Blog

Nooit meer koude acquisitie

  • 12-11-2018
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Koude acquisitie; voor velen een term met een ‘vieze’ bijsmaak. Enerzijds weten we dat het nodig is om onze doelstellingen te behalen, anderzijds vinden we het opdringerig en niet meer van deze tijd. Steeds vaker horen we: ‘koude acquisitie werkt niet meer’. En of dat nou klopt of niet. Dat doet er niet toe, zegt onze social selling expert Djoea van Zanten: “Koude acquisitie hoeft simpelweg niet meer. De oplossing? LinkedIn.”

Koud bellen: niet meer van deze tijd

Het doel van acquisitie is het verkrijgen van new business. Om dat te behalen, moeten we in contact komen met potentiële klanten. Dit deden we jarenlang met eenzelfde ‘gereedschap’: de telefoon. Bellijst erbij en bellen maar! Net zolang totdat er iemand zegt: ‘Vooruit, ik maak wel even tijd.’ Eigenlijk is dat best wel vreemd. Je belt iemand (ijs)koud op, zonder enige ‘warme’ vorm van voorbereiding op een moment dat het hem of haar waarschijnlijk helemaal niet uitkomt. Met een nieuw ‘gereedschap’ pakken we dat nu slimmer aan. LinkedIn maakt ‘warm’, voor acquisitie op het juiste moment.

Op zoek naar dé beslisser

LinkedIn draait op basis van jouw zoekcriteria een lijst voor je uit met daarop potentiële klanten: de beslissers. Daarmee kun jij letterlijk met één druk op de knop contact zoeken met de juiste persoon binnen een organisatie. Dat betekent nooit meer ellenlang zoeken en rondbellen totdat jij de juiste persoon aan de lijn krijgt, maar bewust en doelgericht omgaan met je tijd en aandacht.

Ga (luchtig) het gesprek aan

Het eerste contact leg je middels een uitnodiging met daarbij een persoonlijk berichtje. En nee, in dit bericht ‘drop’ jij niet direct jouw hele salespitch. Je maakt eenvoudigweg contact. Op het moment dat jouw potentiële klant je uitnodiging accepteert, kun je in een chatomgeving het gesprek aangaan. Ook hier knikker jij niet je salespitch over de bühne, maar ga je luchtig het gesprek aan. Natuurlijk dien jij je pitch gereed te hebben, maar pas op het moment dat de ander die wil horen. En hoe weet je wanneer iemand wil horen wat jij te bieden hebt? Simpel. Dan wordt ernaar gevraagd.

Kom iets brengen i.p.v. halen

Zet in het eerste contact voorop dat je iets komt brengen in plaats van verkopen en trap af met een simpele boodschap zoals deze: ‘Misschien kunnen wij iets voor elkaar betekenen, misschien ook niet, maar als ik het je niet vraag, komen we daar ook nooit achter.’ Is er interesse, stel dan eens voor om tien minuten te bellen. Dan merk je beiden snel genoeg hoe relevant het is om verder te praten. Ook dan heb je uiteindelijk een telefonisch contactmoment, maar pas op het moment dat iemand ook daadwerkelijk aandacht voor je heeft. En zeg nou zelf, werkt dat niet stukken efficiënter?

Wil jij weten hoe je duurzame relaties opbouwt via social media? Download dan nu hier ons white paper “Duurzame relaties opbouwen via social media? Zo doe je dat.”

Zie ook: E-mail marketing b2bMarketing automationContent marketingB2B marketing uitbesteden

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.