Blog

In drie stappen beter vindbaar

 • 17-11-2014
 • In: Blog
 • Door: Olivier Janssen

Nee dit is geen droom. Ik bied jou dé uitgelezen mogelijkheid om online beter vindbaar te worden dan jouw grootste concurrenten. Hoe? Door gebruik te maken van een zoekwoord analyse. In deze tip vertel ik je alles over de voordelen van een goede zoekwoord analyse en hoe de gewenste zoektermen kunt vinden. Maak gebruik van onderstaand stappenplan om direct inzicht te krijgen in jouw online vindbaarheid. Én die van je concurrenten. Veel succes!

WAT IS EEN ZOEKWOORD ANALYSE?

Een zoekwoord analyse, ook wel een keyword analyse of zoekwoordonderzoek genoemd, helpt je om meer (relevante) bezoekers naar je website te krijgen. In het kort: het is een onderzoek naar zoektermen waar jouw doelgroep op zoekt. Het gaat erom dat dit zoektermen zijn die voor hen het meest relevant zijn. Door de juiste woorden te kiezen verhoog je niet alleen je relevantie, maar zal ook het verkeer uit zoekmachines naar je website toenemen.

Stel, je bent een ICT bedrijf en biedt ‘Cloud oplossingen’ aan. Het kan zijn dat jouw doelgroep vooral zoekt naar ‘Cloud diensten’. In dat geval kan het slim zijn om de benaming aan te passen om daarmee meer bezoekers te trekken.

VOORDELEN

Door een zoekwoord analyse uit te voeren doe je niet alleen kennis op over je online vindbaarheid, maar geeft het ook meer inzicht in de prestaties van je concurrenten. Een aantal voordelen op een rij:

 • Korte en lange termijn impact op het aantal relevante bezoekers op jouw website
 • Meer inzicht in jouw concurrentiepositie
 • Vaker vindbaar op de 1e pagina van de Google Zoekresultaten
 • Meer structuur aan je content marketing strategie
 • Betere landingspagina’s maken door inzicht in de behoeften van je bezoekers

Voldoende reden om direct met de volgende stappen aan de slag te gaan! Om je hierbij te helpen kun je gebruik maken van ons ‘Keyword analyse’ sjabloon. Deze kun je hier downloaden:

STAPPENPLAN

In 3 stappen kun je het sjabloon invullen. Per stap vind je een korte omschrijving van de velden die hier ingevuld dienen te worden.

STAP 1: DOELGROEP ONDERZOEKEN

In het eerste onderdeel vul je jouw doelgroep in. In het sjabloon wordt dit een ‘Buyer Persona’ genoemd. Vervolgens bepaal je met welke uitdagingen hij/zij zit (de reden dat deze persoon jouw website bezoekt) en welke zoektermen hij hiervoor mogelijk gaat gebruiken.

STAP 2: CONCURRENTEN BEPALEN

Wie zijn jouw 5 grootste concurrenten? Vul deze in en neem eens een kijkje op de verschillende websites. Welke zoektermen hanteren zij?

Daarna gaan we kijken hoe jouw concurrenten presteren op zoektermen die jij ook hanteert. Vul de lijst ‘Zoekterm in Google’ in met zoektermen waarop jij verwacht goed gevonden te worden. In de kolommen daarnaast vul je in of jouw concurrenten hier werkelijk op gevonden worden.

STAP 3: ZOEKTERMEN KIEZEN

Nu dienen we te gaan interpreteren welke zoektermen relevant zijn om te gaan gebruiken. Hiervoor raad ik aan om de Google Keyword Planner te gebruiken. Ga naar de tool en vul de zoekwoorden uit stap 1 en 2 in. Dit is de lastigste stap en vereist om goed na te denken welke zoektermen:

 • Relevant zijn
 • Veel verkeer opleveren
 • Lage concurrentie hebben

Let op! Bij het invullen kun je kiezen uit Shorttail en Longtail. Heb je een algemeen zoekwoord zoals ‘Marketing’, vul deze dan bij Shorttail in. Heb je een specifiekere term gevonden zoals ‘Marketing zoekwoord analyse’, vul deze dan bij longtail in.

Voorbeeld: Voor deze blog heb ik de keuze uit verschillende termen (zie afbeelding). Met de tool genereer ik een overzicht waaruit blijkt dat ik het beste voor ‘keyword analyse’ kan kiezen. Ditmaal heb ik echter gekozen voor optie 2 ‘Zoekwoord analyse’, omdat ik verwacht hierop beter gevonden te worden gezien een aantal grote websites zich ook al richten op de 1e term.

Het sjabloon en de Google Keyword Planner kunnen je helpen om vast te stellen welke zoektermen je kunt gebruiken, maar vergeet ook niet je gezonde verstand. Met wie wil je in contact komen en wat heb je hem/haar te bieden? Laat ze weten dat je hun behoeften begrijpt!

Mocht je nog vragen hebben, stuur me gerust een mail of link met me via LinkedIn: nl.linkedin.com/nielsjanszen.

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je volgers via onderstaande knoppen!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.