Blog

Succes in een krappe arbeidsmarkt. Recruitment, zelf zoeken of adverteren?

  • 25-01-2023
  • In: Blog
  • Door: Michael Hakvoort

Je bent dringend op zoek naar personeel en dat is nogal een uitdaging in de huidige krappe arbeidsmarkt. Er zijn drie opties die je kunt overwegen: een recruiter in de arm nemen, zelf zoeken of adverteren. Het is allemaal een kwestie van tijd en geld. In deze blog neemt Michael Hakvoort je mee langs de afwegingen.

Optie 1: Neem een recruiter in de arm

Een recruiter is traditioneel gezien de meeste gebruikte methode. Onze ervaring is dat het vaak de snelste, maar ook de duurste manier is om personeel aan te trekken. Je bent gemiddeld zo’n 20 tot 25 procent van het jaarsalaris van de medewerker kwijt aan de recruiter. Dat is op zich ook wel te verdedigen: het is de corebusiness van een recruiter en hij of zij heeft vaak kandidaten op stand-by staan. Het voordeel van deze methode is dat de nieuwe medewerker snel aan de slag is en dat je de voorscreening en een deel van het sollicitatieproces uit handen kunt geven. Bovendien krijg je alleen kandidaten voorgesteld die voldoen aan door jou opgestelde eisen. Het nadeel is de prijs.

Optie 2: Zelf zoeken

Zelf zoeken naar personeel is de goedkoopste oplossing. Het kost je niets, behalve tijd en – onderschat dit niet – het is niet je expertise. Je kunt op zoek gaan naar kandidaten via LinkedIn, maar zie maar eens een gesprek te beginnen met mensen die je niet kent. Het is vergelijkbaar met cold calling, en het kan lang duren voordat je succes hebt. Dit is de goedkoopste optie, maar ook de langzaamste en minst efficiënte manier om personeel aan te trekken.

Optie 3: Adverteren

Adverteren vormt een middenweg tussen de twee andere opties. Het kost geld, maar substantieel minder dan een recruiter. Je kunt al vanaf 300 euro per maand vacatures op LinkedIn plaatsen, en op LinkedIn kun je gerichte targeting instellen. Zo kun je al een voorselectie maken. Het is een passievere manier om mensen te bereiken, maar je hoeft geen gesprek te forceren. Het is een efficiënte manier om mensen te bereiken en om passief werkzoekende mensen te inspireren. Je bereikt per dag misschien wel duizend mensen, een stuk meer dan wanneer je zelf LinkedIn af gaat struinen. Kortom, het is goedkoper dan een recruiter en sneller dan zelf zoeken.

Meer weten?

Welke oplossing je ook kiest, hou rekening met de functie en het soort kandidaat dat je zoekt. Veel mensen geven er de voorkeur aan om zelf actie te nemen. Zij solliciteren als het voor hen goed voelt en zijn er niet van gediend als ze gebeld of gemaild worden. Met adverteren via LinkedIn geef je hun die mogelijkheid. Wij zijn op dit moment voor een aantal klanten succesvol aan het adverteren met recruitmentcampagnes om hun vacatures onder de aandacht te brengen. Wil je meer weten? Neem contact met ons op. Ben je benieuwd hoe je ervoor zorgt dat jouw ideale kandidaat voor jou kiest? Meld je dan nu aan voor een van onze masterclasses over social selling of over het genereren van meer leads en aantrekken van de  juiste mensen.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.