Blog

De gouden tip om elke b2b-campagne te laten slagen

  • 09-03-2022
  • In: Blog
  • Door: Michael Hakvoort

We schreven er al vaker over. Niet zonder reden. Alle bedrijven waarmee we praten, werken of brainstormen, hebben het vroeg of laat op de agenda staan… leads.  En die leads komen niet zomaar uit de lucht vallen. Daar moet je iets voor doen. In deze blog deelt Michael een gouden tip, die je gegarandeerd gaat helpen.

Alleen als je kiest, word je gekozen

Vraag tien b2b-ondernemers wie hun doelgroep is en je krijgt minimaal negen keer een antwoord in de trant van ‘beslissers binnen branche X’ of ‘zodra ik bij C level aan tafel zit is het goed’.

Vanuit een traditionele sales- en netwerkgedachte is zo’n antwoord prima te begrijpen. Maar dat wil niet zeggen dat het ook werkt in een gemiddelde marketingcampagne die als doel heeft om leads te genereren.

Je zult dus duidelijker moeten kiezen.

Als je niet kiest, is je boodschap veel te generiek en wordt niemand geraakt door jouw boodschap. Als je kiest, word je gekozen.

Je moet de ontvanger van jouw boodschap het gevoel geven dat wat jij communiceert echt voor hem of haar is bedoeld. De lezer – jouw potentiële klant – moet zichzelf persoonlijk geraakt voelen. Hoe meer je dat kadert, hoe beter de resultaten.

Focus op C-level? Te heterogeen

We zien het veel terugkomen in advertentiecampagnes op bijvoorbeeld LinkedIn.

LinkedIn-campagnes die focussen op bijvoorbeeld C-level in een bepaalde industrie, scoren aanzienlijk minder goede resultaten. C-level is een veel te heterogene groep.

Neem bijvoorbeeld head of operations, dat is bij een productiebedrijf een heel andere functie dan bij een mediabedrijf of een IT-bedrijf.

Kortom, de omschrijving C-level voldoet bij lange na niet.

Ozzy en Charles: dezelfde demografische kenmerken, andere uitdagingen

Bij het kiezen van een doelgroep, moet je je laten leiden door de problemen en uitdagingen waar hij of zij mee geconfronteerd wordt, niet alleen door demografische kenmerken.

Laten we eens kijken naar Prins Charles en Ozzy Osbourne.

Twee mannen, die geboren zijn in 1948. Beiden zijn opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk en zijn twee keer getrouwd, ze leven allebei in een kasteel en zijn rijk en beroemd.

Toch zijn er maar weinig uitdagingen en problemen die deze twee kasteelheren gemeen hebben.

Kortom, de ene CEO – of CFO, COO, CIO, CDO – is de ander niet. Door een keuze te maken en te zoeken naar de verbindende factor binnen de doelgroep, kun je je content precies laten aansluiten bij je lezer.

Afgebakende doelgroep, groot succes

Het leveren van de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon via het juiste kanaal, dat maakt marketing succesvol.

Dat dat zo is, zien wij terug in de LinkedIn-campagnes die wij opzetten voor onze klanten. De bedrijven die zich richten op een specifieke buyer persona, zijn de bedrijven die goede resultaten genereren.

Bijvoorbeeld een klant van ons. Zij richten hun campagnes op tandartsen. Daarvan zijn er maar zo’n vierduizend op LinkedIn. Dat is een relatief kleine doelgroep, maar met een click-through-rate van 5,61 procent – ten opzichte van een benchmark van 0,5 tot 1 procent –, kun je hun campagne met recht succesvol noemen.

Ook Ultimo Software Solutions durfde te kiezen. In plaats van een brede doelgroep zoals ‘C-level in manufacturing’, kozen zij voor assetmanagers en onderhoudsprofessionals. Die keuze leidde tot een click-to-lead van 18 procent.

MostWare Next tenslotte focust op leraren en schoolbestuur, een mooi afgebakende, homogene doelgroep, wat ook leidt tot de gewenste resultaten.

Conclusie

Het is echt aan te raden om je heel goed te verdiepen in de doelgroep die je echt wilt bereiken. Maak deze zo specifiek en afgebakend mogelijk. Hoe duidelijker jij kiest, hoe duidelijker je boodschap zal landen en hoe groter het succes.

Aan de slag!

Wil jij ook aan de slag met goede content waarmee je jouw buyer persona aanspreekt? Wij helpen je graag op weg door onze kennis met je te delen. Van whitepapers tot aan webinars en webinaropnames. Bekijk onze whitepapers of webinars gerelateerd aan jouw uitdagingen; van ‘spot on’ content creëren tot aan het neerzetten van de ultieme waardepropositie of website. Succes!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.