Blog

Help, mijn B2B-website converteert niet!

  • 21-12-2022
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Ambitieuze ondernemers willen dat hun website goed converteert. Als het even kan honderd procent. Alles daaronder voelt als een gemiste kans. Terwijl in werkelijkheid een conversieratio van vijftien procent al geweldig is. Dat kan  best frustrerend zijn, dat snappen we volkomen. In deze blog geeft Olivier Janssen drie belangrijke tips voor een goed converterende website.

1. Zorg dat je aanbod écht relevant is voor de bezoekers van jouw website

Het eerste waar ondernemers aan denken bij slechte conversiecijfers, is de kwaliteit van de website. Hoewel dit vaak het geval is, is het ook mogelijk dat jouw website wordt bezocht door mensen die niet in jouw doelgroep vallen. In dat geval is iedere euro die je uitgeeft aan verbeteringen er een te veel: Je richt je dan namelijk op het converteren van websitebezoekers die voor jou niet relevant zijn. Analyseer daarom uitvoerig wie jouw website bezoekt. Dit is om privacyredenen geen exacte wetenschap, maar in Google Analytics vind je meer dan je zou verwachten: locatie, gebruikte apparatuur en verkeersbronnen geven vaak een aardig beeld van jouw bezoeker. Ook de “zoektermen” waarop jij via zoekmachines gevonden wordt zijn goede indicatoren.

2. Zorg dat de klantreis die jouw bezoeker doorloopt, aanzet tot (de juiste) actie

De meeste B2B-websites die ondermaats presteren hebben te maken met problemen in de “klantreis”. Ze sturen de bezoeker bijvoorbeeld van het virtuelekastje naar de muur, of dwingen niet het vertrouwen af dat nodig is om online gegevens achter te laten. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van een conversiegerichte klantreis:

Doel & Verwachting

Onderzoek wijst uit dat je minder dan tien seconden de tijd hebt om de interesse van een nieuwe bezoekers te wekken. Doe je dat niet, dan verlaten ze je website. Vertel de bezoeker daarom direct wat een bezoek aan jouw website oplevert. Een spannend design en een leuke video verbeteren de kans dat de bezoeker blijft hangen.

Structuur

De ‘Wat, ’Waarom’, ‘Hoe’ en ‘Wie’ van jouw aanbod zijn de kern van de klantreis: dit is de uiteindelijke reden waarom een bezoeker converteert. Deze elementen moeten daarom in de meest aantrekkelijke volgorde worden gepresenteerd. Zorg er ook voor dat bezoekers niet van deze ideale structuur kunnen afwijken: Een link naar jouw meest recente blog lijkt onschuldig, maar kan ervoor zorgen dat de bezoeker jouw “Call to Action” uit het oog verliest.

Autoriteit

De websitebezoekers die jij wilt “converteren”, zijn niet altijd bekend met jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk om aan te tonen dat jij een autoriteit bent in jouw vakgebied. Zonder autoriteit, ben jij immers niet van toegevoegde waarde voor de bezoeker. De logo’s van de bedrijven voor wie jij werkt, een uitgebreide “Case Study” en de recensies van bestaande klanten verdienen daarom een prominente plek in de klantreis van jouw bezoeker.

Content

De mix van tekst, foto, video en animatie die jij gebruikt om jouw boodschap over te brengen, is van cruciaal belang voor de conversie van jouw website. De ideale mix zorgt ervoor dat de bezoeker jouw boodschap snel begrijpt, de toegevoegde waarde direct inziet en spontaan enthousiast wordt van jouw oplossing. Vermijd daarom vakjargon, passief taalgebruik en nietszeggende USPs, maar richt je concreet op de uitdagingen die jij voor jouw klanten overwint.

Call to Action

Aan het eind van de klantreis, vindt jouw bezoeker de Call to Action (CTA). Hier maakt jouw bezoeker de balans op. Voor een deel van jouw bezoekers is dit een uitgemaakte zaak. Zij zijn wel, of niet, overtuigd. Er zijn ook bezoekers voor wie dit niet geldt. De Call to Action is voor deze groep de plek die hen over de streep trekt. Zorg daarom voor een duidelijk, relevant aanbod (bijv.: “In ruil voor jouw telefoonnummer krijg jij een gratis consult”) en vermijd alles wat de gebruiker tegenhoudt om op dit aanbod in te gaan.

3. Zorg voor een naadloze technische ervaring

Tot slot, kunnen technische gebreken aan jouw website zorgen voor een haperende klantreis en dus een slechte conversie. Dit is gelukkig makkelijk te voorkomen. Test alle knoppen, menu’s, links en formulieren die jouw website heeft. Test dit met alle belangrijke browsers (Chrome, Edge, Safari en Firefox) en op verschillende devices, zoals laptop, smartphone en tablet.

Meer weten?

Wil je meer leren over B2B-marketing en -sales. Wees dan meer dan welkom bij onze gratis events.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.