Blog

Hoe verkoop ik meer aan bestaande klanten?

  • 05-08-2021
  • In: Blog
  • Door: Youri Kuper

Wist je dat je met nul – ja, nul, nada, zero – extra klanten je omzet kan verdubbelen? In deze blog geeft Youri Kuper je acht tips waarmee jij vanaf morgen in staat bent om meer te verkopen aan je bestaande klanten en zo je omzet te vergroten.

Heb je liever gelijk een concreet sales & marketing stappenplan waarmee je direct meer omzet haalt uit je bestaande klanten? Meld je dan nu aan voor het webinar van Youri: Zo verkoop je meer aan je bestaande klanten.

Omzet verdubbelen

Grote kans dat je op dit moment tachtig procent van je omzet haalt uit twintig procent van je klanten. Maar wist je ook dat de bovenste vijf procent van je klanten verantwoordelijk is voor de helft van je omzet? En dat de onderste dertig procent van je klanten eigenlijk niet bijdragen aan de winstgevendheid van je bedrijf? Snel afscheid nemen dan maar? Niet doen! Ik heb namelijk nog een feitje voor je: een gemiddeld bedrijf kan met haar bestaande klantenbestand de omzet verdubbelen. Met deze 8 tips benut je je bestaande klantenbestand in de zoektocht naar meer business.

1. Communiceer

Zorg dat je klanten weten wat je allemaal kan. Denk je dat ze dat al weten? Geloof ons – we hebben ervaring –, dat is niet zo. Vertel het ze. Liefst vóór ze voor een ander kiezen. Communiceer met je klanten. Zet e-mailmarketing in om ze kennis te laten maken met jouw producten en diensten en blijf op hun radar! Dat zorgt voor cross-selling en up-selling.

2. Wacht niet

Veel ondernemers wachten tot lopende contracten aflopen. Dan is de kans groot dat je te laat bent. Neem ruim op tijd contact op met je klant: minimaal twee maanden van tevoren bij een eenjarig contract, en minimaal drie maanden bij een meerjarig contract. Dit verkleint de kans dat klanten om zich heen kijken en een vervolgopdracht bij je concurrent plaatsen. Zorg dat je ook bij klanten die je niet regelmatig spreekt er op tijd bij bent.

3. Vergeet niemand

Sommige klanten laten steeds stilzwijgend het contract verlengen, daar hoef je dus niks voor te doen. Zulke ‘slapende klanten’ zijn een potentiele goudmijn. Maar hoe langer jouw klant al klant is, hoe groter de kans dat zijn of haar behoeften veranderen. En daarmee veranderen jouw kansen!

4. Benut elk contactmoment

Train jezelf om elk contactmoment met een bestaande klant als verkoopkans te zien. Probeer verder te denken dan de uitgesproken behoefte en probeer erachter te komen waaruit een behoefte is ontstaan. Vraag door! Ga op zoek naar discrepanties tussen de huidige en de gewenste situatie. En bekijk voor elke klant hoe je die brug kunt slaan.

5. Beloon loyaliteit

Veel bedrijven bieden overstapkortingen of instapbonussen, maar zodra je klant bent, hoor je daar niets meer over. Terwijl hier juist een kans ligt om loyale klanten te belonen en zo vast te houden. Schenk dus aandacht aan bestaande klanten, en blijf ze prikkelen met mooie kortingen of aanbiedingen. Zo hou je ze bij je!

6. Geef aanbrengbonussen

Door bestaande klanten een aanbrengbonus te geven voor nieuwe klanten die zij aantrekken, beloon je je bestaande klant. Bovendien laat je op die manier iemand anders jouw verhaal vertellen. Dat werkt veel sterker dan wanneer je dat zelf doet.

7. Underpromise en overdeliver. Altijd.

Als je je bestaande klanten meer geeft dan zij van je verwachten, zijn ze onder de indruk en zullen ze dit verder vertellen. Met een beetje geluk gaat hun ervaring viral, en dat wil je. Een bedrijf als Coolblue doet dat heel goed. Al was het alleen maar door het sturen van persoonlijke kaartjes aan klanten om ze een hart onder de riem te steken, te feliciteren, beterschap te wensen of gewoon om te bedanken voor het leuke gesprek. Zo worden bestaande klanten je ambassadeurs!

8. Luister naar je klanten

Als je updates wilt doorvoeren, ga dan eerst bij je klanten na wat zíj missen of wat zíj graag zouden willen zien. Los van de extra omzet die deze extra features en functionaliteiten opleveren, geef je je klanten wat ze verwachten en daar worden ze blij van. En blije klanten blijven langer. Het werkt dus twee kanten op!

Nieuwsgierig hoe je jouw omzet kunt verdubbelen met je bestaande klanten?

Youri geeft op 2 september een live webinar waarin hij een sales & marketing stappenplan met je deelt waarmee jij direct meer omzet uit je bestaande klanten haalt. Meld je hier aan.

Liever gelijk 1-op-1 sparren hoe je deze tips het best kunt inzetten voor jouw organisatie? Plan gerust een gesprek in met Youri.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.