Blog

Social media en het MKB (deel 1)

  • 24-03-2014
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Voordat ik bij Make Marketing Magic aan de slag ging, was ik freelance (social media) marketing manager bij de ‘24 uur van de Reclame’, een reclamefestival in Amsterdam. Voor de fase ‘in aanloop naar’, was de exposure uiteraard minimaal. Maar door een consequente en relevante communicatiestrategie vertienvoudigden de likes op Facebook binnen twee maanden! En op Twitter steeg het aantal followers met 65%.

DOELSTELLING

Omdat je doelstelling voor een festival ‘zoveel mogelijk kaarten verkopen’ is, was deze enorme stijging in bereik mooi meegenomen. En dat zagen we terug in die oh zo belangrijke kaartverkoop.
Gelukkig beginnen steeds meer kleine tot middelgrote bedrijven het belang van social media in te zien. Dat is goed. Want niet alleen grote bedrijven kunnen scoren met social media, maar ook voor kleinere ondernemers biedt social media kansen.

Momenteel begeleid ik vooral MKB’ers. Zo ook een middelgroot bedrijf waarbij ik, sinds ze fervent gebruik maken van social media, een stijging constateer in het webbezoek van maar liefst 29%! Om het toegenomen bereik te verzilveren, moet de website uiteraard geoptimaliseerd zijn. Maar gelukkig valt ook dit binnen de term begeleiding.

HARDE CIJFERS

Op wie je bedrijf zich ook richt (tussen de 13 en 75 jaar), je vindt ze op social media. Dat blijkt uit het percentage Nederlandse internetgebruikers (15+) dat gebruikt maakt van:
• Facebook: 60%
• YouTube: 54%
• Twitter: 30%
• LinkedIn: 25%
• Google+: 20%
Bron: Marketingfacts, februari 2013

Dit is meteen ook de grootste reden om social te worden: je doelgroep bevindt zich op social media.

SOCIAL MEDIA, IS DAT NIET GEWOON EEN HYPE?

Social media. Verkleint het de wereld of vergroot het de afstand? Levert het per saldo iets op of is het een rage en voornamelijk tijdverspilling? Dit zijn enkele tegenstellingen die naar voren komen als ik in gesprek ga met de gemiddelde MKB ondernemer. Mijn devies; if you can’t beat them, join them. De wereld verandert nu eenmaal. En tegenwoordig begint een zoektocht vaak op het internet. Dan kun je maar beter zorgen dat jij de regie hebt over de boodschap die je wil overbrengen. Toch?

Maar misschien gebruik jij wel helemaal geen sociale netwerken. Omdat je geen tijd hebt bijvoorbeeld, of geen tijd wil maken. Of wellicht zie je het nut er niet van in. Het zou ook kunnen dat je aan onwetendheid lijdt en dus werkelijk geen idee hebt hoe je ermee moet beginnen. Moet je het überhaupt wel gebruiken, vraag je jezelf weleens af. Want ja, is het niet gewoon een hype?

Nou nee. Als je met de tijd mee wil gaan en zaken wil blijven doen, dan is het gebruik van social media een must. Want wie opstaat, wordt gezien. En wie op de juiste manier gezien wordt, krijgt kansen.
Om in het oog te springen is een eigen merkidentiteit nodig. Een identiteit met gevoelswaarden die de boodschap krachtig overbrengen. Eén die de doelgroep recht in het hart raakt. Op consistente wijze. En waar communiceer je op de meest directe manier met je doelgroep? Juist.

Social media is een kans om je bedrijf te laten groeien; en kansen, die moet je pakken!

Laat ik voorop stellen, dat wanneer je het nut van social media niet goed begrijpt, je er nooit volledig voor kan gaan. Doe je dat wel, dan behaal je gewenste resultaten gewoon niet. Half werk is namelijk geen goed begin. Daarom is het van belang om te weten wat je met social media wil en kan bereiken, vóór je eraan begint.

7 TIPS OM SOCIAL MEDIA OP DOELTREFFENDE WIJZE TE GEBRUIKEN

1. Zoek uit waar je doelgroep zich bevindt
Kijk, voordat je aan de slag gaat, eerst waar je bestaande klanten en je doelgroep zich bevinden. Typ op Google naam en toenaam in en voilà; je ziet direct of diegene gebruik maakt van LinkedIn, Facebook, Twitter of Google+.

