In welke branche onderneem jij? Hoeveel ondernemers binnen die branche leveren eenzelfde product of dienst? Zitten jullie in elkaars vaarwater, vissen jullie in dezelfde vijver? Als ondernemer wil je er continu voor zorgen dat je nummer één bent in het hoofd van je (potentiële) klant. Hoe je dat doet? Het antwoord op deze vraag is dichterbij dan je denkt.

Met je kop boven het maaiveld

Con-cur-ren-tie (de; v)
Mededinging, wedijver, m.n. in het bedrijfsleven

We kennen allemaal van de definitie van concurrentie zoals deze in de Dikke van Dale te vinden is. Welke ondernemer heeft er niet mee te maken: anderen die hetzelfde product of dezelfde dienst aanbieden bij dezelfde doelgroep. Hoe je, je kunt onderscheiden is dan ook een vraag die altijd speelt. Veel bedrijven zoeken het antwoord op het niveau van hun product of dienst. Dit werkt echter lang niet voor iedereen.

Concurrentie is ouderwets

Stel, je levert diensten binnen de accountancy of IT, dan wordt het al gauw lastiger om op basis van je diensten onderscheidend te zijn. Immers, iedereen krijgt met dezelfde administratie, bonnetjes of systeembeheer te maken. Vaak vergeten ondernemers de belangrijkste onderscheidende factor: zichzelf (en hun team). Jullie verhaal, jullie visie, jullie mening, jullie kennis, de manier waarop jullie met klanten omgaan en de energie die jullie overbrengen: dáárin zit jullie onderscheidend vermogen. Wanneer je die dingen in je communicatie en marketinguitingen weet te vangen, dan verbinden mensen zich op gevoelsniveau aan je onderneming. En dat levert sooner or later iets op!

Zolang je uitgaat van je eigen kracht, persoonlijkheid en verhaal bestaat er geen concurrentie. Er is namelijk maar één jij. Zorg dat mensen dus met jou willen samenwerken.