Blog

Social advertising : Hoe pak je dat aan?

  • 08-09-2017
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Iedereen heeft wel ergens een account, of het nou op LinkedIn is of op Facebook. Daarom kan het adverteren op social media heel waardevol zijn. Maar hoe maak je een succesvolle online campagne? En voor welk medium kies je?

Denk na over wat je met je campagne wilt bereiken en maak een plan. Want adverteren op social media is niet gratis.

We zitten allemaal op social

Ook de CEO van een multinational en de IT-manager die jij in je database wilt hebben zijn actief op social media. Daarom is het juist voor de B2B markt relevant om gebruik te maken van social advertising. Je treft er je potentiële klanten in verschillende fasen van de customer journey, allemaal met hun eigen uitdagingen. Hier kun je met social advertising perfect op inspelen. Hoe? Door je eerst bewust te zijn van de uitdagingen waar je doelgroep voor staat en ze daar vervolgens gratis ‘oplossingen’ voor te bieden in de vorm van kennis, informatie en ervaring.

3 vliegen in 1 klap

Nodig je doelgroep bijvoorbeeld uit voor een gratis masterclass over een relevant onderwerp. In de online advertentie bied je deze gratis masterclass aan. Op de website krijgen ze dan meer informatie en kunnen ze zich inschrijven. Zo vang je 3 vliegen in 1 klap:

  1. mensen komen via de advertentie op je website. Naast de informatie over de masterclass surfen ze ook nog even verder en zien wie jullie zijn en wat jullie doen. Zo vergroot je je naamsbekendheid.
  2. mensen melden zich met hun naam en e-mailadres aan voor de masterclass. Dit is waardevolle data. Je kunt deze persoon toevoegen aan je database en vragen of hij of zij jullie maandelijkse blogs wil ontvangen vol met tips en tricks.
  3. mensen komen naar je masterclass. Je ontmoet ze face-to-face waardoor er een relatie ontstaat. En het aangaan van relaties met potentiële klanten zorgt uiteindelijk voor conversie. Zo ontstaat groei.

Het vullen van je funnel

In deze blog richten we ons specifiek op het adverteren op LinkedIn en Facebook omdat je daar mensen treft die niet specifiek op zoek zijn naar jouw dienst of product, maar op basis van hun profiel en achtergrond daar wellicht wel ooit interesse of behoefte aan hebben.

Adverteren op LinkedIn en Facebook gaat over branding, over het neerzetten van je merk, over naamsbekendheid. Mensen moeten weten waar je als bedrijf voor staat, weten wat je doet, hoe je dat doet en waarom. Anders gezegd: online advertising is een interessante tool om je sales funnel te vullen. En een volle sales funnel is noodzakelijk als je als bedrijf wilt groeien.

Beginnen met adverteren

Je adverteert om je business te laten groeien. Als je niet wilt groeien hoef je niet te adverteren, dan is het zonde van je geld. Maar waar begin je? Wat wil je bereiken met je online advertentie? Wat is je budget? Wat is je boodschap? En voor welk medium kies je dus? Allemaal vragen waar je over na moet denken om succesvol te zijn met social advertising.

Adverteren op LinkedIn en Facebook doe je om nieuwe mensen te bereiken, om potentiële klanten met een latente behoefte naar je website te leiden en zo je bereik te vergroten en je sales funnel te vullen. Maar wanneer kies je nu voor LinkedIn en wanneer voor Facebook? Of moet je het allebei doen?

LinkedIn of Facebook?

De keuze voor een platform hangt met name af van wie je wilt bereiken. Bij Facebook target je het beste op interesse. Dat komt omdat Facebook aan de hand van click- en like-gedrag ziet waarin iemand geïnteresseerd is. Zonder dat je er zelf iets vanaf weet, word je op deze manier ‘gelabeld’. Daarnaast kun je als facebook-gebruiker zelf aangeven waar je interesses liggen.

Stel je wilt als bedrijf mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in duurzaam ondernemerschap: dan is adverteren op Facebook interessant. De advertentie, waarin je een gratis whitepaper over duurzaam ondernemen aanbiedt, is dan voor iedereen – in het door jou gekozen profiel – zichtbaar.

Bij LinkedIn target je daarentegen het beste op functie en branche. Als je bijvoorbeeld alle HR managers in de provincie Groningen wilt bereiken met je gratis webinar “De kracht van storytelling binnen HR” dan is LinkedIn het ideale platform om als bedrijf bij deze doelgroep onder de aandacht te komen en ze te verleiden naar je website te gaan.

Wat kost het eigenlijk?

Een betere vraag is: wat mag het kosten? Bij online advertising geef je zelf aan wat je maximaal wilt besteden. Iedere click op je advertentie kost geld en als het maximum van je budget bereikt is, wordt de advertentie automatisch gestopt. Dit voorkomt onverwachte kosten. Je weet dus altijd waar je aan toe bent.

De prijs per click is echter wel extreem variabel. Bij facebook ligt die bijvoorbeeld tussen € 0,10 en €10,-, afhankelijk van het profiel dat je hebt gekozen. Je kunt zeggen dat in Nederland een click op een facebook-advertentie gemiddeld € 1,- kost. Adverteren op LinkedIn is aanzienlijk duurder. Hier kost een click gemiddeld €3,-.

Geef, geef, geef…

Als je overweegt om online te adverteren realiseer je dan dat social advertising gaat om geven. Het delen van relevante kennis, oplossingen en expertise zorgt voor vertrouwen bij je doelgroep. Potentiële klanten gaan je zien als autoriteit en dat is wat je als bedrijf wilt. De kans is dan groot dat ze ooit voor jou kiezen en niet voor de concurrent. En dat is natuurlijk wat je wilt.

En dan nog even dit…

Terwijl ik deze blog schrijf realiseer ik me dat dit onderwerp zich eigenlijk niet leent voor maar een paar honderd woorden. Daarom binnenkort een whitepaper over social advertising. Je ziet de online advertentie vanzelf voorbij komen. Tot snel!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.