Blog

Social media en het MKB (deel 2)

  • 07-04-2014
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

In mijn rol als Marketing Manager spreek ik dagelijks met managers, directeuren en bedrijfseigenaren over social media en het personeel. Bijna allemaal geven ze aan dat het niet eenvoudig is om controle op het gebruik hiervan uit te oefenen. De uitdaging is om medewerkers te enthousiasmeren en te stimuleren een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijf door aan de slag te gaan met social media. Want hoe je het ook wendt of keert, social media heeft vandaag de dag grote invloed op het bedrijfsleven. Sociale netwerken zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Google+ kunnen zorgen voor snellere groei, meer prospects, leads én klanten. Tijd om hier als bedrijf mee aan de slag te gaan dus. Maar… zien je medewerkers dat eigenlijk wel zitten?

10 TIPS OM MEDEWERKERS TE MOTIVEREN VOOR SOCIAL MEDIA

1. Geef voorlichting
Zorg voor voorlichting over social media. Help vooroordelen de wereld uit. Leg uit wat social media zijn en wat ze privé en bedrijfsmatig kunnen betekenen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld het volgende filmpje:

2. Laat zien
Laat je medewerkers ervaren wat er leuk en handig is aan social media. Social media zijn namelijk veelomvattender dan sommigen denken. Zo vallen ook YouTube, Wikipedia, NuJij en Schoolbank eronder. Op social media kunnen medewerkers bijvoorbeeld:

•expertise claimen op hun vakgebied
•op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het werkveld
•vragen stellen en/of beantwoorden op Twitter
•linken naar het bedrijfsaccount op LinkedIn en Facebook
•even pauzeren in hun digitale stamkroeg op Facebook

3. Stimuleer privé gebruik
Wie privé actief is op social media, zal dat binnen het bedrijf ook eerder zijn. Sommige mensen hebben het nodig om thuis, in een veilige omgeving, vertrouwd te raken met social media voordat ze zich op de zaak bloot durven geven. Gun ze die ruimte en ervaring.

4. Respecteer hoe medewerkers kijken
Heb respect voor de fase waarin een ieder zich bevindt. De één heeft al een Twitter-, Facebook- en LinkedIn-account, de ander weet nauwelijks waar de aan-knop van zijn of haar computer zit. Pas je verwachtingen aan specifieke medewerkers aan. Iedereen heeft zijn kwaliteiten.

De medewerker die een aversie heeft tegen social media kan namelijk net zoveel waarde hebben voor de organisatie als de medewerker die regelmatig op Twitter en Facebook zit. Wie nog niet mee wil of kan komen, heeft misschien nog wat meer tijd nodig. Mijn motto: blijf motiveren en stimuleren, maar forceer niets.

5. Faciliteer toegang
Zorg dat iedereen die met social media aan de slag wil daartoe in de gelegenheid is. Regelmatige toegang tot een computer met internet is uiteraard een vereiste. En ook tijd is een belangrijk aspect. Houd in gedachten: bedrijfsmatig actief zijn met social media is deel van de communicatiestrategie, zie het dus niet als een lolletje.

6. Spreek een gedragscode af
Spreek duidelijke gedragsregels af voor het gebruik van social media op het werk. Maak medewerkers bewust van hun rol als vertegenwoordiger van de organisatie.

7. Durf de regie uit handen te geven
Het is even wennen dat alle medewerkers communiceren met klanten. Misschien vind je het wel eng. Durf eventuele angst die je hierover hebt los te laten.

Tip: stel heldere richtlijnen op

Veel organisaties hebben richtlijnen opgesteld om het gebruik van social media te stimuleren, te reguleren of om medewerkers duidelijk te maken welke boodschappen wel of niet geoorloofd zijn. Als medewerkers weten wat verstandig is en wat niet, maak jij je minder zorgen dat er dingen mis gaan.

8. Wees zelf actief
Neem actief deel, reageer ook op blogs en posts van medewerkers of vakgenoten. Goed voorbeeld doet volgen, dus inspireer anderen door zelf actief te zijn. Gebruik en participatie door het management werkt nu eenmaal stimulerend voor medewerkers en biedt bovendien mogelijkheid tot bijsturing.

9. Help je medewerkers op de hoogte te blijven
Organiseer regelmatig een opfrisbijeenkomst. Medewerkers die het nog wat lastig vinden, stellen zich vaak terughoudender op. Voorkom dat ze het idee krijgen dat ze de boot gemist hebben. Organiseer regelmatig informatiesessies zodat ook volgers en nieuwe medewerkers kunnen aanhaken.

10. Creëer betrokkenheid
Gaan je medewerkers niet aan de slag? Probeer er dan achter te komen waar de schoen wringt. Kunnen medewerkers eigen ideeën onvoldoende kwijt? Zijn ze het niet eens met de invulling van het concept? Hebben ze te weinig kennis of middelen? Probeer de vinger op de zere plek te leggen en onderneem actie.

Succes met het motiveren van je medewerkers!

Social media in het MKB bestaat uit 4 delen, waarvan “Je personeel enthousiast in actie!” het tweede deel uit de reeks is. Klik hier om het eerste deel, “Het belang van social voor jouw bedrijf”, te lezen. In de volgende post zal ik me richten op het kiezen van onderwerpen waarover je communiceert op social media én hoe je vervolgens consistent blijft communiceren.

Overzicht: social media in het MKB
Deel 1: Het belang van social voor jouw bedrijf
Deel 2: Je personeel enthousiast in actie!
Deel 3: Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan
Deel 4: Meten is weten én bijsturen

Aanvullingen of vragen? Je reactie is uiteraard van harte welkom. En vond je deze blog gewoon leuk, waardevol of interessant? Deel ‘m dan even met je volgers. Je kunt me ook via LinkedIn benaderen: nl.linkedin.com/in/charivazaandam/

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.