Blog

Social selling tip: Contact opnemen met nieuwe klanten via social media. Zo doe je dat

  • 13-06-2018
  • In: Blog
  • Door: Olivier Janssen

Hoe leg je het eerste contact met iemand die je nog niet kent? In de ‘offline wereld’ gaat dat meestal heel natuurlijk. Je geeft elkaar een hand en vertelt even kort wie je bent. Waarna er vanzelf een gesprek ontstaat. Waarin je interesse toont in de ander en op zoek gaat naar wat jullie verbindt. Maar steeds vaker leggen we het eerste contact online, bijvoorbeeld via LinkedIn of Facebook. Hoe pak je dat slim aan?

Ik merk dat mensen dat vaak nog best lastig vinden. Terwijl het eigenlijk niet zo heel veel verschilt van die eerste kennismaking op bijvoorbeeld een netwerkborrel of event.

Het begint met oprechte interesse

Je ontvangt ze zelf vast regelmatig. Connectieverzoeken op LinkedIn of andere social media, zonder dat er een berichtje bij zit. Of berichten die alleen gaan over de afzender, met de klassieke afsluiter; ‘misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen?’ Eerlijk is eerlijk, dat werkt zelden tot nooit. Ga maar eens na; hoe enthousiast word jij van een bericht dat aan iedereen verzonden had kunnen worden?

Dus hoe zorg je er nou voor dat de persoon met wie je contact legt het ook leuk vindt? En relevant?

Voor mij maakt het eigenlijk niet uit of ik ga bellen, mailen of een persoon benader via LinkedIn. Eén van de eerste dingen die ik doe is iemands social media profielen bekijken. Meestal begin ik op LinkedIn, waar ik kijk of iemand recentelijk nog updates heeft gepost of gedeeld. Ik zie dan meteen of er een gedeelde interesse is. Als ik dan nog niet genoeg informatie heb kijk ik even op Facebook, Instagram of Twitter.

Ga op een natuurlijke manier het gesprek aan

Het leuke is, waar op LinkedIn zakelijk wordt gecommuniceerd, leer je op Instagram of Facebook iemand juist persoonlijk een beetje beter kennen. Door bijvoorbeeld vakantiefoto’s of posts over persoonlijke interesses. Misschien ontdek je dat je allebei dezelfde hobby hebt, van dezelfde auto’s houdt, of dat er een mening is die je deelt.

Daarna Google ik soms nog even, je weet nooit wat je nog meer tegenkomt. Als je daar in totaal een minuut of vijf in investeert, weet je al best veel over de persoon die je gaat benaderen. Informatie die heel nuttig is om op een natuurlijke manier het gesprek aan te gaan.

Een reactie die ik veel krijg op deze aanpak is; vinden mensen het dan niet vervelend wanneer je online informatie over ze hebt gezocht? Het tegenovergestelde is vaak waar. Mensen die op een persoonlijke manier benaderd worden, vinden dat eigenlijk vaak leuk. Omdat je moeite hebt gedaan. En interesse in ze hebt getoond. Bovendien is al die informatie die je vindt op social media door ze zelf online gezet. Juist om het te delen met de wereld.

Laat die eerste ontmoeting ook echt een eerste ontmoeting zijn

Het doel van dat eerste bericht is om een ontmoetingsmoment te creëren. Eigenlijk niet meer dan dat. Trap dus niet in de valkuil om meteen te gaan pitchen, proberen je product of dienst te verkopen of een afspraak in te plannen. Op een netwerkborrel zeg je ook niet tijdens de eerste handdruk; ‘hallo, je kent me nog niet, maar wil je zaken met me doen?’ Het helpt om het luchtig en spontaan te houden. Hoe persoonlijker en laagdrempeliger, hoe groter de kans dat je een positieve reactie krijgt. Nogmaals, het is een moment van ontmoeting, geen moment van zakendoen. Dus behandel het moment ook zo.

Op deze manier contact leggen is dan ook zeker geen trucje. Het is gewoon jezelf even verdiepen in de wereld van je klant en op basis daarvan contact leggen. Heel vrijblijvend. Waarbij je kunt vertellen dat je het interessant of leuk vindt een keer verder te praten. En eens polsen hoe de ander daar in staat. Probeer dus ook niet meteen een afspraak in te plannen. Dan ben je meteen bezig iemands tijd op te eisen. Bewaar dat voor een volgende stap. Dan kun je voorstellen eens een kop koffie te drinken, of een belafspraak te maken.

Haal meer uit je bestaande netwerk

Tot slot; het kan de moeite waard zijn nog eens goed naar je bestaande LinkedIn netwerk te kijken. Misschien zitten daar waardevolle contacten bij die je nog niet hebt aangesproken. Met behulp van de juiste zoekopdracht kun je op zoek gaan naar mensen die voor jou relevant zijn. En ze aanschrijven. Je bent al aan elkaar gelinked. Een mooie aanleiding om een volgende stap te zetten.

Have fun.

Ook schreef ik er een boek over. In Social selling in 60 minuten geef ik je nog meer handige tips!

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.