Blog

Hoe scherp is jouw strategie voor 2022?

  • 18-01-2022
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

Het begin van een nieuw jaar. Een mooi moment om even terug te blikken op 2021 en na te denken over hoe je van 2022 een succesvol jaar maakt. Om stil te staan bij je positionering, je doelstellingen en de acties voor de komende twaalf maanden. In deze blog vertelt Djoea van Zanten wat er nodig is om je strategie voor 2022 eens flink aan te scherpen.

Succesvol zijn gaat over drie dingen

Een succesvolle basis voor een marketingstrategie in B2B gaat over drie dingen: een heldere doelstelling, een scherp afgebakende doelgroep en een strakke propositie. Dat klinkt heel basic, maar de meeste bedrijven hebben dit niet scherp.

Geloof me: vraag tien ondernemers in B2B wat ze doen en je krijgt minimaal negen tenenkrommende verhalen terug. Iedereen weet wat er moet gebeuren, maar er zijn er maar weinig die het ook daadwerkelijk doen. Tijd voor actie, tijd om een paar belangrijke keuzes te maken.

Find your magic

Januari is dé maand bij uitstek om even stil te staan en terug te blikken. Wat heb je vorig jaar gedaan? Wat wil je dit jaar realiseren? Hoe ga je dat doen? Met wie ga je dat doen?

Hoe concreter je dat maakt, hoe succesvoller je wordt. Hoe scherper je verhaal, hoe aantrekkelijker je bent voor klanten.

Een voorbeeld: de bodyspray van Axe, wie kent het niet? In de basis is Axe een doodgewone deodorant van het bedrijf Unilever. Iedereen zou dit product kunnen gebruiken, maar toch is hun doelgroep heel heel duidelijk afgebakend: jongens die een vriendinnetje willen. Hun boodschap is dan ook helemaal op die doelgroep gefocust. Zo wordt een simpele deo een magneet voor meiden. De slogan van Axe is dan ook niet voor niets: ‘Work on it. Claim it. Own it. Find Your Magic.’ En het werkt!

Ik weet: dit is een consumentenvoorbeeld, maar het demonstreert wel heel mooi hoe de juiste waardepropositie en de juiste doelgroep kan leiden tot succes. En dat werkt ook zo in B2B.

Nee zeggen is ook een kunst

Door een duidelijke keuze te maken voor een doelgroep, weet je ook meteen op wie je je niet richt. Daar valt heel wat winst te behalen, maar geloof me: op het moment dat je besluit te kiezen voor een bepaalde doelgroep, gaat het universum je testen.

Precies op dat moment word je gebeld door een relatie van een relatie van een klant. Duidelijk niet jouw doelgroep, maar commercieel wel interessant… Dan is het de kunst vast te houden aan je keuze en nee te zeggen tegen wat niet bij je past, en volmondig ja tegen wat wél bij je past.

Focus

Zo kun je je als IT-bedrijf richten op alle bedrijven met honderd tot vijfhonderd werkplekken. Dat noem ik geen doelgroep, dat is een beschrijving van een willekeurige organisatie die toevallig past bij jouw dienst.

Maar als je je richt op – ik noem maar iets – accountantskantoren in de Randstad waarvan de medewerkers minimaal de helft van de tijd vanuit huis werken, dan gebeurt er iets.

Door je echt te focussen, word je ineens interessant voor die specifieke doelgroep. Jij brengt immers precies die expertise mee waar zij behoefte aan hebben. De kans dat je klanten binnenhaalt, wordt dan stukken groter.

Strategische sessie op 3 februari

Vraag jij je nu af wat de beste – en snelste – manier is om je doelgroep voor jou te laten kiezen, hoe je in 2022 je winst kan vergroten door je producten slim voor je te laten werken en hoe je in 2022 nu eindelijk focus aanbrengt in je business zodat je daadwerkelijk gaat groeien? Dan nodig ik je uit voor onze sessie ‘Magic Marketing Tactics’.

Voor wie?

Deze sessie is speciaal voor B2B-ondernemers die écht willen groeien. We gaan je helpen je strategie aan te scherpen, op basis van een aantal bewezen principes, op basis van data én op basis van de ervaring die we hebben opgedaan met tweeduizend Europese B2B-organisaties. Zin in actie? Meld je dan nu aan!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.