Een tijd geleden werkte Djoea 5 jaar bij Make Marketing Magic. Jos vertelde een persoonlijk verhaal over wat Djoea voor hem en zijn bedrijf betekent. Hij deelde het via zijn persoonlijke LinkedIn account en was verrast door de hoeveelheid comments, likes en shares. Mensen waren geraakt en geïnspireerd. Dat is wat verhalen doen. En dat is de reden waarom je als bedrijf storytelling moet inzetten op social media.

Verhalen verbinden

Mensen zijn verhalen vertellers. Dat is de manier waarop we door de eeuwen heen informatie met elkaar delen, de wereld proberen te begrijpen en verbinding maken. Bedrijven daarentegen zijn geen verhalen vertellers. Bedrijven delen feiten, cijfers en productinformatie liefst in onbegrijpelijke taal en niet te volgen presentaties. En dat is een gemiste kans.

Verhalen sluiten namelijk naadloos aan bij de manier waarop onze hersenen werken.

  • We onthouden verhalen beter dan feiten
  • We kunnen verhalen beter reproduceren dan cijfers
  • Verhalen laten ons iets voelen wat geen grafiek ooit zal lukken.

Voelen belangrijker dan denken

Wetenschappelijk is bewezen dat mensen kiezen op basis van gevoel in plaats van ratio. Simon Sinek zegt het met zijn Golden Circle en Daniel Kahneman heeft er in 2002 de Nobelprijs voor Economie voor gekregen. Als bedrijf moet je mensen dus laten voelen in plaats van denken. Verhalen doen dat.

Persoonlijke ervaringen

Als jij denkt dat je geen verhalen te vertellen hebt, dan heb je het mis. Alles wat we meemaken, al onze ervaringen, lessen, tegenslagen en overwinningen. Het zijn allemaal verhalen. Je moet ze alleen opschrijven en delen met de wereld.

Kracht van een goed verhaal

Een goed verhaal gaat altijd over mensen, is persoonlijk en kwetsbaar en roept gevoel of emotie op. Als je als bedrijf persoonlijke verhalen durft te delen raak je mensen en vergroot je simpelweg de kans dat ze ooit voor je kiezen. Het verhaal over Djoea is 700%! meer gedeeld, geliked en gecomment dan alle verhalen waarin we kennis delen. En dat zet mij echt aan het denken.