‘Ik doe aan marketing, stuur een paar blogs per maand naar mijn database en hou mijn website bij. Ik stop er tijd en geld in, maar de telefoon gaat hier niet rinkelen. En daar baal ik van.’

Dit horen wij vaak van klanten. Allemaal ondernemers. Allemaal gedreven, ambitieus en toekomstgericht. Allemaal bezig met de continuïteit van hun bedrijf, ontwikkeling en groei. Allemaal de stap genomen om aan marketing te doen. En dus snap ik heel goed dat ze ervan balen wanneer de telefoon niet roodgloeiend staat nadat ze een paar artikelen gedeeld hebben met hun doelgroep.

Lucky Shot

De aanname dat iemand onmiddellijk jouw nummer draait op het moment dat hij online iets van je voorbij ziet komen, is onjuist. De realiteit is dat dit zelden gebeurt. Jammer natuurlijk, want dit zou het leven van ondernemers heerlijk rustig maken. Maar het is wel volkomen te verklaren. Iemand pakt alleen direct de telefoon als hij precies op dat moment jouw product of dienst nodig heeft. Met andere woorden: dat is een lucky shot.
En lucky shots heb je niet zo vaak in het leven.

Zorg voor je eigen ONE HUNDRED AND EIGHTY

Wat te doen?

Stap 1. Je moet communiceren. Dus schrijf tweets, berichten, blogs, artikelen, whitepapers en E-books. En deel dit gedachtegoed met de wereld via je website en Social Media. Door dit regelmatig te doen kom je op de radar bij je doelgroep. Als ze je dan nodig hebben, denken ze aan jou en niet aan de concurrent (48% van de beslissers leest 2 tot 5 stukken content voordat ze tot koop overgaan. Een interessant gegeven).

Stap 2. Mensen die je content lezen en op je website komen zijn hoe dan ook geïnteresseerd in je. Anders bezoeken ze niet je website en downloaden ze niet je e-book. En deze geïnteresseerden moet je ZELF actief benaderen. Zij hebben de eerste stap gezet, nu moet jij de tweede, de derde, de vierde en de vijfde zetten. Niet wachten tot je telefoon gaat, maar zelf de telefoon pakken. Niet wachten tot iemand denkt dat ‘ie je nodig heeft, maar iemand bewust maken van het feit dat jij misschien wel de oplossing hebt voor zijn of haar probleem. Niet wachten, maar doen!

Het is een schande!

Kan dit zomaar? Ja dit kan. Als je weet wie je blogs leest of je website bezoekt, dan kun je diegene actief benaderen. Een belletje, een uitnodiging, een kop koffie, het kan allemaal. Alleen zijn we vaak te bescheten om het daadwerkelijk te doen. Waarom in godsnaam? Misschien bied jij wel precies wat iemand nodig heeft en doe je hem een groot plezier met dat telefoontje. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk schandalig dat je afwacht. Je onthoudt je potentiële klanten de kans op het oplossen van hun probleem.

Lang verhaal kort: pak de telefoon en start making some phone calls… . Vind je dit iets te kort door de bocht, lees dan Djoea’s blog ’11 creatieve manieren om je leads op te volgen’. Veel plezier.