Blog

Content-marketing: blog je weg naar meer leads

  • 18-07-2021
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

Content: daar moet je iets mee. Dat wéét je. Want met goede content genereer je leads. Maar hoe doe je dat doelgericht? De marketingtermen vliegen je om de oren. Een waardepropositie, een buyer persona, een marketingstrategie, een contentkalender: schijnbaar heb je het allemaal nodig om te bloggen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom heb je je tot Google gewend en een woordcombinatie ingetypt waaruit je wijzer hoopt te worden: ‘content marketing blog’.

Het resultaat: een stortvloed aan artikelen waarin je stapels adviezen vindt. Interessant, maar je kampt nog steeds met dé hamvraag: hoe realiseer je leadgeneratie door te bloggen?

Van case studies tot blogs: waarom is content-marketing de investering waard?

Laten we beginnen bij het begin. Goede blogcontent is enorm relevant voor je doelgroep, brengt jouw verhaal over en zet je bedrijf op de kaart.

Niet alleen de inhoud is belangrijk. Je moet consistent bloggen om op de radar van (potentiële) klanten te komen en blijven. Zodat zij aan je denken op het moment dat ze behoefte hebben aan jouw dienst of product.

‘Know your audience’: de noodzaak van een buyer persona

Het addertje onder het gras: je mag niet over jezelf bloggen. Dé vuistregel van content-marketing is dat blogs over je doelgroep moeten gaan. Door (potentiële) klanten te laten zien dat je ze begrijpt, schep je vertrouwen en bouw je autoriteit op. Dat kan alleen als je ze eerst doorgrondt.

Laten we je ideale klant voor het gemak even ‘Chris de CEO’ noemen. Chris staat aan het roer van een mkb-bedrijf dat SaaS-oplossingen verkoopt. Dát weet je. Maar hoe ziet zijn gemiddelde werkdag eruit? Op welke onlineplatforms en in welke LinkedIn-groepen is hij te vinden? Welke krant(en) leest hij? En wat doet hij graag in zijn vrije tijd: lezen, vliegeren of kitesurfen? De antwoorden op zulke vragen vang je in een buyer persona: een gedetailleerd profiel van de klant die jij wilt aantrekken.

Is dat niet veel werk, zo’n buyer persona opstellen? Zeker. Maar het is ook de moeite waard. Want met een buyer persona creëer je op maat gemaakte content voor jóuw doelgroep. En daarmee is het een stuk makkelijker om je contentdoelen te behalen.

Hoe deze eruitzien? Uit het rapport ‘B2B Content Marketing Benchmarks, Budgets, and Trends: Insights for 2022‘ (geproduceerd door Content Marketing Institute en Marketing Profs en gesponsord door ON24) blijkt dat 80% van de marketeers die meededen aan het onderzoek merkbewustzijn creëerde en 75% geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwde.

Zijn dit belangrijke doelen? Absoluut. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

3 steengoede redenen om nú te starten met bloggen

1. Je legt verbinding en bouwt thought leadership op

Door elke twee weken blogs te publiceren die steevast gaan over onderwerpen waarin jouw doelgroep geïnteresseerd is, creëer je binding. Op den duur bouw je autoriteit op. Dat noemen we ook wel ’thought leadership’.

Als thought leader ben jij de partij waaraan mensen direct denken wanneer ze met vragen kampen omtrent een specifiek onderwerp binnen jouw vakgebied. Hebben ze over een, twee, zes, 12 of 18 maanden behoefte aan jouw dienst of product? Dan ben jij de eerste die in hen opkomt. Het vertrouwen is dan al opgebouwd, waardoor ze al weten waarom ze voor jou moeten kiezen.

2. Je brengt de ‘lead-generation-molen’ op gang

Voortbordurend op het vorige punt: goede blogs vormen een leadgeneratie-machine. Als je content veel toegevoegde waarde heeft voor je doelgroep, werf je trouwe lezers. En binnen een mum van tijd zijn zij warme leads.

Je kan ze namelijk (via diezelfde blogs!) uitnodigen voor webinars, events of vrijblijvende gesprekken. Of je leidt hen via je blogs naar een interessant whitepaper of een fantastische factsheet — content die ze kunnen downloaden nadat ze hun naam en e-mailadres hebben achtergelaten. Deze gegevens gebruik je vervolgens om ze elke twee weken een update over je blogs te geven. Maar ook om mensen actief te benaderen omtrent diensten of producten die hen écht verder kunnen helpen op basis van de content die ze hebben gedownload.

