Blog

Hoe gebruik je de Net Promotor Score om de klanttevredenheid te verhogen?

  • 27-06-2013
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Een aantal weken geleden werden we gebeld door een relatief nieuwe klant. Zij was zo blij dat ze met ons in zee was gegaan, dat ze ons had aanbevolen bij twee bedrijven. Of we ze wilden bellen. Hier word ik nou heel gelukkig van.

Om twee redenen:
1. Mijn klant is blij en tevreden, wat betekent dat ik mijn werk goed doe. En daar krijg ik energie van.
2. We hebben er twee hele serieuze leads bij wat ons helpt onze doelstellingen voor 2013 te realiseren.

De kracht van tevreden klanten en persoonlijke aanbevelingen is onnoemelijk veel groter dan welke andere marketing, communicatie of reclame dan ook. Zorg dus dat je klanten zo tevreden zijn dat ze je aanbevelen aan anderen. Iedereen blij!

HOE MEET IK MIJN KLANT TEVREDENHEID?

Het is dus essentieel om te weten of je klanten tevreden zijn. In mijn vorige blog had ik het al kort over de Net Promotor Score (NPS). Het uitgangspunt van NPS is dat je als bedrijf met één vraag, peilt of klanten je aan derden aan zouden bevelen.

‘IN WELKE MATE ZOU JE MIJN BEDRIJF/MERK/PRODUCT/DIENST AANBEVELEN AAN VRIENDEN/FAMILIE/COLLEGA’S?’

Hierop kan een antwoord gegeven worden op een 11-puntenschaal, van 0 (zeer onwaarschijnlijk) tot 10 (zeer waarschijnlijk). Aan de hand van de score worden klanten ingedeeld in drie categorieën:

  • Promotors:
respondenten die een score van 9 of 10 gegeven hebben
  • Passief tevredenen:
respondenten die een score van 7 of 8 gegeven hebben
  • Criticasters:
respondenten die een score van 0 tot 6 gegeven hebben

De NPS van een bedrijf wordt uiteindelijk berekend door het percentage criticasters af te trekken van het percentage promotors.

In het boekje ‘Ondernemer. De kern van ondernemerscommunicatie’ staat: ‘De Net Promotor Score is misschien wel een van de belangrijkste KPI’s (Key Performance Indicator) om op te sturen in je organisatie. Organisaties met een hoge NPS-score laten een groei zien die bovengemiddeld is ten opzichte van directe concurrenten in de markt.’

Het idee achter NPS is simpel: mond-tot-mond aanbevelingen spelen een sleutelrol in het aankoopbeslissingsproces van een klant! De ‘reclame’ komt van een onafhankelijk persoon en is hierdoor betrouwbaar.

MAAR DAN?

NPS is een goede indicator, maar schiet wat mij betreft tekort. Want alleen weten of een klant promotor, passief tevreden of criticaster is vind ik onvoldoende. Ik wil weten waarom klanten in een bepaalde categorie vallen. Dat is voor mij interessant. Want idealiter zijn al mijn klanten promotor. En als ze dat niet zijn, moeten wij ervoor zorgen dat ze dat worden. En dus moet ik weten waarover ze wel of niet tevreden zijn. Met andere woorden: wat maakt een klant promotor of juist criticaster? Je moet klanten niet alleen vragen of ze je zouden aanbevelen aan anderen maar ook waarom? Waarover zijn ze tevreden, of juist niet. Wat hebben ze nodig of wat missen ze? Daar gaat het wat mij betreft om.

SOMMIGE KLANTEN PASSEN NIET BIJ JE

Op basis van de antwoorden wordt inzichtelijk hoe je klanten je ervaren. Soms wordt duidelijk dat een klant eigenlijk niet bij je past. En zou het zelfs zo kunnen zijn dat je afscheid van elkaar neemt. Zoals Jos Burgers in zijn presentaties altijd aangeeft:

’WAARVOOR MOET EEN KLANT NIET BIJ JE ZIJN, DAN PAS ONDERSCHEID JE JE VAN JE CONCURRENT’.

In klanten die niet bij je passen moet je geen energie steken. Het is voor iedere organisatie een uitdaging om trouw te blijven aan wie ze echt zijn (lees de biografie van Steve Jobs!). Wanneer je een heldere propositie hebt, krijg je vanzelf klanten die bij je passen. En is de kans groot dat ze je promotor worden!

HOE ZORG JE DAT EEN KLANT EEN PROMOTOR WORDT

Van de klanten die wel bij je passen moet je zo snel mogelijk promotors maken. Maar hoe doe je dat? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bedrijven vooral stil moeten staan bij de vraag: ‘Hoe kunnen wij onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen‘. Om nog even terug te komen op de promotor die ons twee potentiële leads cadeau deed. Zonder dat we het hadden afgesproken, hebben wij ervoor gezorgd dat de nieuwe website live ging, iets waar ze al geruime tijd mee worstelden. Een van de redenen dat zij onze promotor is geworden. Het gemak dat je een klant biedt en de hoeveelheid moeite die een klant moet doen om iets voor elkaar te krijgen (Customer Efford Score) is een goede voorspeller van hoe tevreden klanten zijn.

Waar het dus eigenlijk om gaat is dat je het probleem, waarmee klanten bij je komen oplost, zonder dat zij daar moeite voor hoeven doen. Dat is hetgene wat klanten uiteindelijk het meest waarderen. En dat is de basis om van je klant je promotor te maken.

Vond je deze blog leuk, waardevol of interessant? Geef een reactie of deel het dan even met je volgers!

(bron headerbeeld: Fokke & Sukke)

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.