Blog

Social media en het MKB (deel 4)

  • 05-05-2014
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Wat opvalt tijdens het dagelijks contact met mijn brands is dat het gedeelte ROI (met betrekking tot social media) vaak nog niet geïmplementeerd is binnen deze bedrijven.
En ik begrijp dat wel; het is niet iets dat binnen een week onderdeel uitmaakt van je marketing- en/of communicatieplan. Het is tijdrovender dan dat.

Desondanks is het meten van de ROI wel erg belangrijk. Het bepaalt namelijk mede hoe je je online activiteiten verder invult. En hoe je het ook bekijkt, je wil aan het eind van de rit toch weten wat je inspanningen hebben opgeleverd. Niet alleen vanuit financieel perspectief, maar ook het ‘betrokken’ perspectief (engagement) is van belang. Hoe kom je er anders achter wat er wel of juist niet werkt? Om jullie op weg te helpen zet ik in deel 4 van de reeks Social media en het MKB aantal tips op een rijtje. Zo kunnen jullie zelf aan de slag met meten… en bijsturen!

3 X METEN

De volgende indicatoren kun je meten om te bekijken of je social inspanningen iets opleveren. Er is uiteraard nog veel meer mogelijk, maar we moeten ergens beginnen.

Bereik
Hoeveel mensen hebben de kans gehad je boodschappen te lezen? Op social media gaat het er niet alleen om hoéveel mensen je hebt bereikt, maar ook om hoe invloedrijk zij zijn. Dus: hoeveel mensen bereiken zij op hun beurt? En hoe sterk is hun invloed op deze groep(en)?
Kijk naar:
• Je eigen blog: hoeveel bezoekers heb je op je eigen blog?
• Twitter: aantal Twitter volgers, hoeveel volgers hebben de boodschap ge-retweet, hoeveel volgers hebben zij?
• Facebook: aantal Facebook vrienden, aantal ‘likes’, aantal ‘shares’, aantal vrienden van vrienden die je boodschap hebben geliked of geshared
• Externe social media sites: op hoeveel sites is je boodschap geplaatst, hoeveel bezoekers hebben deze sites?
• Google+: hoeveel shares en/of +1’s zijn er gegenereerd?
Engagement
Hoe betrokken is de doelgroep bij je organisatie? Ik doel hiermee op ‘interactie’. Betrokkenheid, ook wel engagement, meet je onder andere door te kijken naar het aantal keer dat je boodschap is verspreid. Ook belangrijk: wat zegt je doelgroep over je boodschap? Het goed luisteren naar de (mogelijke) conversaties geeft je zeer bruikbare inzichten in je doelgroep. Vergeet trouwens niet de dialoog aan te gaan!
Kijk naar:
• Twitter: retweets
• Facebook: likes, shares
• Alle social media sites: hoeveelheid conversaties over je organisatie
• De toon van alle meldingen (positief, neutraal, negatief, gerelateerde woorden)
Ook reacties op blogberichten, aantal Google+1’s behoren tot engagement.

Traffic
Hoeveel mensen komen vanaf je social media op je website terecht? Onderzoek of je aanwezigheid op social media ervoor zorgt dat je beter wordt gevonden. Integreer social media op je website.
Kijk naar:
• Je eigen website: kliks, reacties, commentaar, vragen, gemiddelde tijd op de site
• Sociale interactie op de eigen website (gebruik hiervoor Google Analytics)

En nu?
Dit artikel is bedoeld als aanzet om strategisch te gaan denken over de inzet van social media en het meten van het succes hiervan. Ga er dus gerust mee aan de slag. Doe dit trouwens niet twee dagen na de start van je online activiteiten. Geef het de kans zich te ontwikkelen.

Mijn advies: begin met meten na de eerste maand. Bekijk rustig of de aantallen stijgen of dalen en documenteer dit. Alleen dan kom je er achter wat wel en niet werkt met betrekking tot je doelgroep. En op basis hiervan kun je bijsturen.

Succes!

Social media in het MKB bestaat uit 4 delen, waarvan ” Meten is weten én bijsturen” het vierde deel uit de reeks is. Klik hier om het derde deel, “Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan” te lezen.

Overzicht: social media in het MKB
Deel 1: Het belang van social voor jouw bedrijf
Deel 2: Je personeel enthousiast in actie!
Deel 3: Waar gaat het over en vooral: hoe blijft het gaan
Deel 4: Meten is weten én bijsturen

Aanvullingen of vragen? Je reactie is uiteraard van harte welkom. En vond je deze blog gewoon leuk, waardevol of interessant? Deel ‘m dan even met je volgers. Je kunt me ook via LinkedIn benaderen: nl.linkedin.com/in/charivazaandam/

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.