Blog

Hoe je ‘WHY’ voor klantenbinding zorgt

  • 03-12-2012
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Iedere organisatie kan vertellen wat ze doet: auto’s repareren, films maken, huizen verhuren. En iedereen binnen die organisatie zal dit beamen: Ja, inderdaad wij repareren auto’s! Maar vrijwel niemand heeft het antwoord op de vraag: Waarom repareren we eigenlijk auto’s? Het ontdekken waarom je doet wat je doet is essentieel. Met het antwoord op waarom kan je je namelijk onderscheiden van al je concurrenten, kan je mensen inspireren en klanten aan je binden.

Ware liefde

Iedere garage-eigenaar is ooit begonnen. Waarom? Omdat ie helemaal knettergek is van auto’s misschien, of omdat het zijn passie is om alles wat kapot is te repareren. Ik was een keer in een garage waar ik voelde dat ze echt van iedere auto die daar werd binnengebracht hielden. Ze keerden hem met zoveel liefde binnenstebuiten, dat het me bijna ontroerde. Echt! En dat terwijl ik eigenlijk niets met auto’s heb. Ik voelde me daarna super veilig in dat ding. Wist dat ze niets over het hoofd gezien hadden.

Hun waarom? Zij houden van iedere auto, en van de mensen die erin rijden. En dat voel je als klant. Daarom ga ik nu iedere keer naar deze garage, ver buiten Amsterdam, waar ik woon. Ik heb heel bewust voor ze gekozen, omdat het daar ‘goed’ voelt. En dat zijn de klanten die je als organisatie dolgraag wilt hebben. Dit zijn je fans. Daarom…Start With Why.

Start With Why’…

‘Start With Why’ is het gedachtengoed van Simon Sinek. Zijn boek, een absolute bestseller inmiddels, is een aha-erlebnis en een must voor iedere ondernemer en leidinggevende. In ‘Start With Why’ analyseert Sinek waarom sommige mensen en organisaties meer succesvol zijn dan anderen. En hoe het komt dat ze dit succes keer op keer weten te realiseren. Het antwoord: hun WHY zit verweven in de hele organisatie. Ze zíjn hun WHY. En dat maakt ze super aantrekkelijk. Voor werknemers, klanten en potentiele klanten. – See more at: https://www.makemarketingmagic.com/blog/barbara/hoe-je-why-voor-klantenbinding-zorgt#sthash.HXhIVf76.dpuf

The Golden Circle

Sinek legt in zijn boek uit waarom het voor ieder bedrijf belangrijk is het niveau van ‘wat doen we’ en ‘hoe doen we dat’, te ontstijgen. In The Golden Circle laat hij zien dat ‘het hoe’ (HOW) en ‘het wat’ (WHAT), voort moet komen uit het waarom: de WHY. De WHY van je organisatie staat voor datgene waar je als organisatie in gelooft, waarom je bestaat en waarom mensen en bedrijven zich aan je verbinden. Het is daarom van belang dat je als organisatie je WHY bepaalt, deze implementeert en communiceert. Want, aldus Sinek: ‘People don’t buy what you do, they buy why you do it.’
Zo vertelde een accountant ons laatst dat zijn kantoor de financieel directeur wil zijn van al zijn klanten. Hij gelooft in vertrouwen en in samenwerking. Hij gelooft dat je dan het beste resultaat kan boeken voor klanten. De klanten die hij heeft, geloven daar ook in en verbinden zich aan dit kantoor. Ze maken hun keus niet op basis van WHAT – want dat is bij ieder accountant-kantoor min of meer hetzelfde – maar op basis van WHY.

Klanten nemen beslissingen op gevoel en intuïtie

Waarom hechten mensen zoveel waarde aan de WHY van een organisatie? Volgens Sinek is dit een onbewust proces en ligt de oorsprong hiervan in de biologie. Een deel van de hersenen maakt beslissingen die we niet goed kunnen verklaren. Je hoort iemand dan zeggen: ‘Het voelt gewoon goed’. Mensen maken vaak beslissingen op hun gevoel, intuïtief, gebaseerd op waar ze in geloven. En dat zijn precies de mensen waar je als organisatie voor wilt werken: Mensen die geloven waar jij als organisatie in gelooft. Dit zijn mensen die kiezen voor je product of dienst ‘gewoon’ omdat het goed voelt. Omdat ze geïnspireerd zijn door je.

Hoe vind je je WHY?

Voor iedere organisatie, iedere ondernemer of leidinggevende is er eigenlijk maar één belangrijke vraag die beantwoord moet worden: Waar geloof je in? En je moet echt even de tijd nemen om tot die kern te komen. Want ieder verzonnen, pasklaar of sociaal wenselijk antwoord kan zo de prullenbak in. Het gaat niet over wat je wilt bereiken en niet over wat klanten over je zeggen. Het gaat om authenticiteit. Daar verbinden mensen zich aan. Waar geloof je echt in, vanuit je diepste wezen, wat motiveert je. Dat is waar het over gaat.

Deel je WHY

Vervolgens is het zaak de WHY helder te formuleren en alle beslissingen en communicatie-uitingen daaraan te spiegelen. Dan kan je je WHY gaan delen via je website, je LinkedIn, Twitter, Facebook en je blog. En zal je verhaal zijn weg vinden naar mensen die hetzelfde geloven en zich verbonden voelen met wat je zegt. Vind je WHY en blijf hem trouw, in ieder opzicht. Je zult mensen inspireren, potentiële klanten worden klanten en bestaande klanten worden fans en zullen je verhaal doorvertellen aan anderen.
Hulp nodig bij het ontdekken van je WHY? Kom koffie drinken. We helpen je graag.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.