Blog

Email-marketing B2B: bouw duurzame relaties op met (potentiële) klanten

  • 19-07-2021
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

Na uren of dagen zwoegen post je een blog op je website. Eens in de drie maanden heb je een openbaring die je deelt op LinkedIn. En rond de feestdagen stuur je een e-mail naar je zakelijke contacten met een nieuwjaarswens en een update omtrent volgend jaar. Best aardig, maar zo kom je niet bij je doelgroep op de radar. Je wilt dat mensen metéén aan jou denken wanneer ze behoefte hebben aan je dienst of product — of dat nu over een dag, 10 maanden of twee jaar is. Om dat te bewerkstelligen, moet je constant in contact met ze zijn. Hoe je dat doet? Via email-marketing. B2B-bedrijven kunnen eigenlijk niet meer zonder. Want alleen door met het juiste ritme en de juiste structuur interessante e-mails naar je database te sturen, bouw je duurzame relaties op met (potentiële) klanten.

E-mailmarketing: wat is dat eigenlijk precies?

Nieuwe leads genereren: welk B2B-bedrijf wil dat niet? Juist wanneer je de zakelijke markt bedient, moet je met regelmaat een e-mail sturen naar je contacten. Want zakelijke klanten hebben het druk én zijn heel kritisch. Ze willen je kennen en weten wat jou onderscheidt van de concurrent voordat ze voor jouw product of dienst kiezen.

Door in direct contact te blijven met prospects en bestaande klanten, beantwoord je hun vragen. En je zorgt dat zij geen inactieve contacten worden. Want wie elke twee of vier weken een e-mail van je ontvangt waarin relevante informatie staat, vergeet jou niet.

Daarin schuilt meteen het geheim van goede B2B-e-mailmarketing: je moet relevante content delen. Content die informeert, raakt, inspireert en aanzet tot actie — bijvoorbeeld omdat je de laatste ontwikkelingen in je vakgebied bespreekt of waardevolle tips geeft. Als je dynamische content maakt, zorg je dat mensen je website bezoeken of zelfs direct contact met je opnemen voor een kennismakingsgesprek.

Klinkt als veel werk. En dat is het ook. Is het eigenlijk wel de moeite waard?

Een e-maillijst, e-mailprogramma’s en de welbekende call to action: waarom zou je hier tijd in steken? 3 redenen

1. Leadgeneratie: willen in plaats van moeten

De dagen waarin je e-mailmarketing kon opdringen aan (potentiële) klanten, zijn voorbij. Tegenwoordig moet je mensen heel duidelijk om toestemming vragen voordat je ook maar één e-mail naar ze stuurt. Dat is wettelijk verplicht.

Dit betekent dat je content moet creëren die je doelgroep héél graag wil lezen. Maar dat loont wel, want je weet zeker dat ontvangers zitten te wachten op jouw e-mails. Anders hadden ze zich immers niet ingeschreven voor je mailings.

2. Marketing automation: makkelijk én persoonlijk

B2B-e-mailmarketing is een uitstekende manier om leads te genereren en conversie te bewerkstelligen. Zeker als je marketing automation inzet, waarbij je technologie gebruikt om je marketinguitingen geautomatiseerd te verspreiden.

Misschien doet de term ‘automatisering’ de alarmbellen rinkelen. Want die klinkt wel héél onpersoonlijk. Maar het tegengestelde is waar: marketing automation maakt het mogelijk om een grote hoeveelheid gepersonaliseerde e-mails tegelijk te versturen. Met de juiste software kun je zorgen voor een persoonlijke aanhef én de naam van de ontvanger op bepaalde plekken in de e-mail-template noemen. Zo geef je mensen het gevoel dat een bericht speciaal voor hen bedoeld is, waardoor ze het eerder openen.

Werk je met meerdere buyer persona’s? Dan kan je ook aparte e-mail-lijsten en -campagnes per doelgroep maken. Zo verstuur je e-mails die volledig zijn afgestemd op je ontvangers. En daarmee bereik je je online-marketing-doelstellingen een stuk sneller.

3. Data meten = heel veel weten

Kennis is macht. De term ‘macht’ mag dan heel groots klinken, maar vertaald naar de B2B-wereld betekent dit eigenlijk gewoon dat je in control bent. Wie de touwtjes in handen wil houden, neemt gefundeerde beslissingen. Dat doe je niet op basis van een onderbuikgevoel. Je hebt duidelijke, keiharde data nodig die de juiste inzichten verschaffen.

E-mail-marketing is in dit kader ideaal. Wil je weten hoeveel mensen je laatste mail hebben geopend? Wie er allemaal hebben doorgeklikt naar een blog op je website? Hoeveel ontvangers tot actie zijn overgegaan na het lezen van je bericht?

Doe je aan e-mail-marketing, dan heb je inzicht in dergelijke informatie. Handig, want zo kun je content aanpassen en campagnes bijsturen op basis van zichtbare resultaten. ‘Optimaliseren’, heet dat!

