Blog

Een succesvolle webinar in B2B? Zo doe je dat

  • 08-04-2020
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Webinars zijn populairder dan ooit. Maar liefst twee derde van B2B-marketeers in de VS zijn van mening dat webinars effectief zijn. Ook bij Make Marketing Magic ervaren we al jaren het positieve effect van webinars. In deze blog vertellen we niet alleen over de voordelen van webinars, maar geven we je ook praktische tips & tricks. Wil je een echte webinar-king of -queen worden? Download dan gelijk hier onze whitepaper.

Voordelen

Webinars worden, behalve voor interne communicatiedoeleinden, ook steeds vaker ingezet voor marketingdoeleinden, zeker in B2B. Volgens cijfers van het Content Marketing Institute gebruikte in 2017 al ruim 65 procent van de B2B-marketeers in de VS webinars om te communiceren. Ook in Nederland worden webinars steeds vaker ingezet. Je bereikt een hele grote groep mensen zonder van locatie te hoeven wisselen. Maar er zijn meer voordelen.

Impact

Een webinar combineert beeld, geluid en interactie. Hierdoor verbind je echt met je doelgroep en wordt tachtig procent van je boodschap onthouden, vele malen meer dan dat bij tekst het geval is.

Leadgeneratie

Deelnemers aan een webinar registreren zich voorafgaand aan de webinar, doen – vaak – mee aan chats of polls tijdens een webinar en zijn veelal bereid na afloop een enquete in te vullen. Een schat aan informatie over de deelnemers dus, en daarmee een rijke stroom van potentiële leads.

Gedurende de hele customer journey

Met een webinar kun je je in de awarenessfase van de customer journey als expert profileren, in de considerationfase kun je de deelnemers overtuigen van de toegevoegde waarde van jouw oplossing, in de purchase- en aftersalesfase bied je ondersteuning en aandacht. Zo kun je in alle fases in contact blijven.

Tips & Tricks in vogelvlucht

Als het gaat om de invulling van de webinar, hebben we een in de loop der jaren wel wat ervaring opgebouwd. Een aantal tips, in vogelvlucht:

1. Bepaal je doelstelling

In welke fase van de customer journey bevinden je deelnemers zich en wat wil je bereiken? Kies een duidelijke doelstelling en meet achteraf of de resultaten in lijn zijn met je doelstelling.

2. Kies je doelgroep

Hoe specifieker je je doelgroep aanspreekt, hoe groter de kans dat er daadwerkelijk iemand luistert. Is je doelgroep te generiek, dan wordt je boodschap diffuus en bereik je niemand.

3. Kies je onderwerp

Bepaal op basis van doelstelling en doelgroep een aansprekend onderwerp. Ons contentkompas uit ons whitepaper ‘Groei je bedrijf in zeven slimme stappen’ kan je daarbij helpen.

4. Kies je format

Wil je als thought leader jouw onderscheidende visie op je vak delen, wil je een demo geven, een live vraag-en-antwoord-sessie houden of best practices delen? Maak daarin een logische en heldere keuze.

5. Bepaal de dag, het tijdstip en de duur

Plan je webinar vooruit zodat je goed bent voorbereid en mensen voldoende gelegenheid hebben zich in te schrijven.

6. Oefen, oefen, oefen

Voorkom dat je staat te hakkelen en stuntelen. Een fout is menselijk, maar een vloeiende presentatie helpt wel degelijk bij een goede deelnemerservaring. Net als een aantrekkelijke en interactieve presentatie, trouwens.

7. Promoot je webinar

Zonder publiek kan je webinar nog zo flitsend zijn, je hebt er weinig aan. Nodig mensen via verschillende kanalen uit om deel te nemen. Adverteren op LinkedIn met een video is hier een goed middel voor, mits je je doelgroep scherp voor ogen hebt. Hiermee realiseren wij zelf ook regelmatig een groot aantal inschrijvingen tegen relatief lage kosten per inschrijving.

8. Neem je webinar op

Door je webinar op te nemen kun je deze ook na afloop nog inzetten om leads te genereren. Het zorgt ervoor dat ook mensen die de webinar last minute niet konden bijwonen hem toch kunnen terugkijken en er uiteindelijk dus meer mensen naar je webinar kijken.

9. Geef opvolging

En over leads gesproken: om van leads klanten te maken, moet je wel iets doen. Bekijk en analyseer de leads en geef opvolging, liefst binnen 24 uur. Dat kan via e-mail, telefoon of social media, maar doe iets!

Wil je meer weten over hoe je een succesvolle webinar organiseert? Download dan nu hier onze whitepaper.

Succes met je webinar!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.