Blog

Je business (en jezelf) verbeteren in 4 stappen.

  • 15-03-2016
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Afgelopen vrijdag tijdens onze coaching sessie (iedere 3 weken doen we dat met het hele team) hebben we gesproken over je eigen schaduwzijde. Met andere woorden: Datgene wat je liever niet van jezelf ziet of ervaart. Toch is het belangrijk om je eigen schaduw te belichten, omdat juist die schaduw hetgeen is wat je ontwikkeling in de weg kan staan. En zo is het ook precies in je business. Datgene wat je liever niet ziet van je eigen business is vaak precies datgene dat het succes van je business tegenhoudt. Dus de vraag is: “Wat doe je om te voorkomen dat je business wordt beperkt door haar eigen schaduw?”.
Onze coach Ralph Freelink heeft ons laten zien dat er 4 stappen zijn om je eigen schaduw te leren kennen (en te verbeteren).

Stap 1: Ontkennen

Dit is de eerste en tevens de meest natuurlijke stap die we allemaal zetten. Onze eerste reactie op een probleem is het ontkennen van het probleem. Of in ieder geval het feit dat we er iets mee moeten doen. We kijken er liever niet naar. We houden ons liever bezig met de zaken die wel goed gaan en waar we wel goed in zijn. Soms heel bewust, maar meestal onbewust.

Stap 2: Erkennen

De tweede stap is het erkennen van het feit dat er iets is. Zonder daar direct een oordeel bij te hebben. Simpelweg erkennen van het feit dat jijzelf of je business simpelweg ook zwaktes kent en een schaduwzijde heeft. Door dit te erkennen wordt het zichtbaar en kun je er iets mee.

Stap 3: Verkennen

Zodra je erkent dat er iets is, kun je het gaan verkennen: wat is het nu echt? Waar komt het vandaan? Waarom is het er? Wat doet het met mijn business of juist niet? Wat zijn de consequenties als ik er niets mee doe en wat als ik er wel iets mee doe?

Stap 4: Kennen

Wanneer je een schaduw, probleem of zwakte maar lang genoeg verkent, leer je het vanzelf kennen. Kortom: je leert jezelf kennen. Je kent nu precies de ins en outs van je eigen schaduw en dat maakt het creëren van een oplossing ineens een stuk makkelijker. En misschien is een echte oplossing ineens niet meer nodig. Simpelweg omdat het kennen al voldoende is.

Voorbeeld

Persoonlijk heb ik een enorme aversie tegen alles wat met administratie te maken heeft. Lange tijd heb ik dit ontkend naar mijzelf. Ik vertelde mijzelf gewoon dat het niet mijn sterke kant is, maar dat het er nu eenmaal bij hoorde. Het resultaat was dat ik keer op keer achter liep en soms zelfs financiële problemen veroorzaakte voor mijzelf. Puur en alleen omdat ik weer eens achter liep door uitstelgedrag of andere onhandigheden.
Toen ik mijn eigen zwakte begon te erkennen en te verkennen, kwam ik tot de conclusie dat ik er ook nooit eerder oprecht aandacht aan had besteed (Duh!) en daardoor onvoldoende was ingelicht en ‘opgeleid’. Toen ik dit nog verder ging verkennen en zag wat de consequenties voor mij waren – zowel in negatieve als in positieve zin- -begon ik het steeds leuker te vinden om ermee bezig te zijn. Ik begon mijn eigen schaduw en tevens ook de waarde van een oplossing te kennen. Het kennen was voor mij eigenlijk al voldoende om mijn uitstelgedrag om te zetten in een productievere aanpak.
Tegenwoordig blijft het nog steeds een schaduwzijde van mij. Ik ben nog steeds geen fan van administratie. Maar gelukkig ken ik dit nu bij mijzelf en zie wanneer ik in verkeerde patronen schiet. Ik kan er gericht actie op ondernemen en hulp bij vragen wanneer dat nodig is.
Ik hoop dat jij net als ik de meerwaarde gaat ervaren van het kennen van je eigen schaduwzijde. En dat je op die manier weer een stap verder komt in het verbeteren van jezelf en je business.

Succes!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Waardepropositie

In deze whitepaper leggen wij je stap voor stap uit wat een goede waardepropositie is, waaraan deze moet voldoen en hoe je deze schrijft.

Social Strategie

In deze whitepaper legt onze social selling expert uit hoe jij in 5 stappen duurzame relaties met jouw prospects kan opbouwen via social media.

Succesvolle webinar

Webinars zijn populairder dan ooit, zeker in B2B. En dat is niet voor niets. Webinars zijn een fantastische manier om met jouw doelgroep te communiceren.

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.