Blog

Marketing uitbesteden of zelf doen? Zeven zinvolle vragen

  • 09-11-2022
  • In: Blog
  • Door: Djoea van Zanten

Marketing. Besteed je het uit of doe je het zelf? Dat kan een behoorlijk dilemma zijn. Immers, je onderneming bestaat uit niet heel veel meer dan je product of dienst en het vermarkten daarvan. Alles wat daar verder nog bij komt kijken is extra. In een ideale wereld zou geen enkele ondernemer een kernproces als marketing uitbesteden. Maar de realiteit is niet altijd ideaal en je bril is niet altijd roze. In deze blog legt Djoea je zeven vragen voor die je jezelf kunt stellen als je voor de beslissing staat: ga ik mijn marketing uitbesteden of doe ik het zelf?

1. Snap ik hoe marketing werkt en weet ik wat ik kan verwachten?

Marketing is een vak apart en dat vak moet je verstaan. Er leven echt veel misverstanden rondom marketing en de daarbijbehorende verwachtingen. Daar schreef mijn collega Merlijn laatst al een blog over. Natuurlijk kun je een marketeer in dienst nemen, maar ook die moet je weten aan te sturen en ondersteunen.

2. Wat wil en kan ik in marketing investeren en hoe lang kan ik dat volhouden?

Je weet wat je te besteden hebt. Maar weet je ook wat marketing je gaat kosten? Maak eens een lijst van alles wat er moet gebeuren. Hoeveel uur kost ben je kwijt, welke tools moet je aanschaffen, wat wil je besteden aan het maken van waardevolle content, aan het opzetten van advertenties? Vergeet vooral geen leergeld in te calculeren, want al deze investeringen zullen niet direct hun vruchten afwerpen. Hoeveel tijd kun je overbruggen zonder resultaat te zien? En natuurlijk: hoe ziet deze lijst eruit als je iemand inschakelt met een berg ervaring? Wat zijn dan de kosten en hoe snel zie je dan resultaat?

3. Wie begrijpt mijn business?

Wie je marketing ook gaat doen, het moet iemand zijn die jouw business begrijpt. Als je besluit een marketingpartner in de arm te nemen, verzeker je er dan van dat het iemand is de uitdagingen van jouw business kent. Een partner hoeft het echt niet zo goed te begrijpen als jijzelf, maar moet wel in staat zijn om jouw boodschap te vertalen naar jouw doelgroep.

4. Kan ik loslaten?

Stel jezelf ook eens eerlijk de vraag hoe eigenwijs je bent. Als jij ervan overtuigd bent dat alleen jouw manier de beste manier is, kun je beter zelf je marketing doen. Als je besluit je marketing uit te besteden, durf het dan ook daadwerkelijk los te laten en te vertrouwen op de professionaliteit van je partner. Blijf uiteraard wel lekker scherp, maar accepteer ook dat iemand anders het nooit precies zo doet als jij vooraf had bedacht.

5. Ben je bereid leergeld te betalen?

Marketing doen betekent fouten maken en ervan leren. Dat is prima, maar het kost je wel geld. Ga je zelf het wiel opnieuw uitvinden, of lift je mee op de lessen die een ander heeft geleerd?

6. Heb ik genoeg capaciteit?

Marketing is geen project, het is een doorlopend proces en dus een doorlopende zorg. Heb je daar voldoende capaciteit voor of is het misschien slimmer om het aan een partner uit te besteden?

7. Ga ik voor flexibiliteit of kies ik voor structuur?

Wil je veel flexibiliteit? Dan kun je beter marketing in eigen hand houden. Dan is de kans groter dat je voortdurend ad hoc dingen kunt initiëren en snel kunt schakelen. Werk je liever met een plan dat systematisch en gestructureerd tot uitvoering wordt gebracht? Werk dan met een partner. Als je dan even snel iets tussendoor wil doen, loop je soms het risico dat je partner net even andere prioriteiten heeft en dat je heel even moet wachten.

Nieuwsgierig?

Wil jij aan de slag met je marketing aanvalsplan? Om te zorgen dat je doelgroep voor jou kiest? Dat is mooi! We hebben een nieuwe masterclass die precies hierover gaat. 

We gaan het hebben over je buyer persona, hun buyer’s journey en wat je daarmee kunt.

Zien we je dan?!

IK KOM

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.