Blog

Help! Mijn LinkedIn profiel is bekeken en nu?

  • 29-05-2015
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Een tijd terug deed ik uit de doeken wat je volgens mij het beste kan doen op het moment dat iemand je LinkedIn profiel bekijkt. Toen gaf ik een paar opties van de vele mogelijkheden die LinkedIn biedt om (relaxed) contact te leggen met andere leden. Vandaag het vervolg hierop…

WAAROM IS LINKEDIN EIGENLIJK ZO BELANGRIJK?

LinkedIn biedt je een schat aan informatie. Of je nou actief bent als adviseur voor beleggersfondsen of freelance fotograaf bent, LinkedIn laat je zien wie je profiel heeft bekeken en wat zijn of haar achtergrond is. Oftewel: je krijgt inzicht in jouw mogelijke klanten.

Het zou zonde zijn om niets te doen met die kansen. Er wordt gratis en voor niets een mini-marktonderzoek voor jou gedaan: het enige wat je hoeft te doen is gebruik te maken van de mogelijkheden die dit onderzoek je geeft. Bekijk wie jouw profiel bekeken heeft en waar ze vandaan komen en je weet wie jouw potentiële klanten zijn.

BEKEKEN WORDEN EN TERUGKIJKEN

Zoals al genoemd in sommige reacties op mijn vorige stuk is het een optie om simpelweg even terug te kijken op het profiel van diegene die jouw profiel heeft bekeken. Het is waarschijnlijk de meest laagdrempelige actie, maar diegene ziet toch dat je geïnteresseerd bent in hem of haar.

‘DJOEA VERTELT…’

LAAT JEZELF INTRODUCEREN

Op iemands profiel kun je ook eenvoudig zien of iemand gedeelde connecties heeft en dus of je geïntroduceerd kan worden. Via iemand anders in contact komen is altijd een goede optie. De deur staat op dat moment altijd net iets verder open en je hebt sowieso iets met elkaar gemeen. In contact komen via een vertrouwde relatie maakt het verschil tussen dag en nacht.

INMAIL

De vorige keer ook genoemd, maar daarom niet minder belangrijk: InMail. Je moet er wat centen voor neerleggen, maar dan heb je ook wat. Het is heel persoonlijk en werkt erg goed mits je een aantal ingrediënten in je berichten verwerkt. Ik stop er altijd het volgende in:

  1. Een korte en heldere omschrijving over waarom ik contact zoek
  2. Dingen die we gemeen hebben, zogenaamde contactpunten, en;
  3. Een call to action

Het is ook mogelijk om het betaalde traject te omzeilen, doordat jij en de persoon die je wilt bereiken lid zijn van dezelfde groep. Je kan namelijk een gratis persoonlijk bericht sturen naar de leden van groepen waar je lid van bent. Dat is natuurlijk een uitgelezen kans om de handige opties van het LinkedIn netwerk aan te wenden zonder dat je er iets voor hoeft te betalen. Door je aan te sluiten bij grotere groepen, vergroot je de kans dat jullie in dezelfde groep zitten en vergroot je de kans om gratis contact te kunnen leggen. Kies bewust voor LinkedIn groepen waar je doelgroep te vinden is.

BELLEN

Last but not least: bellen. Deze variant wordt door sommige mensen gevreesd, maar naar mijn mening is dat onterecht. Je hoeft je niet te gedragen als een hongerige saleswolf die zo bedreven is in koude acquisitie dat de telefoon spontaan bevriest, in tegendeel. Vraag jezelf af: hoe vind ik het prettig om benaderd te worden? Ik denk dat bijna iedereen gaat voor een ontspannen en vrijblijvende sfeer (waarin je dus niet gepusht wordt om iets te kopen bijvoorbeeld).

Wanneer je iemand belt n.a.v. z’n bezoek op jouw profiel is het dus niet de bedoeling om iets te verkopen. Het is puur en alleen de bedoeling om een gesprek te starten, that’s it! Doe van te voren ook wat research, zodat je weet waar de persoon zich mee bezig houdt en waar zijn of haar interesses liggen. Breek het ijs door bijvoorbeeld een compliment te maken over iemands profiel of website. En als de ander het onprettig vindt om gebeld te worden, dan is dat ook goed. You can take ‘no’ for an answer.

Vraag naar de behoeftes van de ander en weet dat dit vrijwel NOOIT een afspraak is. Bel dus niet om een afspraak te regelen, alleen maar om kennis te maken met de ander, kom er achter wat hij of zij doet en bedenk je later of je daar bij kan helpen. Want als je antwoord op die laatste vraag hebt, weet je ook precies wat je daarna moet doen.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.