonlijk bericht te sturen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, ook als je nog niet met iemand bent gelinkt. Als je een Premium-account hebt, kun je een InMail sturen. Zit je met iemand in dezelfde LinkedIn- groep, dan kun je via een kleine omweg iemand een persoonlijk bericht sturen. Via Twitter kun je iemand een tweet sturen of – als je elkaar volgt – een DM. Ook via Instagram en Facebook kun je iemand een DM sturen. Via alle platformen kun je ook een comment plaatsen onder een post van iemand. Dat is wel een minder directe vorm van contact leggen. Uiteraard kun je ook proberen het e-mailadres van de betreffende persoon te achterhalen. Of natuurlijk gewoon ouderwets de telefoon pakken en bellen ????. Er zijn opties genoeg en het ene kanaal werkt misschien beter voor jou dan het andere. Uiteindelijk gaat het niet om welk kanaal je gebruikt, maar om de boodschap die je meebrengt.

Een eerste ontmoeting is geen verkoopmoment

Als je een leuk bericht stuurt, krijg je eigenlijk altijd wel antwoord. Via welk kanaal je dat doet, maakt niet zoveel uit. Maar één ding is heel belangrijk: het is een eerste ontmoeting en dat is per definitie geen verkoopmoment. Maak het persoonlijk, maak het specifiek, maak het toegankelijk en maak het interessant voor de ander door te laten zien dat je oprecht iemand aandacht geeft. Laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan, haak bijvoorbeeld aan op een recente post of iets dat je op de website hebt gezien. Dat is de opening van je gesprek.

Zorg dat mensen ook met je wíllen praten

Ben je eenmaal in gesprek en is het contact gelegd, dan kun je eens een berichtje sturen als: ‘Ik vind het best interessant om eens verder te praten over wat je doet, zeker gezien het feit dat ik veel met jouw collega’s uit de branche samenwerk. Is het zinvol om binnenkort eens tien minuten te bellen?’ Geef daarbij altijd aan dat als je bericht niet relevant is of op een ongeschikt moment komt, je dat begrijpt. Je product of dienst kan superrelevant voor iemand zijn, maar het kan op een heel verkeerd moment voorgesteld worden. Er is net een ander contract, de prioriteiten liggen even anders of er is iets anders aan de hand. Social selling is bedoeld om in contact te komen met mensen en relaties op te bouwen. Dat moet je dan wel zodanig doen dat mensen ook met je wíllen praten. Wees toegankelijk en begripvol. Onderhoud het contact en zorg dat je op de radar blijft. Dan komt het juiste moment vanzelf.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.