Blog

Niemand vindt zichzelf een stereotype

 • 14-09-2022
 • In: Blog
 • Door: Mirthe Cuperus

Je hebt iemand nodig om tegen te praten als je marketing doet. Of het nu gaat om het maken van content, of het bouwen van een website, of het doen van Google Ads.

Zo’n persoon noem je een buyer persona: een stereotype van iemand uit je doelgroep waaraan je je producten of diensten wilt verkopen. Een denkbeeldig persoon met gevoelens, doelen, angsten, dromen en onzekerheden. 

Het zijn namelijk net mensen, die potentiële klanten van je. 

Maar hoe jij je doelgroep omschrijft, is waarschijnlijk niet altijd hetzelfde als hoe je doelgroep zichzelf omschrijft. En dat verschil is heel belangrijk. 

Ik geef een voorbeeld. 

Als je mij helemaal plat slaat, dan ben ik een Amsterdamse yup. Zo zou jij mij waarschijnlijk ook omschrijven. 

Kijk maar:

Ik betaal teveel huur om op een “leuke locatie” te wonen. Ik heb een swapfiets. In het weekend breng ik mijn tijd door in de horeca, work hard play hard weet je wel. Ik betaal zonder blikken of blozen 80 euro per maand om te sporten bij een veel hippe tent met harde muziek. Of ik ga naar yoga. Ik hou van reizen en ik post dan foto’s van mijn Aperol Spritz op instagram. Ik koop regelmatig een koffie voor 6 euro. Of zo’n groen sapje waarvoor je bijna een hypotheek nodig hebt.

Maar.

Nog nooit in mijn leven heb ik in Google ingetypt: 

 • welke sportschool is het duurst
 • restaurant voor yuppen
 • waar kan ik dure koffie kopen
 • waar kan ik dure sapjes kopen
 • fiets met maandelijkse betaling

Wat ik waarschijnlijk wel heb ingetypt:

 • leuke sportscholen amsterdam
 • hippe restaurants jordaan
 • lekkerste koffie rivierenbuurt
 • gezondste sapjes in de pijp
 • ik wil nooit meer een lekke band zelf hoeven plakken

Als je mij dus omschrijft zoals jij mij ziet, dan ga ik jou niet vinden. Als je mijn behoefte omschrijft, dan vind ik je wel. 

En dat geldt ook voor jouw potentiële klant.

Wat kan je hiermee? 

Het is goed om een soort check met jezelf te doen als je naar je buyer persona kijkt:

 • Gaat het over hen of over jou? 

Niemand wordt wakker met “Ik wil graag een security oplossing die zo en zo werkt”. Ze schieten misschien wel wakker met de gedachte “Is mijn data wel veilig?”. Druk dus niet je eigen oplossing door, maar bedenk wat hun vraag echt is. 

 • Gebruik je hun woorden?

Ik keek laatst op een website van een sportschool waar alles u in plaats van jij was en ik had meteen het gevoel dat dit niet de plek voor mij was. Zorg dus dat je dingen omschrijft zoals jouw doelgroep dat ook zou doen.

 • Ben je niet te algemeen?

Als je iedereen probeert te raken, raak je uiteindelijk niemand. Zorg dus dat je niet een soort generieke persoon maakt, die eigenlijk iedereen zou kunnen zijn maar ook tegelijk niemand aanspreekt. 

En bof jij even, we hebben een nieuwe masterclass die precies hierover gaat. Ik ga er namelijk zelf een geven op 6 oktober. We gaan het hebben over je buyer persona, hun buyer’s journey en wat je daarmee kunt. 

Zie ik je dan?!

IK KOM

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.