Je hebt je marketingstrategie bepaald, de doelstellingen zijn helder en de planning is gemaakt. Enthousiast sta je in de startblokken… maar dan? De bottleneck zit hem vrijwel nooit in de start, maar juist in de opvolging die je aan je plannen geeft. Zonde, want succes zit hem juist in de continuïteit van je marketingactiviteiten. Merk je dat je die activiteiten uitstelt? Neemt de waan van de dag het over? Dan is het tijd voor je eigen marketingritueel! Met deze stappen creëer je een marketingritueel wat bij jou past.

Stap 1: Bepaal ‘s ochtends je doel van de dag & de bijbehorende marketingtaken

Integreer je marketingplanning met je agenda. Zorg dat het een vast onderdeel van je dag of week wordt. Bepaal op vastgezette momenten je doelen en doe dit bij voorkeur in de ochtend. Doe je dit later op de dag, dan is de kans groot dat de lopende bezigheden ervoor zorgen dat je gaat uitstellen. Wat kun je vandaag bijdragen aan het te behalen marketingdoel?

Stap 2: Inspireer jezelf (én je netwerk)

Scan de actualiteiten uit het nieuws en bedenk welke informatie eventueel relevant kan zijn voor je doelgroep. Maak aan de hand hiervan een lijst met onderwerpen die je kunt gebruiken om je bestaande en / of potentiële klant te informeren. De onderwerpen zet je vervolgens om in bijvoorbeeld blogs, white papers of infographics en deel je via social media.

Stap 3: ‘Be social’ op slimme tijdstippen

Stuur op gezette tijden je content de wereld in. Hiervoor geldt: ieder social kanaal heeft over het algemeen piekuren waar je slim op kunt inspelen. Zo kun je op Linkedin het beste bij aanvang en tegen het einde van de werkdag posten en op Twitter tijdens de lunchpauze of om 18.00. Als je dit weet, hoef je alleen nog maar te kijken op welke actualiteiten je kunt inspelen en reageren. Bepaal dus slimme momenten op de dag én gedurende de week waarop je content zult gaan delen.

Stap 4: Motiveer jezelf

Hoe? Door te meten wat je inspanningen opleveren. Zorg dat je ook hiervoor een vast moment in de week of op de dag kiest. Resoneert hetgeen waarover je communiceert met je doelgroep? Ga daar mee door! Krijg je (bijna) geen respons? Kies een andere koers. Test dus vooral van alles uit! Kijk ook naar andere ondernemers uit zowel je eigen branche als andere branches. Wat doen zij om succesvol te communiceren met hun doelgroep? Al doende kom je uiteindelijk tot je eigen ideale mix van content en kanalen.

Succesvolle marketing is dus sterk afhankelijk van consistentie. Plan het in en hou vol. Er gaat bovendien altijd wat tijd overheen voordat je precies de juiste snaar weet te raken bij jouw doelgroep. Ga dus op zoek naar wat werkt en creëer je eigen marketingritueel. Als je eenmaal op stoom bent, zul je zien dat het gaat opleveren. En dan wil je geen kans meer laten liggen!

Ziet jouw ritueel er anders uit? Laat het ons weten!