B2B-email-marketing: op naar duurzaam resultaat met Make Marketing Magic

Een database bouw je zorgvuldig op. Voor elk e-mailadres moet je moeite doen. En om de aandacht van lezers vast te houden, moet je constant met inspirerende content komen.

Kort gezegd, er gaan flink wat uren zitten in B2B-e-mail-marketing. Zóveel dat het een doel op zich dreigt te worden. Maar zodra dat gebeurt, ga je de mist in. Want e-mail-marketing is natuurlijk niets meer dan een middel tot een doel: je bedrijf laten groeien.

Daarvoor heb je drie hoofdingrediënten nodig: een stevige online-marketing-strategie, een verhaal dat aanzet tot actie én een consistente stroom van steengoede content. Daarnaast moet je je e-mails versturen naar de juiste doelgroep op het juiste moment. En natuurlijk wil je de resultaten meten en op basis daarvan bijsturen.

Uit Social Media Today’s State of Marketing Automation Survey Report 2019 blijkt dat de meer dan 300 ondervraagde marketeers het vooral lastig vinden om voldoende tijd te maken voor contentcreatie (67%) en doelgroeponderzoek (44%). Maar ook het ontwikkelen van een effectieve advertentie-aanpak is voor 34% een bedrijfsuitdaging.

Begrijpelijk. Want dit soort marketingtaken kosten gewoon heel veel tijd.

Grote organisaties hebben de uren en het budget om met deze ingrediënten aan de slag te gaan. Zij stellen een fantastisch e-mail-marketing-recept samen dat werkt. En ze zetten de mensen, kennis en technologie in die nodig zijn om dit recept te bakken. Keer op keer.

Daardoor groeien zij ten koste van kleinere bedrijven. Bij B2B-marketing-bureau Make Marketing Magic geloven we dat dit niet hoeft te gebeuren. In onze visie draait groei om het creëren van kansen. En ieder bedrijf moet dezelfde kansen krijgen om te groeien.

Daarom helpen wij mkb-bedrijven te profiteren van dezelfde marketing-strategie, expertise en technologie als hun corporate tegenhangers. Wij hebben de marketing-noot gekraakt en een methodiek ontwikkeld op basis van wetenschap en jarenlange ervaring.

Het resultaat: effectieve, betaalbare marketing in de vorm van een compleet plan dat we voor een vast laag bedrag per maand uitvoeren.

Hoe gaan we jóuw e-mail-marketing-machine laten draaien?

In jouw marketingreis van 12 maanden zit alles wat je nodig hebt om te groeien: een persoonlijk groeiplan, unieke content, social advertising, toegang tot het YourWoo-platform én de uitvoering van jouw plan. Dit laatste pakt ons team van experts op.

Als je wilt, kun je je volledige B2B-marketing uitbesteden aan Make Marketing Magic. Afhankelijk van het abonnement dat je kiest, pakken we verschillende marketingstappen met je op. Deze vallen onder de volgende categorieën.

De start: stip op de horizon in kaart gebracht

Tijdens de onboarding leren we elkaar kennen. Heb je een vage stip op de horizon in gedachten? Die brengen we in kaart. We bekijken ook waar je nu staat met een nulmeting. Daarnaast regelen we alle technische zaken en stellen we een contentplan op voor een jaar.

Jouw verhaal: goede content met storytelling

We bespreken de uitdagingen en behoeften van je doelgroep. En de waarde die jij kan toevoegen. Zo is het namelijk glashelder over welke onderwerpen je content moet maken. Dáár helpen we je vervolgens ook bij. We creëren content die jouw doelgroep raakt en waarmee je autoriteit opbouwt in je vakgebied.

Versnellen: groter bereik in 3 cirkels

Wanneer we een enorm relevante boodschap hebben geformuleerd, zorgen we dat deze zichtbaar wordt bij de juiste personen. Als marketing-automation-bureau zetten we e-mail-marketing in om je content naar je database te versturen. Maar we willen óók mensen bereiken die nog niet weten wie je bent. Daarom verspreiden we je content in drie cirkels: mensen die je kent, mensen die je via via kent én mensen die je nog niet kent.

Executie: datagedreven verbetering

Wij zijn het brein en de handjes van jouw marketing. Samen met je customer success manager bekijk je waar je staat en waar je naartoe beweegt. Meten en verbeteren doen we elke maand. Daarnaast werk je met een copywriter die jou interviewt en unieke blogs schrijft. Zo brengen we ritme en structuur aan in je online marketing.

Inzicht: structureel bouwen aan inbound-marketing-resultaten

Continue toegang tot belangrijke marketingdata? Check. Inzicht in je kansen? Check. Op ons YourWoo-platform combineren we data en processen, zodat we structureel kunnen bouwen aan jouw marketingresultaat.

Zie ook: B2B marketing, Marketing automation, Content marketing, B2B marketing uitbesteden

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.