Blog

Is marketing-automation iets voor mijn bedrijf? Tips en voorbeelden

 • 23-06-2021
 • In: Blog
 • Door: Olivier Janssen

Personalisatie, en met name hyperpersonalisatie, is hot in marketingland. Hoe gepersonaliseerder je interactie met je doelgroep, hoe beter het resultaat op de korte en lange termijn. Die personalisatie bereik je – onder meer – met marketing-automation. Ook jij als ondernemer kan op een zeker moment nut halen uit marketing-automation. Daarom zijn we onlangs Hubspot-partner geworden. Maar het is zeker niet voor elke ondernemer interessant. In dit artikel bespreken we wanneer marketing-automation voor jou kan werken en wanneer zeker niet. En helpen we je op weg met tips en voorbeelden hoe je marketing-automation succesvol kan inrichten voor jouw bedrijf.

De betekenis van marketing-automation

Volgens emailmonday maakt 51 procent van de bedrijven op dit moment gebruik van marketingautomatisering. Maar liefst 58 procent van de B2B-bedrijven is van plan om deze technologie toe te passen. Indrukwekkende cijfers, maar wat is marketing-automation eigenlijk? Met marketing-automation help je je potentiële klanten door de klantreis met behulp van verschillende geautomatiseerde systemen. Door op het juiste moment in de klantreis je prospect steeds weer te voorzien van bepaalde informatie, vergroot je de kans op conversie. Die continue interactie met je doelgroep is belangrijk, want ze zullen in 99,9% van de gevallen niet onmiddellijk klant bij je worden.

Waarom marketing-automation?

Dankzij marketing-automation kun je prospecten segmenteren op basis van interacties met je bedrijf of hun interesses en voorkeuren. Zo heb je een helikopterview van elke potentiele klant. Dat doe je via mailings, socials, campagnes, maar ook via je website. Goede software voor marketing-automation bieden een functionaliteit voor lead-nurturing, wat het mogelijk maakt automatisch getriggerde e-mails te sturen op het moment dat iemand het meest geïnteresseerd is in je product of dienst. Bovendien biedt het een functionaliteit voor lead-scoring, waardoor je salesteam alleen maar spreekt met de leads die klaar zijn voor een verkoopgesprek. Andere leads krijgen op basis van een score een gericht bericht om ze naar de volgende fase in de klantreis te brengen. Na afloop van een campagne genereert het systeem een rapportage op basis waarvan je kunt zien hoe succesvol je campagne was.

Wanneer is marketing-automation zonde van je geld?

Marketing-automation is niet voor niets zo hot, maar in de volgende gevallen is beter om je online marketing- en salesprocessen – nog even – handmatig te doen:

 • Als je als ondernemer net gestart bent met communiceren naar je doelgroep, is je database nog eenvoudig handmatig bij te houden. Ga dus niet koste wat kost alles automatiseren. Als je tien leads per maand hebt, kun je alles automatiseren, maar ze een voor een bellen is dan toch echt sneller.
 • Als je een beperkte groeiambitie hebt, biedt automatiseren weinig toegevoegde waarde. Ambieer je één nieuwe klant per maand, dan kun je je online marketing- en salesprocessen net zo goed met de hand blijven doen.
 • Je communiceert niet met je doelgroep en krijgt maar mondjesmaat leads binnen. Dan kan je het beste beginnen met het regelmatig communiceren naar je doelgroep waarin je ze vertelt welke handvatten jouw oplossing hen biedt om aan de slag te gaan met de uitdagingen die zij ervaren.
 • Je waardepropositie is – nog – niet op orde. Zorg dan eerst dat je die helder krijgt en begin je verhaal op regelmatige basis aan je doelgroep te vertellen, ook als je product echt niet sexy is.
 • Je hebt niet de tijd, mankracht, expertise of budget over voor een marketeer om marketing-automation goed in te richten. Zonde, want hiermee loop je de kans dat jouw – potentiële – klanten naar een organisatie gaan die wel met ze communiceert. Uit recent onderzoek van McKinsey blijkt dat – na afgelopen jaar – 75 procent van de beslissers in B2B, digitaal benaderd wil worden in een aankoopproces. Online presence was voor bedrijven dus nog nooit zo belangrijk. Onze marketingmethode biedt jou de kans om jouw product of dienst bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen met resultaat en zonder dat het grote sommen aan geld of zeeën aan tijd kost. Check onze abonnementen hier.

Wanneer is marketing-automation de investering wel waard?

 • Je communiceert al met je doelgroep, maar vindt het tijd je doelgroep verder uit te breiden of zelfs nieuwe markten in te stappen. Veel van onze klanten merken dat ze na verloop van tijd meer doelgroepen willen benaderen en al deze doelgroepen van andere boodschappen en content willen voorzien. Dan is marketing-automation een uitkomst.
 • Je krijgt organisch al wat leads binnen en wil je doelgroep meer gaan aanspreken. Wanneer je serieus harder en gestructureerder wil groeien en je doelgroep meer en vaker wil bereiken, is het aan te raden om een systeem te hebben staan waar je leads in staan.
 • Je hebt te weinig tijd of middelen om het aardige aantal leads proactief zelf op te volgen. Je wil dit slimmer doen en op het juiste en meest effectieve moment.
 • Je hebt al geweldige content en een database met potentiële klanten. Maar je wil die geweldige content beter onder de aandacht brengen van je klanten.

