‘Voice-over-IP’ en ‘working in the cloud’, zomaar twee voorbeelden van typische ICT-termen waar de branche bol van staat. Gesneden koek natuurlijk voor iedere professional die werkzaam is in de ICT- of de telecombranche, maar vaak genoeg abracadabra voor anderen. Uw klanten bijvoorbeeld. Wilt u meer sales? Spreek dan de taal van uw doelgroep!
Van begrijpen naar bereiken naar verkopen

ICT- en telecombedrijven hebben vaak de neiging om te praten vanuit de technologie. Logisch, want dat is waar u goed in bent. Binnen uw branche wordt bovendien op dezelfde manier gesproken, dus merkt u niet dat jargon alleen binnen het vak begrijpelijk is. U gebruikt wellicht termen als VOIP, ASP, storage. Maar bent u zich er van bewust dat uw doelgroep in veel gevallen niet weet waar u het over heeft?
Om de pijnpunten van een klant te leren kennen is het noodzakelijk dat u de taal van de klant spreekt en dat hij u begrijpt. Pas als dit het geval is kunt u uw oplossing aan ze verkopen. Dat betekent dat u vaktermen anders moet uitleggen dan u gewend bent. Enkele termen begrijpelijk gemaakt:

 • Werken in the Cloud:
  online werken en gegevens online opslaan, dus voor iedereen beschikbaar en vanaf elke locatie;
 • VoIP:
  bellen via het internet tegen lagere telefoonkosten;
 • Storage virtualisatie:
  het helder beheren en weergeven van beschikbare digitale opslag op een computer;
 • Datacenterdiensten:
  data veilig opgeslagen; geen servers meer nodig op kantoor.

Zorg dat u een bestaand probleem begrijpelijk vertelt, want dat vergroot de kans dat uw klant uw oplossing koopt aanzienlijk. Spreek daarom dezelfde taal als uw klant en blijf daarmee de concurrentie weer een stapje voor!

Voor meer duidelijke taal over dit onderwerp kunt u uiteraard terecht bij Make Marketing Magic.