Blog

Online adverteren zonder tonnen uit te geven? Het kan met deze tips.

  • 07-03-2019
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Je wilt adverteren en klopt aan bij een bureau. Die helpen je natuurlijk maar al te graag. Hoeveel duizend euro je per week uit wilt geven, is hun eerste vraag. Dat is even slikken. Wees gerust: het kan ook anders. Als je vooraf goed nadenkt over een aantal zaken, kun je ook met een minder groot budget resultaat behalen.

Wat wil je bereiken?

Wij horen het vaak: ik wil adverteren, ik wil iets doen met Google AdWords. Maar je adverteert niet om het adverteren. Nee, je wilt iets bereiken: meer verkopen, een grotere naamsbekendheid of meer leads. Denk vooraf goed na over je doel.

Bij wie wil je dat bereiken?

Een bedrijf als Coolblue heeft een advertentiebudget van miljoenen. Hun doelgroep is dan ook zo ongeveer elke Nederlander. Dat geldt voor maar weinig bedrijven. Vooral binnen de business-to-businessmarkt gaat het vaak om een relatief kleine, heel specifieke doelgroep en alleen die wil je bereiken. Als je software voor de schilderbranche verkoopt, heb je tenslotte niets aan naamsbekendheid bij drukkerijen.

Ga voor de zogenaamde krenten uit je doelgroeppap en adverteer daar heel gericht op. Als je advertentiecampagnes slim inzet en je vindt een manier om alleen die mensen te bereiken die je wilt bereiken, kun je heel effectief je bereik vergroten. Ook met een beperkt budget. Ter illustratie: op LinkedIn ben je al voor een paar honderd euro per maand bij 10.000 mensen op de radar.

Wanneer wil je dat bereiken?

Wat ook belangrijk is, is in welk fase van de klantreis je mensen wilt bereiken. Wil je mensen bereiken die al producten aan het vergelijken zijn of zoek je mensen die nog niet eens weten dat ze een bepaalde behoefte hebben? Als je precies weet wie je wilt aanspreken en in welke fase ze zich bevinden, kun je je advertentiecampagne veel scherper inzetten. Natuurlijk kost het dan nog steeds geld, maar je klopt dan wel bij je doelgroep aan met een heldere campagne.

Hoe voeg je waarde toe?

Zorg dat de mensen die je eenmaal hebt bereikt, terechtkomen op een webpagina die ze iets waardevols biedt. Zorg dat je iets aanbiedt – een whitepaper, een demo, een artikel, een blog – dat past bij de fase in de klantreis waar de bezoeker zich in bevindt. Vernieuw die content regelmatig en heb een lange adem. Een merk als Coca-Cola heeft een gigantische naamsbekendheid, maar zij blijven daar ook in investeren. Iets twee maanden proberen en dan weer stoppen, is zonde van het geld. Als je stopt met adverteren, besta je niet meer.

Hoe geef je opvolging?

Zorg ervoor dat je een helder proces hebt voor het opvolgen van leads. Wanneer voeg je iemand toe aan je maildatabase, wanneer ga je bellen, binnen hoeveel tijd stuur je een LinkedIn-connectieverzoek? Het opvolgen kost niet heel veel tijd maar als je het niet vastlegt, kan ik je garanderen dat dingen blijven liggen. En dan is ook een klein budget een waardeloos budget.

De belangrijkste tips in het kort

Nog even in het kort de meest belangrijke tips om goed en effectief te adverteren met een kleiner budget.

  • Weet wie je volledige doelgroep is. Richt je op de beste mensen uit die doelgroep.
  • Weet in welke fase van de aankoopcyclus je mensen wilt bereiken en pas je content hier op aan.
  • Weet wat je gaat doen als je een lead eenmaal binnen hebt. Haal er dan ook de waarde uit. Anders geef je geld voor niets uit.

Tot slot

Het is onmogelijk vooraf te weten of je sales uit je advertentiecampagne haalt. Dat weet je alleen door het te doen. Dat wil je uiteraard niet met een budget van 10.000 euro per maand gaan uitproberen. Hoe kleiner je budget, hoe belangrijker om heel goed na te denken hoe je het besteedt. Zorg er dus voor dat je investeert in het voor- en het na-traject en denk na over de hier besproken vragen. Hulp bij nodig? Je weet ons te vinden.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.