Blog

Goede content maakt contact met je doelgroep. Begin gewoon vandaag

  • 08-04-2021
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Ok je verkoopt geen koffie. Je hebt een oplossing voor de zorg, software voor onderwijsinstellingen, een systeem voor content-management of levert diensten bij de cloud. B2B dus. Maar mensen kopen niet van bedrijven. Mensen kopen van mensen. Business to business is human to human. Als bedrijf moet je contact met ze maken. En bij gebrek aan een koffiebar, moet je als brand content creëren om te connecten met je doelgroep. Het is vaak de eerste stap naar een relatie.

Nog even over die koffie…

Als ik in de koffiebar op de hoek steevast een dubbele espresso had gekregen omdat dit de lievelings koffie is van de barista, was ik er nooit teruggekomen. Dan hadden ze me iets gegeven wat voor hen misschien van waarde is, maar waar ik niet op zit te wachten. Klinkt logisch.

En toch. Als bedrijven content maken, is dit vaak wat er gebeurt. Iets geven waar niemand behoefte aan heeft. Bedrijven zijn vaak bezig met zichzelf in plaats van met de ander. Ze praten over hun diensten, producten en oplossingen in plaats van over het probleem van de doelgroep. En daar gaat het fout.

Het gaat er in een blog, whitepaper, video, klantverhaal of webinar niet om wat je wilt vertellen, maar wat de doelgroep wil lezen, horen of zien. Mensen willen zich herkennen in content, willen antwoord op vragen, geholpen worden met problemen en voelen dat een bedrijf echt snapt waar ze mee worstelen. Met een blog iemand een product proberen te verkopen gaat niet gebeuren, geloof me.

En nu? Het is relevanter dan ooit om in contact te zijn met je doelgroep. Nog nooit waren we zoveel online en dronken we zo weinig koffie met elkaar.

Dus. Ga content maken. Niet voor jezelf maar voor de ander. En begin bij het begin…

1. Everyone is not your customer

Kies je doelgroep. Niet iedereen kan je klant zijn. Het MKB is geen doelgroep. Wees specifiek. Wat voor soort bedrijf is het? In welke branche zijn ze werkzaam? Hoeveel mensen werken er? En wie is de man of vrouw die een handtekening zet onder je contract: je buyer persona? Maak het super concreet en tastbaar. Dit zijn de mensen met wie jij zaken doet en koffie drinkt…(normaal gesproken)

2. Empathisch zijn moet

Als je weet wie je buyer persona is, hoef je je alleen nog maar in hem of haar te verplaatsen. Luister naar ze. Zorg dat je weet wat er in hun wereld speelt. Wat hebben ze nodig? Waar hebben ze behoefte aan? Wat zijn hun uitdagingen en doelstellingen? Empathie zorgt voor connectie. De buyer persona herkent zich in jouw verhaal en dat maakt je relevant en interessant.

3. Authentiek en transparant

Authenticiteit en transparantie maken van elk bedrijf ‘een grote speler’ zou mijn nummer 3 van 13 zeggen. Je hebt grote en kleine spelers. Grote spelers hebben lef, durven zichzelf te zijn, transparant en open. Ook over de fouten die ze maken. Bij de doelgroep zorgt dit voor vertrouwen. En vertrouwen is onmisbaar met wie en waar je ook zaken doet.

Tot slot. Ontdek de wereld van je doelgroep en onderzoek die van jezelf. Waar deze twee werelden elkaar raken, zit de potentie van groei. Dit klinkt cryptisch maar wat ik bedoel te zeggen is dit; als je de uitdagingen en behoeften van je buyer persona kent en weet welke waarde jij kan toevoegen, is het opeens super helder waar je content over moet maken.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.