Blog

Meer bezoekers op je site? The only way is SEO!

  • 14-05-2018
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

‘Helpt storytelling eigenlijk bij een betere vindbaarheid van mijn website? ‘

Het is zo’n vraag die ik regelmatig krijg van onze klanten. Helemaal terecht natuurlijk. Want vindbaarheid is een belangrijk onderdeel bij het naar buiten brengen van je verhaal. Je kunt nog zulke inspirerende blogs op je site zetten. Die moeten wel je publiek bereiken.

In deze blog wil ik met je delen welke rol storytelling daarbij kan spelen.

Blog succesvol, denk aan je doelgroep!

In gesprekken met ondernemers over vindbaarheid valt al snel het S-woord. SEO, oftewel Search Engine Optimization. Hoe vertel ik mijn verhaal op zo’n manier, dat ik zo hoog mogelijk eindig in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google of Bing?

Bij ondernemers zie ik veel vraagtekens wanneer het over SEO gaat. En merk ik dat een aantal vragen keer op keer terugkomt. De meest voorkomende; draagt bloggen bij aan mijn SEO? En is het dan slim om gebruik te maken van storytelling? Of moet ik juist inzetten op zoveel mogelijk relevante zoektermen per blog. Om daarmee zo hoog mogelijk tevoorschijn te komen in zoekmachines?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Wat mij betreft helpt jouw unieke verhaal zeker bij de vindbaarheid van je website. Of het nou gaat om een verhaal vanuit je expertise of een oprecht verhaal over wat jouw organisatie beweegt. Waarin je vertelt waarom je doet wat je doet.

Daar zie ik veel meer waarde in voor SEO dan het rondstrooien van zoveel mogelijk zoektermen.

Maar SEO ging toch juist om zoekwoorden?

Er is meer dan oprecht zijn alleen. Denk goed na over het vertrekpunt van je verhaal. Stel je doelgroep centraal en schrijft vanuit hun zorgen of behoeftes. Dan komt je boodschap pas echt aan. Vraag jezelf dus continue af of jouw blog antwoord geeft op vragen die bij jouw lezers leven. Of je ze helpt hun doelstellingen te realiseren en hun twijfels weg te nemen. Of jouw blog een oprechte poging is iets voor je klanten en prospects te betekenen. Door waarde toe te voegen.

Maar die zoekwoorden dan? Het was toch een gouden regel dat je je website vol moet proppen met zoekwoorden, om bovenaan de zoekresultaten te eindigen? Het is een aanname die vaak op tafel komt. En natuurlijk is het gebruiken van relevante zoektermen in je artikel belangrijk. Maar een focus op keywords vind ik een veel te eenzijdige benadering. Laat ik gewoon eens vloeken in de SEO-kerk; ik vind relevante keywords als vertrekpunt eigenlijk heel onverstandig.

SEO = verleiden

Wat ik in de gesprekken met ondernemers meegeef; schrijf niet voor Google of Bing, maar schrijf voor jouw doelgroep. De mensen waarvoor je je elke dag weer inzet. Dankzij wie jouw onderneming bestaat.

Zo verleid je bezoekers het hele blog te lezen. En langer op je site te blijven dan wanneer je een blog voorschotelt dat vooral gericht is op het vaak noemen van bepaalde keywords. Waarschijnlijk komen je lezers zelfs vaker terug op je site. Omdat ze weten dat daar relevante inhoud en kennis te halen is. Zoekmachines waarderen dit en zullen je juist ‘bestraffen’ wanneer bezoekers na een seconde alweer verdwenen zijn.

Met de potentiële klant in je achterhoofd worden je blogs vanzelf relevant. Durf uit te gaan van wat je voelt en waarin je gelooft. Wat je meent. Lezers voelen het wanneer jouw verhaal echt is. Of wanneer het een ‘slimme’ poging is hoger in de zoekresultaten te eindigen. Wanneer je dat wel doet ben je in mijn ogen niet geloofwaardig, niet echt of authentiek. Bedenk; wanneer jouw lezers zien dat je echt bent en ze begrijpt, kun je verbinding maken. En zullen zij je site hoger waarderen.

Wat je ook doet, vergeet nooit de SEO-basics..

Houd naast de inhoud wel altijd de basisregels van SEO in de gaten. Gebruik je de juiste metatitels en metadescriptions? Heb je headings toegevoegd en heeft je pagina voldoende inhoud of is het een ‘thin page’?

Ook belangrijk; heb je gebruik gemaakt van interne links? Zodat je bezoekers ook op andere artikelen worden gewezen die waarde toevoegen. En die er voor zorgen dat je bezoekers nog meer tijd op je site doorbrengen. Wat dus ook weer bijdraagt aan je SEO en daarmee je vindbaarheid!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.