Blog

De steeds groter worden kloof tussen groot en klein

  • 22-01-2020
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

De kloof tussen grote en kleine bedrijven groeit. De grote spelers worden groter en de kleintjes worden kleiner. Marketing speelt daarbij een grote rol. Ondanks dat iedereen tegenwoordig aan marketing kan doen, is het een stuk complexer geworden. Maar toch ligt daar je kans.

De kloof tussen grote en kleine bedrijven is er altijd al geweest. Maar was die kloof jarenlang min of meer stabiel, onderzoek van Harvard Business Review laat zien dat die kloof de laatste jaren steeds groter wordt. Dat is best verrassend. Het ondernemerschap is populair en het aantal start-ups is talrijk. Toch zijn het over het algemeen de grotere bedrijven die als winnaar uit de bus komen, zowel in B2C als in B2B. De grote bedrijven worden steeds groter en groeien zelfs sneller dan de markt groeit. Dat gaat ten koste van de kleinere bedrijven, waar de omzet gelijk blijft of zelfs daalt. Natuurlijk zijn er sectoren die een afwijkende trend laten zien, maar in grote lijnen is dit wat we zien gebeuren.

Meer van alles

Grote bedrijven hebben nu eenmaal meer geld, meer kennis, meer technologie en meer mensen. Dat houdt in dat ze de mogelijkheid hebben meer aan productontwikkeling te doen, hun customer service te automatiseren, slimmere software te – laten – ontwikkelen en aan marketing te doen.

Marketing is makkelijker geworden. Of juist moeilijker?

Vroeger was marketing makkelijk, maar duur. Je moest simpelweg veel media inkopen; van zendtijd op tv tot advertenties in krant en reusachtige billboards, of je zette een callcenter in om klanten af te bellen om te verkopen of afspraken te maken. Dat kostte veel geld, maar het was helder wat je moest doen en veel keuze was er niet. Vandaag de dag kan iedereen aan marketing doen. Je kunt nu iets op LinkedIn zetten of een MailChimp-account openen om een nieuwsbrief te versturen. Maar tegelijkertijd is het ook moeilijker geworden. Er zijn zoveel verschillende kanalen en elk kanaal vraagt om zijn eigen manier van een boodschap brengen. Je kunt heel eenvoudig vandaag nog met een Google AdWords-campagne beginnen of een podcast starten, maar het moet wel geïntegreerd zijn met al je andere marketingactiviteiten. Dus feitelijk is marketing complexer geworden. Een stuk complexer.

Doe je niets, dan word je kleiner

Het gevolg is dat grotere ondernemingen – die wel de mensen, de kennis, de technologie en het geld hebben – wel communiceren, en dat de kleinere organisaties dat meestal niet doen. Behalve dat je hiervoor een kans mist – het vertellen van jouw verhaal aan bedrijven die op dit moment op zoek zijn naar jouw dienstverlening – loop je ook een groot risico. Je klanten staan namelijk constant bloot aan boodschappen en aanbiedingen van de grote spelers die wél communiceren. Als ik nu op mijn LinkedIn-profiel kijk, zie ik een aanbod voor een cashflowmodel voor 2020, talloze leuke workshops en trainingen en een link naar een whitepaper met de vijf beste strategieën voor mijn online marketing. Logisch dus dat als je niets doet, je kleiner wordt: de ander gaat er met jouw klanten vandoor.

Er is ook positief nieuws

Het aantal bedrijven die echt aan marketing doen, geïntegreerd communiceren en de middelen die er zijn slim inzetten, is per doelgroep of branche op één hand te tellen. Het is namelijk best moeilijk om dat zelf, vanaf scratch, helemaal te moeten organiseren. Het goede nieuws is: je kunt ook meedoen. Maak gebruik van de middelen die er zijn om te communiceren, onderscheid je en begin met groeien op een slimme manier; bij bestaande klanten en met nieuwe klanten. Alleen als je dat gaat doen, heb je ook een kans – een hele serieuze kans – om één van die snelle groeiers te worden.

Nieuwsgierig?

Wij geloven dat groei draait om het creëren van kansen. Dat kun je zelf doen, maar je kunt je ook door ons laten helpen. Onze unieke en bewezen methode zet je bedrijf op de kaart en houdt je op de radar van je doelgroep en potentiële klanten. Op deze manier ben je top of mind op het moment dat ze jouw product of dienst nodig hebben. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. We leren je graag kennen.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Waardepropositie

In deze whitepaper leggen wij je stap voor stap uit wat een goede waardepropositie is, waaraan deze moet voldoen en hoe je deze schrijft.

Social Strategie

In deze whitepaper legt onze social selling expert uit hoe jij in 5 stappen duurzame relaties met jouw prospects kan opbouwen via social media.

Succesvolle webinar

Webinars zijn populairder dan ooit, zeker in B2B. En dat is niet voor niets. Webinars zijn een fantastische manier om met jouw doelgroep te communiceren.

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.