2. Start met één social media platform
Kies, op basis van de informatie uit je voorbereiding, één social media platform waarmee je aan de slag gaat. Stort je vooral niet meteen op verschillende platforms tegelijk, want dan verlies je het overzicht.

3. Stel een tijdslimiet vast
Als je wil, kan je uren bezig zijn met social media. Maar deze tijd, energie en interesse heb jij waarschijnlijk niet. Daarom is het goed om een tijdslimiet vast te stellen. Hoeveel tijd wil jij per dag aan social media besteden? Denk hierbij aan een slot van 5 tot 20 minuten (het liefst in de ochtend). En blokkeer dit ook in je agenda.

4. Stel je doelen vast
Nu is het belangrijk om vast te stellen welke doelen je wilt halen, zodat je hier naartoe kan gaan werken. Wat wil je bereiken met social media? Ben je geïnteresseerd in het vinden van nieuwe klanten, het zoeken van collega’s om mee samen te werken of wil je jezelf simpelweg als expert profileren? Hoeveel volgers wil je hebben, hoe vaak wil je een post plaatsen en over welke onderwerpen wil je communiceren?
Stel het vast en leef ernaar!

5. Stel je aanpak vast
Er zijn verschillende manieren om social media in te zetten voor je bedrijf. De ene is niet per definitie beter dan de andere. Gaat het je om het communiceren, wil je een nieuwsfeed creëren of wil je een mix van persoonlijke- en zakelijke informatie bieden? Hoe je het ook wendt of keert: de sleutel tot succes is bepalen wat je wil, dit uitvoeren én je consistent aan je eigen aanpak houden.

6. Zorg voor een volledig social media profiel
Op een profiel kan je veel informatie over je bedrijf kwijt. Denk hierbij aan een biografie, missie, visie, URL, werkwijze, producten en aanbevelingen. Zorg er hoe dan ook voor dat je je bedrijfsprofiel zo volledig mogelijk invult. En vergeet niet een link naar je profiel op de website van je bedrijf te plaatsen! Dat maakt het voor bezoekers makkelijk om je bedrijf direct te volgen op social media.
Note: wanneer je al actief bent op een aantal platforms, zorg er dan voor dat de gegevens op al deze platforms consistent zijn. Dit zorgt voor een groter bereik en eenduidige communicatie met contactpersonen die op meerdere platforms in je netwerk zitten.

7. Gebruik een social media dashboard
Eén van de grootste uitdagingen bij het gebruik van social media is timemanagement. Applicaties zoals BufferApp, HootSuite of TweetDeck kunnen je helpen om je tijd efficiënter in te delen.

Communiceer op social media netwerken en laat je bedrijf groeien
• Creëer enorm bereik
• Kom in contact met potentiële klanten
• Vergroot naamsbekendheid
• Doe aan reputatiemanagement
• Wordt als expert gepercipieerd
• Oefen invloed uit op zoekmachine rankings
• Vraag om feedback en verbeter zo je service en producten
• Weet wat er speelt en speel daar op in

OOK SOCIAL MEDIA INZETTEN ALS BEDRIJF?

Bedenk dan dat vele handen licht werk maken. Zo kunnen je werknemers dienen als boegbeeld van je organisatie. Hieraan voorafgaand denk ik denk dat het verstandig is om werknemers zich bewust te laten worden van hun PR-waarde voor het bedrijf. Zijn ze zich hier eenmaal bewust van? Motiveer je personeel dan op inspirerende wijze om met nieuwe media aan de slag te gaan. Hierover meer in Deel 2: Je personeel enthousiast in actie!

Social media in het MKB bestaat uit 4 delen, waarvan”Het belang van social voor jouw bedrijf” is het eerste deel uit de reeks. In de volgende post zal ik me richten op het enthousiasmeren van medewerkers en de invloed daarvan op je social media output.

Overzicht: social media in het MKB
Deel 1: Het belang van social voor jouw bedrijf
Deel 2: Je personeel enthousiast in actie!
Deel 3: Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan
Deel 4: Meten is weten én bijsturen

Aanvullingen of vragen? Je reactie is uiteraard van harte welkom. En vond je deze blog gewoon leuk, waardevol of interessant? Deel ‘m dan even met je volgers!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.