Op 19 april 1995 beleefde André Rieu een glorieus moment toen hij in de rust van de Champions League-wedstrijd Ajax – Bayern München in het Olympisch Stadion op de middenstip optrad. Ajax leidde op dat moment met 3-1 en de stemming was euforisch. En dus deden supporters massaal zwaaiend met rood-witte vlaggetjes mee toen Rieu al ‘viool-playbackend’ zijn welbekende ‘Second Waltz’ bracht. Ajax zou uiteindelijk met 5-2 winnen en een maand later de Champions League veroveren.
En Rieu? Die stond met zijn ‘Second Waltz’ 30 weken aaneengesloten in de Mega Top 50, een prestatie die tot 1994 niemand had bereikt. Het album Strauss & Co stond 19 weken op 1 in de landelijke Album Top 100 en werd de bestverkochte cd van 1995. Rieu had zichzelf met dat ene moment op de middenstip gelanceerd. Zijn succes was niet meer te stoppen.

Succes is geen toeval

Maar dit instant succes op die middenstip was geen toeval maar een zorgvuldig doordacht plan. Rieu had de commercial tijd van de wedstrijd gekocht en betaalde dik om op het Olympisch gras te mogen staan en zoveel mogelijk mensen naar zijn optreden te laten kijken. Het was een serieuze investering in een tijd dat niemand hem nog kende. En het had net zo goed allemaal heel anders kunnen lopen: Ajax had 3-1 achter kunnen staan in de rust, het had kunnen regenen, Jari Litmanen had geblesseerd kunnen raken of Ronald de Boer met rood weggestuurd. Rieu had met zijn wals met pek en veren het stadion uitgejaagd kunnen worden. Maar het geluk was aan zijn zijde. Ajax was op weg naar goud, en Andre Rieu deinde mee op de golven van dat succes. Hij had een groot risico genomen en gewonnen. Fenomenaal.

Andre gelooft in Andre

In een interview zei hij ooit: ‘Ik heb altijd beweerd dat mijn muziek en de manier waarop ik die speel overal functioneert. Tot nu toe heb ik gelijk, want ze vinden het overal prachtig. Muziek is een internationale taal. Op het moment dat je met je hart speelt, brengt dat universele gevoelens teweeg.’
Het rotsvaste vertrouwen in zijn eigen geloof en in zijn kunnen, gecombineerd met lef en een feilloos gevoel voor timing, maakt Andre Rieu voor mij een bron van inspiratie. Hij voelde intuïtief dat het moment daar was. En dat het Olympisch Stadion voor het oog van de altijd kritische Ajax supporter, de plek was om zichzelf aan de wereld te tonen.
Zijn les: vertrouw op je gevoel, volg je intuïtie, wees niet bang, durf risico te nemen en spring! En ja het kan misgaan, natuurlijk, maar het is ook je enige kans op groots en meeslepend succes. Als je voelt dat het jouw moment is, moet je niet twijfelen maar gaan. Net als Andre. Have fun.