Blog

Google Analytics: niet altijd even bruikbaar!

  • 04-08-2017
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Meten is weten, een bekende uitdrukking. Google Analytics is het programma dat het meest wordt gebruikt door bedrijven om te meten hoe hun website presteert. Maar wat veel bedrijven niet weten, is dat de daarin te lezen rapportages niet altijd de werkelijkheid weergeven. Hoe kan dat?

Informatie verzamelen

Je wilt inzicht hebben in het aantal bezoekers op je website en zoveel mogelijk informatie verzamelen over de interactie tussen deze bezoekers en je website. Door de Google Analytics rapportages te interpreteren, kun je werken aan de optimalisatie van je website en je content. Maar helaas geven de rapportages zelden de werkelijkheid weer, en dat weten veel bedrijven niet. Het probleem is dit: ghost referrals.

Ghost referrals

Het aantal bezoekers dat Google Analytics vermeldt, klopt eigenlijk niet. Een groot deel van die bezoekers zijn geen echte bezoekers, maar nepbezoekers. Hierdoor worden jouw statistieken vervuild met zogenaamde ghost referrals. Door op je website een scriptje met een bepaalde ID code te plaatsen, heeft Google Analytics inzicht in het aantal bezoekers. Het scriptje wordt namelijk getriggerd zodra een bezoeker op je website komt en dan worden automatisch data naar Google Analytics gestuurd.

Maar op veel servers die zich vaak in Azië en Rusland bevinden, staat software – robots genoemd – die de ID codes van jouw Google Analytics scriptje triggeren zonder dat ze op jouw website komen! Analytics denkt dan dat er een bezoek is op jouw website met een ander webadres – vaak obscure urls die niks met jouw business te maken hebben. Die urls proberen op die manier jouw aandacht te trekken en traffic naar hun website te halen, waaruit ze mogelijk sales of inkomsten halen.

Tot 98% nepbezoekers

Bij sommige klanten zien we dat maar liefst 98% van hun websitebezoekers nepbezoekers zijn. Bij grote bedrijven (meer dan honderdduizenden bezoekers per dag) hebben de vervuilde statistieken relatief weinig invloed op het beeld van je website. Maar voor MKB bedrijven is het erg vervelend als je denkt 100 bezoekers per dag te hebben, terwijl het er eigenlijk maar twee zijn – waarvan jijzelf er misschien wel een bent. Dan blijft er wel heel weinig over.

De oplossing: filteren!

Hoe zorg je er nou voor dat je weet hoeveel echte bezoekers en hoeveel nepbezoekers jouw website heeft? Je moet je statistieken filteren. Zonder software is dat nogal een klus. Je moet alles over Google Analytics weten, je statistieken gaan onderzoeken en dan filters handmatig invoeren. Dat kost best veel tijd en dat heeft een ondernemer niet.

Make Marketing Magic helpt

Ons softwareprogramma Windows Of Opportunities helpt onze klanten om hun statistieken te filteren op ghost referrals. Alleen met schone statistieken krijgen klanten inzicht in de prestaties van hun website en de content daarop, en kunnen ze deze gericht bijsturen. Wil jij deze opportunity ook? Neem dan contact met ons op!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Waardepropositie

In deze whitepaper leggen wij je stap voor stap uit wat een goede waardepropositie is, waaraan deze moet voldoen en hoe je deze schrijft.

Social Strategie

In deze whitepaper legt onze social selling expert uit hoe jij in 5 stappen duurzame relaties met jouw prospects kan opbouwen via social media.

Succesvolle webinar

Webinars zijn populairder dan ooit, zeker in B2B. En dat is niet voor niets. Webinars zijn een fantastische manier om met jouw doelgroep te communiceren.

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.