Hoe weet je dat je bedrijf software voor marketing-automation nodig heeft?

Heb jij duizenden contacten in je e-maillijst? Dat is natuurlijk fantastisch, maar hoe ga je dat handmatig regelen? Marketing-automation-software zorgt ervoor dat alle contacten op de juiste manier je marketingfunnel doorlopen, en draagt ze aan het eind over aan je salesteam. Maar ook als je klantenlijst te kort is, komt marketing-automation-software van pas. Tenslotte kan het natuurlijk zo zijn dat je geweldige content hebt, maar geen idee hebt hoe je die bij je potentiële klanten krijgt. Software voor marketing-automation zorgt ervoor dat de juiste doelgroepen je content snel onder ogen krijgen.

Voorbeelden van een marketing-automation-flow

 1. Nieuwsbriefinschrijving-workflow

Als een contact zich heeft ingeschreven voor je nieuwsbrief, kun je meteen een bedankmail sturen met wat extra informatie over je bedrijf en over de nieuwsbrief.

 1. Evenementen-workflows

Als je iets organiseert, zoals bijvoorbeeld een webinar, kun je in de aanloop naar het evenement een aantal mails sturen om je contacten te informeren.

 1. Asset workflow

Als je content aanbiedt die achter een formulier verscholen gaat, bijvoorbeeld een whitepaper, kan er een workflow starten met mails die aansluiten bij de interesse van de downloader. Je kunt de download laten volgen door een aantal mails, bijvoorbeeld extra content die past bij de download. Denk aan een blog, een factsheet, een casestudy of een infographic. Maar je kunt ook een demo of proefperiode aanbieden.

Tips bij het aanschaffen van marketing-automation-software

Heb je een serieuze groeiambitie en neemt de complexiteit van je organisatie toe, dan is het tijd om marketing-automation-software aan te schaffen. Daarbij zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

 • Integratie

Niets is zo vervelend om een marketing-automation-platform te hebben geselecteerd en er dan na verloop van tijd achter te komen dat de tooling geen of slechte integratie heeft met andere software die je gebruikt, zoals je bestaande CRM-software, events-software, e-mail-software, de software van je landingspagina’s, je klantenservicesysteem, ticketsysteem of je HR-systemen. Ons advies is om je CRM- en marketing-automation-software onder te brengen bij dezelfde provider. Immers: marketing-automation zorgt ervoor dat marketinggerelateerde activiteiten automatisch worden uitgevoerd op je contacten. Het uiteindelijke doel is dat je je contacten kunt kwalificeren als marketing-qualified lead waar sales mee in gesprek kan gaan.

 • Gebruiksvriendelijkheid

Zorg dat je alle software op je shortlist test qua gebruiksvriendelijkheid. Voor alles kan je een trial aanvragen en ook een demo is zeer aan te raden. Als je bij de demo duidelijk aangeeft wat je ermee wilt doen, kan de leverancier goed inzicht geven of dit mogelijk is. Daarbij hebben de grotere partijen zoals Hubspot een enorme hoeveelheid aan blogs omtrent alle mogelijke acties die je wilt ondernemen.

 • Prijs

Elke leverancier gaat verschillend met z’n prijzen om. Met deze gratis keuzehulp kun je snel en eenvoudig een geschikt platform selecteren door te filteren op prijs, functies of productscore. Let op: bij sommige leveranciers is het marketing-automation-gedeelte gratis, maar betaal je flink als je CRM erbij neemt. Realiseer je hierbij overigens goed dat de opbrengst het belangrijkst is: wat levert het systeem je op of wat bespaart het je?

The sky is the limit

Een vraag die we vaak krijgen is: wat kan ik dan als ik met marketing-automation ga beginnen? Het antwoord is misschien enigszins overweldigend, want werkelijk alles is mogelijk. Marketing-automation kan je, onder bepaalde voorwaarden, heel veel opleveren, maar je kunt er ook in verzuipen. Denk dus goed na waar je mee wil beginnen. Een groot deel van de waarde van marketing-automation zit erin dat je makkelijk dingen kan uitproberen, testen en aanpassen. Begin dus klein, leer van wat je doet, verbeter, verbeter, verbeter tot het naar je zin is en ga dan pas naar je volgende uitdaging.

Aan de slag?

Voor marketing-automation heb je de juiste tools nodig. Wij werken met HubSpot. Daarnaast krijg je ook toegang tot ons platform YourWoo. YourWoo volgt gegevens uit bronnen als e-mail, LinkedIn, Facebook en Google en zet deze gegevens om in duidelijke overzichten, kansen en leads. Door data en processen te combineren kunnen we structureel bouwen aan jouw marketingresultaat en weet je zeker dat al je marketingactiviteiten bijdragen aan je doelen. Heb je een dikke, vette groeiambitie en heb je een partner nodig die meewerkt aan de groei van jouw bedrijf, op strategisch vlak en in de operatie? Ga dan vandaag nog aan de slag met ons Magic Multiplier-abonnement!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.