Past jouw product bij mij?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief
Make Marketing Magic identiteit van een geur

Past jouw product bij mij?

Joël Bosch

Armed with a passion for digital design and e-mailmarketing!

Wat er misgaat als niemand aan marketing doet

Wat als ondernemers de handen ineen zouden slaan en marketing massaal aan de wilgen zouden hangen... Dat scheelt iedereen de nodige centen. En klanten zouden zich vanzelf eerlijk over de aanbieders verdelen. Tot die verleidelijke conclusie zou je kunnen komen als je de psychologische theorie van het prisoner’s dilemma toepast op marketing (zoals in het filmpje hieronder). Dat je dan iets heel belangrijks over het hoofd ziet, betoogde ik in mijn vorige blog.

 

Nog een reden om aan marketing te doen

Voor iedereen die nog steeds z’n twijfels heeft over de toegevoegde waarde van marketing, heb ik nóg een reden waarom communiceren over je merk altijd een goede keuze is.

 

Als je in de supermarkt voor een schap met 14 verschillende merken pindakaas staat, kies jij dan puur op basis van de ingrediëntenlijst? Ga je de producten stuk voor stuk proeven? Of kies je gewoon een bekend merk omdat je denkt: dat zal wel goed zijn? Misschien ga je wel voor de bekende pindakaas van Calvé, omdat het goed voelt om te kiezen voor een product waarmee je kunt groeien. Niet de smaak of de samenstelling van het broodbeleg, maar de commercials van Calvé trekken je over de streep.

 

De identiteit van een geur

Ander voorbeeld: parfum. In reclame voor parfummerken speelt de geur van het product vaak helemaal geen rol. Via de gangbare mediakanalen kun je immers moeilijk overbrengen hoe iets ruikt. In plaats daarvan vertellen deze merken een verhaal over het parfum. Door een aantrekkelijke dame of heer te laten figureren in een luxe setting met op de achtergrond romantische muziek, creëren ze een specifieke beleving of identiteit voor het parfum, waaraan de doelgroep zich graag verbindt.

 

Axe doet dit bijvoorbeeld heel goed, door altijd een jongeman af te beelden die dankzij de geur van zijn deodorant aantrekkelijke vrouwen weet te verleiden. Zo zet het merk een speelse, mannelijke identiteit neer waarmee veel mannen zich graag identificeren. Zonder die associatie zou je als man waarschijnlijk het eerste het beste huismerk uit de schappen trekken waarvan de geur je niet al teveel tegenstaat.

 

Wat Axe en Windows gemeen hebben

Wat voor geuren geldt, geldt ook voor andere productgroepen. Neem bijvoorbeeld gadgets. Persoonlijk koop ik liever een apparaat waar Windows op draait dan het iOS van Apple. Waar het bij Apple meer om de shiny buitenkant en simpel gebruiksgemak gaat, profileert Windows zich als een merk voor mensen met technische affiniteit, die zelf aan de achterkant willen kunnen sleutelen. Ik voel me meer aangesproken door de vrijheid en het ‘mannelijke’ waar Windows voor staat. Dus als ik een nieuwe computer nodig heb, ga ik voor Windows.

 

Wat ik maar wil zeggen: we kopen niet alleen een product, maar ook het gevoel dat dit product bij ons oproept. Een gevoel dat je met marketing tevoorschijn tovert.

 

Betalen voor beleving

Voor jou als ondernemer heeft dit een groot voordeel: mensen zijn bereid om (veel) meer te betalen voor een product dat qua beleving bij hen past. Denk maar aan het parfumvoorbeeld: het prijsverschil tussen bekende en onbekende merken is gigantisch. Dat verschil zit hem echt niet alleen in de ingrediënten. We kopen gretig die dure Dior of Chanel, omdat we ons graag verbinden aan de uitstraling van het merk.

 

Met marketing zorg je dus niet alleen dat potentiële klanten je weten te vinden. Zonder marketing hebben die klanten geen verdraaid goeie reden meer om jou te verkiezen boven de (goedkopere) concurrent. Dus ondernemers: anders dan voor de gevangenen in het prisoner’s dilemma, is er voor jullie helemaal geen gezamenlijk voordeel te behalen door geen van allen aan marketing te doen. Nouja, tenzij jullie allemaal uiterst onmannelijke huismerken zijn dan misschien.

 

Wat is jouw verhaal?

Welk verhaal vertel jij met jouw product? Welk gevoel roep je op? We’d love to hear it! Reageer op social media via de buttons hierboven.

 

 

 
 

Feel the magic. How to brand your business in 20 min

 

 
 

 

Plan een call in

 

 

Meer B2B klanten?
Check ons Whitepaper!

Bezoek onze gratis workshops!

Praktische tips in jouw
tijdlijn? Volg ons!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op