Blog

Hoe word je als B2B-bedrijf gevonden via Google?

  • 25-03-2022
  • In: Blog
  • Door: Peter Schinkel

Wij krijgen vaak de vraag van klanten: Hoe word ik gevonden via Google? Waar moet ik beginnen? In deze blog legt Peter Schinkel uit hoe je als B2B-bedrijf de beste SEO-strategie toepast.

Drie aspecten van zoekmachineoptimalisatie

Er zijn drie onderdelen die bepalen hoe goed je scoort in zoekmachines als Google: populariteit, content en techniek.

1. Populariteit

Populariteit, om precies te zijn linkpopulariteit, is een waarde die bepaald wordt door het aantal links naar jouw website. Elk linkje op internet dat naar jouw website leidt, is als het ware een stem. Hoe meer stemmen, hoe beter je gevonden wordt.

2. Content

Content is een tweede belangrijk onderdeel. Heb je unieke blogartikelen, goede productinformatie en heldere webteksten, dan worden die goed gerankt door zoekmachines.

3. Techniek

De derde factor is techniek, daar ga ik het zo min mogelijk over hebben in deze blog. Als je een goed contentmanagementsysteem gebruikt, zoals bijvoorbeeld een goed ingerichte WordPress-site, dan heb je technisch de boel al aardig op orde.

Waar begin je met SEO?

Leuk, denk je nu waarschijnlijk, dan weet ik waar ik rekening mee moet houden, maar waar in vredesnaam begin ik?

Laat ik duidelijk zijn: voor alle drie deze onderdelen kun je specialisten inschakelen. Dat klinkt als een slager die z’n eigen vlees keurt, dat snap ik.

Maar wat ik vaak zie is dat B2B-bedrijven een veel belangrijker stap vergeten: een goede SEO-strategie.

Begin met een SEO-strategie

Het allerbelangrijkste voor jou als ondernemer is dat je heel goed nadenkt over de zoektermen waarop je gevonden wil worden. Dáár gaat het vaak mis.

Want voor je gaat roepen dát je gevonden wil worden, moet je jezelf afvragen waarop je gevonden wil worden.

Van seks naar cloudoplossingen

Twintig jaar geleden wilden B2B-ondernemers vaak gevonden worden op de woorden ‘seks’ en ‘MP3’, ‘want daar wordt het meest op gezocht’.

Inmiddels snappen de meeste ondernemers wel dat dat niet de crux is. Maar feitelijk is de SEO-strategie van veel B2B-bedrijven niet heel erg veranderd.

Vandaag de dag zijn het woorden als ‘IT’, ‘ICT’, ‘cloud solutions’ of ’accountant’ waarop de meeste ondernemers gevonden willen worden. Nog steeds heel algemene termen.

Zoek maar op ‘cloud solutions’. Dan staan IBM, Amazon, Microsoft en nog zeven van dat soort partijen bovenaan.

Ben je een mkb’er in B2B in Nederland, dan heb je misschien niet het budget om tegen de Googles van deze wereld op te boksen.

Maak je zoekwoordcombinaties specifieker

Kortom: het is niet realistisch om hoog te scoren met zo’n algemeen zoekwoord. Wat dan wel?

Als je een cloud-solutions-specialist bent uit Almere, dan is een goede zoekwoordcombinatie: ‘cloud solutions specialist Almere’.

Zo specifiek moet je denken en dat geldt niet alleen voor IT, maar voor alle vakgebieden.

Als je zoektermen gaat verzamelen, begin dan met zoekwoordcombinaties die bestaan uit vier woorden en eindig met zoektermen die uit een enkel woord bestaan.

Maak het zo specifiek mogelijk.

Integreer belangrijke zoektermen in al je content

Denk na over je content in z’n geheel en zorg dat belangrijke zoektermen in elk stuk content voorkomen. De pagina’s op je website, de blogartikelen die je schrijft, de productomschrijvingen.

Denk steeds goed na over de zoektermcombinaties die in je content staan.

Vaak zie je dat productpagina’s heel erg gericht zijn op mensen die al in de aankoopfase zijn en blogpagina’s op die groep die nog in de oriënterende fase is.

Juist de combinatie van die twee, daar zoeken je klanten op.

Dus: schrijf je een blog over een bepaald databasesysteem in de cloud, vergeet dan niet dat je ook woorden als ‘leverancier’ en ‘Almere’ er best in voor mogen komen. Zo word je ook op de combinatie ‘cloud database solutions Almere’ gevonden.

Check of er ook écht gezocht wordt op ‘jouw’ zoekwoordcombinaties

Als je nadenkt over waar je op gevonden wil worden, is het ook verstandig om te checken of er daadwerkelijk gezocht wordt op die zoekwoordcombinaties.

Daar zijn allerlei programma’s voor, maar de simpelste methode is: type de zoekwoordcombinatie in op Google. Als je in je suggesties niet een vergelijkbare zoekterm krijgt, is het waarschijnlijk niet heel relevant.

Je kunt ook gebruik maken van de Google Keyword Planner.

Anderzijds: als er nauwelijks gezocht wordt op een specifieke zoekterm is dat niet per se erg.

Ook als er maar één persoon per dag zoekt op ‘cloud solutions specialist Almere’, dan kan dat voor jou voldoende zijn. Sterker nog, als je per ongeluk te specifiek bent, dan word je op een iets algemenere variant van die zoekterm ook gevonden.

Kies een niche

Als je kiest voor een niche, wordt het leven in de wereld van SEO een stuk gemakkelijker.

Als je maar tien conculega’s hebt, kom je al vrij snel in de top tien in Google.

Daarmee wordt een goede SEO-strategie ook een stuk betaalbaarder.

SEO: zelf doen of uitbesteden?

Mijn advies in het kort.

De SEO-strategie: honderd procent zelf doen. Schakel geen bureau in voor je je strategie helder hebt. Anders word je alleen maar beïnvloed, terwijl jij als ondernemer het best weet wat je wil en waar je naartoe wil.

De uitvoering: als je het leuk vindt, moet je het vooral zelf doen. Zo niet, dan zijn er op elk vakgebied specialisten die het beter kunnen dan jij (zie ook ons eerdere blog online marketing uitbesteden).

Meer weten?

Wil je meer van dit soort praktische tips en handvatten beter te worden als ondernemer? In onze evenementen – live en online – delen we waardevolle kennis en ervaringen, van onszelf en van collega-ondernemers. Zodat jij weer een stapje dichter bij je ondernemersdroom komt.

Tot snel.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.