Blog

Netwerken via LinkedIn: Hoe selectief ben jij?

  • 31-03-2014
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Geregeld spreek ik met ondernemers over het gebruik en het nut van LinkedIn. De reacties zijn zeer divers. Wat wel direct opvalt is dat een groot aantal ondernemers begint over het feit dat ze “uitnodigingen” krijgen van mensen die ze nauwelijks of zelfs helemaal niet kennen. Dit wordt gevolgd door de opmerking “Ik link alleen met mensen die ik echt ken” en “Ik begrijp niet waarom ik word uitgenodigd en waarom ik de uitnodiging zou accepteren. Waarom zou ik dat doen?” Herkenbaar?

WAT IS LINKEDIN EIGENLIJK?

Laten we heel even terug gaan naar wat LinkedIn eigenlijk is. LinkedIn is een online netwerkplatform dat je in de gelegenheid stelt om te.. netwerken! Dit is daarmee kortweg het nut van LinkedIn. Als ondernemer ken je de meerwaarde van netwerken en valt het niet te ontkennen dat een goed netwerk absolute meerwaarde biedt voor je bedrijf. Inmiddels is LinkedIn niet meer weg te denken uit het “zakelijk netwerken” en speelt dit platform een kernrol in het onderhouden en uitbouwen van je zakelijk netwerk. Met één druk op de knop kan je vrijwel je hele netwerk op de hoogte brengen van jouw nieuws, updates, informatie en vragen. Hierdoor is verreweg de meest effectieve manier om te te netwerken.

EFFECTIEF NETWERKEN

Terug naar de opmerking: “Ik link alleen met mensen die ik echt ken”. Laten we die aanpak eens vergelijken met “ouderwets” netwerken zonder LinkedIn. Stel je eens voor dat je naar een netwerkborrel gaat: praat je dan ook alleen met de mensen die je echt kent of zoek je stiekem ook naar nieuwe interessante contacten? Sta je dan wel of niet op voor mensen die je in eerste instantie niet direct kan plaatsen maar jou wel in hun netwerk kunnen introduceren? Laat je je dan wel of niet introduceren bij andere mensen?

Dit is precies wat LinkedIn is, het is simpelweg netwerken zoals we dat altijd al gewend zijn, alleen dan op een iets andere manier. LinkedIn is sneller, transparanter, effectiever en stelt je in staat om het netwerk van je contacten te zien, zonder dat je daar eerst naar moet vragen. Je kan dus vrij snel in kaart brengen met wie je in contact wilt komen en wie jou wellicht kan introduceren. En dat hoeft echt niet altijd iemand te zijn die je “echt” kent.

EEN ZAK OVER JE HOOFD

Een veelgehoorde variant is het anoniem blijven en/of rondkijken op LinkedIn. Met andere woorden: Je bekijkt wel profielen, maar anderen kunnen niet zien dat jij het was. Neem dit idee nog even mee terug naar de netwerkborrel. Loop je daar ook met een zak over je hoofd rond, zodat niemand ziet dat jij er was?

HET NETWERK VAN JE NETWERK

Mijn advies: Gooi alles open. Laat zien dat je er bent. Wees niet bang om te linken met nieuwe mensen die je (nog) niet kent. Bij slim netwerken draait het nu eenmaal om het netwerk van je netwerk, jouw tweedegraads netwerk dus. Hoe groter jouw eigen netwerk is, hoe groter de kans dat je bij de juiste mensen kan worden geïntroduceerd. Dit betekent overigens niet dat je zomaar met iedereen moet linken, maar baseer je keuze op de potentie van zowel de persoon als zijn/haar netwerk. Op die manier vergroot je jouw bereik, de mogelijkheden en je resultaten.

Misschien is het leuk om te weten dat bedrijven die tools als LinkedIn in hun marketing en sales proces gebruiken gemiddeld 31% meer resultaat boeken (volgens Aberdeen Group). Dat zou je toch moeten stimuleren…

Succes en vergeet niet te linken ­čśë Linkedin.com/in/djoeavanzanten/

Vind je dit artikel leuk? Deel het via bovenstaande knoppen!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.