Blog

De kracht van authenticiteit en wat we kunnen leren van Boer Zoekt Vrouw

  • 20-05-2022
  • In: Blog
  • Door: Barbara Vos

Barbara is normaal helemaal niet zo’n enorme fan van Boer zoekt vrouw, maar dit seizoen heeft ze op de voet gevolgd. Dat kwam door één vrouw: Maud. In deze blog vertelt Barbara wat B2B-ondernemers van Maud kunnen leren.

Fascinerend

Normaalgesproken kan ik me behoorlijk ergeren aan Boer zoekt vrouw, maar dit seizoen was ik gefascineerd. Dankzij Maud. Maud had geschreven op boer Evert, de minst spraakzame man van Nederland.

Maud is een zeer spraakzame vrouw, het interessante is dat zij heel erg zichzelf is maar vooral ook heel erg aanwezig, op het hysterische af. In het begin kreeg ze dan ook heel Twitter over zich heen. Maar na verloop van tijd is heel Nederland van Maud gaan houden.

Waar zit ‘m dat nou in? Dat kwam omdat Maud heel dichtbij zichzelf bleef. Er kijken drie miljoen mensen naar het programma, dus het is vrij eenvoudig jezelf te verliezen. Niet Maud, zij was zo eigen en echt en vooral ook heel kwetsbaar. Ze was strontverliefd op Evert – ze zei zelfs: ‘Mijn hart breekt als hij niet voor mij kiest –, maar van die man was niets af te lezen.

Er kwam een moment dat Evert en Maud samen een kalf ter wereld hielpen komen en dat kalf had een hart op het voorhoofd, daar zag Maud een teken in. Toen kwam er een keerpunt, heel Nederland ging van haar houden, inclusief boer Evert. Wat niemand had verwacht, gebeurde toch. Ook boer Evert werd strontverliefd en inmiddels wonen ze samen.

Bedrijven die weten wie ze zijn, zijn aantrekkelijk

Wat kan je daar als B2B-ondernemer nu van leren? Als je echt bent en eerlijk en jezelf, ben je heel aantrekkelijk. Niet voor niets hebben Evert en de rest van Nederland haar in de armen gesloten. Bedrijven die weten wie ze zijn, wat hun DNA is, waar hun wortels liggen, waar ze in geloven, en dat vervolgens durven uit te stralen, die zijn aantrekkelijk.

Dat is vaak lastig in B2B, omdat je je dan ook kwetsbaar moet opstellen of dingen moet delen die je als ondernemer spannend vindt. Veel ondernemers vragen zich af of ze dat allemaal wel moeten doen. Het antwoord is: Ja, dat moet je doen.

Eigenlijk is dit wat de meeste ondernemers al jaren doen. Ze doen het alleen niet online, maar offline. Vraag B2B-ondernemers waar ze hun business vandaan halen en het blijkt dat het gros voortkomt uit met mensen in gesprek gaan. Die gesprekken gaan over van alles – van voetbal tot problemen met de kinderen tot bier en vakantie –, behalve over de business en vaak is het een kwestie van een onderlinge klik voelen. Je vertrouwt elkaar en dan volgt de business wel.

Verliefd op jouw merk

Dat is dus wat werkt, waarom doe je dat dan niet op je website? Dan gaat het ineens weer over producten en diensten, die helemaal niet zo uniek en spannend zijn. Waar maak je het onderscheid mee? Met je persoonlijkheid. Mensen moeten verliefd worden op jouw merk.

We denken altijd dat we onze beslissingen heel rationeel nemen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat dat niet zo is. Beslissingen nemen we op basis van intuïtie, gevoel. De beslissing is al genomen voor überhaupt onze ratio aan de beurt komt, ook zakelijk gezien.

Als je als bedrijf dan mensen niet weet te raken, ben je ze kwijt. Daar is voor veel ondernemers nog een wereld te winnen. Dat is best een zoektocht? Wie ben je nou als ondernemer, als organisatie? Vaak gaat het over de oorsprong, hoe is het ooit begonnen?

In de praktijk

Ik kreeg ooit het boekje ‘Marketing is waardenloos, authenticiteit is magnetizing’ in handen. Dat verwoordt heel mooi waar ik woorden voor zocht. Het is handig als iets praktisch wordt gemaakt. Hoe ga je als bedrijf die zoektocht in?

Als je als mens – of bedrijf – authentiek bent, willen anderen daarbij horen, of ze willen er juist niet bij horen. Dat is spannend. Maar onthoud: als het past, dan past het ook heel goed. Maar hoe word je authentiek, daar heb je tools voor nodig.

Golden Circle van Simon Sinek

Wat ik fijn vind is de Golden Circle van Simon Sinek: waarom doe je iets, hoe doe je het en wat doe je dan precies. In de zakelijke wereld wordt vooral gecommuniceerd over wat we doen, maar daar zijn mensen helemaal niet in geïnteresseerd. Het waarom, daar ben je uniek in.

Waarom doe je wat je doet? Waar geloof je in? Dan pas ga je praten over het hoe en wat. Dan heb je een verhaal, niet alleen naar klanten toe, maar ook naar investeerders en nieuwe medewerkers.

Als je gaat zitten en de tijd neemt om met elkaar in gesprek te gaan, dan ontdek je waarom je de dingen doet die je doet.

Durf!

Hoe communiceer je dat dan naar buiten? Je kan wel weten wat je bestaansreden is, maar hoe breng je dat dan over naar buiten, zodat de ander zich aangetrokken voelt tot jouw onderneming.

Het begint met durven. Durf het op te schrijven, toets het binnen je organisatie en zet het dan op je website. Dat kan op de ‘Over Ons’-pagina, maar vergeet ook vooral niet op de homepage het probleem van je buyer persona te koppelen aan jouw Why.

Vervolgens moet je het ook uitdragen in de rest van je communicatie, in blogs, in vlogs, in video’s, in whitepapers. Vergeet vooral je eigen mensen niet! Zij hebben contact met jouw klanten, dus ook zij moeten jouw verhaal ademen.

Kortom: wees niet bang om jezelf te zijn, je wil dat mensen verliefd worden op jouw bedrijf, op jouw merk.

Hoe authentiek ben jij?

Hoe staat het eigenlijk met jouw website? Heb jij een ‘Over ons’-pagina die vanuit het hart van de organisatie is geschreven?

Vertel je mensen wie je bent, waarin je gelooft en waarom je doet wat je doet? Gebruik je persoonlijk beeld?

Laat je de mensen zien die bij je werken? Geef je klanten de ruimte om hun ervaring met jullie te delen? Durf je te zijn wie je bent?

Want alleen als je echt en authentiek bent, kunnen mensen zich aan je verbinden en verliefd worden op je bedrijf.

Aan de slag met jouw verhaal, jouw brand, jouw merk?

Meld je aan voor onze masterclass Storytelling. Barbara en Djoea nemen je mee in een concreet stappenplan om je bedrijf op een unieke en authentieke manier te positioneren. Aanmelden kan via deze link.

Nog even lachen?

Kasper legt uit hoe je tot je waarom komt.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.