3. Je voert je online-marketing-strategie creatief uit

Goede content combineert tekst en beeld op een slimme manier. Want met visuele content maak je een tekst krachtiger, waardoor mensen de boodschap beter onthouden.

Een blog is een content-fundament waarop je eindeloos kunt bouwen. Haal de marketing-blokkendoos dus maar tevoorschijn om creatief met dit gegeven om te gaan. Video’s, infographics, presentaties, animaties, plaatjes: alle content die voor een eersterangs customer experience zorgen, kun je kwijt in een blog.

Content-marketing: blog láten schrijven of doe-het-zelven?

Klussen: ben jij uit het juiste hout gesneden?

Na een middag klussen val je languit op de bank. Gootsteen? Ontstopt. Kapotte stoel? Gerepareerd. Muren? Likje verse verf overheen gedaan. Toegegeven: van tevoren had je niet gedacht dat je deze monsterklus in enkele uren zou klaren. Maar je hebt het voor elkaar. En daar ben je best trots op.

Dan bedenk je dat je je handen nog even moet wassen. In rap tempo gaat het mis. De gootsteen stroomt over. Na een verhitte strijd met de ontstopper (die het laat afweten) draai je wanhopig de kraan uit. Je ploft neer op de stoel, die spontaan ineenstort. Daardoor bots je tegen de muur aan, waarna je mooie rode trui onder de witte verfvlekken zit.

Verdwaasd neem je de situatie in je op. Misschien is hier tóch wat vakmanschap nodig, geef je schoorvoetend toe. En had je maar meteen een expert ingeschakeld. Dan was je huis nu in goede conditie geweest en had jij je welverdiende vrije middag beter benut.

Effectief bloggen is een vak apart

Ondernemen is niet heel anders dan een huis onderhouden. Er is altijd wat te doen. Daarom ben jij continu druk. Tijd voor contentmarketing en sales is schaars.

Misschien maak je eens in de vijf maanden een moment vrij om te bloggen. Maar dan heb je in december nog geen drie blogs gepubliceerd. Die kun je amper zien als onderdeel van een contentmarketing-strategie.

Daarnaast vraag je je af of de blogonderwerpen wel goed gekozen zijn. Gaan de blogs alleen over jouw product? Of spelen ze écht in op de problematiek van je buyer persona? Alleen in het laatste geval heeft bloggen zin. Want mensen kiezen pas voor je wanneer ze geloven dat jij de aangewezen partij bent om hen te helpen.

Content-marketers en copywriters bij het gemiddelde content-marketing-agency weten dit al jaren. Maar de experts van Make Marketing Magic gaan een stap verder: wij bieden álle benodigde kennis en menskracht in één abonnement. Content, advertising, data, strategie: je kunt je hele B2B-marketing met een gerust hart aan ons uitbesteden. Wij zijn de brains en de handjes van jouw volledige marketingstrategie. Hét online-marketing-bureau dat jou helpt te groeien, dus.

De ene blog is de andere niet: storytelling leidt tot leads

Leuk, dat bloggen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk precies: elke twee weken rake content creëren die je doelgroep raakt?

Door storytelling in te zetten. Mensen zijn verhalenvertellers. Schrijf dus over je ervaringen, lessen, tegenslagen en overwinningen. Op zo’n manier dat je binding creëert en mensen inspireert.

Bij Make Marketing Magic zetten we hier het contentkompas voor in: een krachtig maar eenvoudig model dat je helpt bij het bedenken van contentonderwerpen en zorgt dat je je bewust wordt van de rol die je kan aannemen.

Make Marketing Magic: content-marketing voor ondernemers, door ondernemers

Wil je jouw ondernemersdroom realiseren? Dan moeten mensen weten wie je bent en wat je doet. Bij Make Marketing Magic is je verhaal in deskundige handen. Wij zijn een marketingbureau dat ondernemers helpt om te groeien met resultaatgerichte marketing en slimme processen.

Je omzet, impact, naamsbekendheid of bereik vergroten? Wij zijn je navigator in het content-marketing-woud. En we begrijpen je als geen ander. Want naast marketeers zijn we óók ondernemers.

Kort gezegd: bij Make Marketing Magic krijg je content voor ondernemers, door ondernemers.

Zie ook: B2B marketing, E-mail marketing b2b, Marketing automation, B2B marketing uitbesteden

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.