Ik kom het helaas nog vaak tegen; Ondernemers die ooit (veel) geld hebben uitgegeven aan een online advertentie campagne, maar niet het gevoel hebben dat het ze iets heeft opgeleverd. Ontzettend frustrerend natuurlijk. In ruil voor een advertentiebudget meer klanten binnenhalen klinkt aantrekkelijk, maar eindigt vaak in een deceptie. Waarom? Omdat je jezelf voor een gezonde en succesvolle campagne eerst een aantal vragen moet stellen.

Vraag 1. Wat wil ik bereiken met mijn campagne?

Bijna alle ondernemers die wij spreken willen meer klanten. Maar nieuwe klanten krijg je niet zomaar, daar moet je veel voor doen. Om te beginnen moet je weten hoe je salesproces eruit ziet. Wanneer je je salesproces in kaart hebt, weet je namelijk precies wat je nodig hebt om nieuwe klanten te krijgen en weet je dus ook waar de hiaten zitten. En daar kun je dan een online campagne op inrichten. Een online campagne is dus een middel om je doelstelling te halen. Als blijkt dat je voor meer klanten met zoveel mogelijk mensen moet mailen, dan moet je met je campagne dus zoveel mogelijk e mailadressen verzamelen bv door middel van een download. Als duidelijk is dat je als bedrijf eerst meer naamsbekendheid moet krijgen, dan is dat het doel van je campagne.

Vraag 2. Wat bied ik aan?

Als je weet wat je wilt bereiken – je database verrijken, leads genereren, je bereik vergroten – is het zaak om je doelgroep iets te geven waar ze op zitten te wachten. Voor het vergroten van je bereik kun je bijvoorbeeld een interessant artikel delen of een kijkje geven achter de schermen van je bedrijf door middel van een video. Echter voor een lead zal je al snel meer moeten geven, zoals bijvoorbeeld een whitepaper, een masterclass of een interessante tool. Mensen moeten bereid zijn hun mailadres achter te laten, dan kun je ze opvolgen. En in ruil voor dat belangrijke e-mailadres moet je ze iets relevants geven. Content waar ze echt iets aan hebben. En hoe meer informatie je van je doelgroep vraagt, hoe hoger die beloning moet zijn.

Vraag 3. Wat heb ik er voor over?

Adverteren kost bijna altijd geld, en meestal wordt het advertentiebudget beredeneerd vanuit het perspectief: hoeveel budget kan ik vrij maken voor adverteren? Maar daarmee mis je het doel van adverteren. De vraag moet zijn, hoeveel is bijvoorbeeld een lead mij waard. En om dat te kunnen berekenen moet je weten wat een klant je oplevert, wat de verkoopmarges zijn, hoeveel leads, offertes en kopjes koffie je nodig hebt voor een sale. Er zijn helaas maar weinig bedrijven die daar direct antwoord op kunnen geven. Maar dit is wel een belangrijke vraag als je succes wilt hebben met je campagne. Daarom ga ik hier in een volgend blog verder op in.

Vraag 4. Wat ga ik er mee doen?

Als je gaat adverteren is de kans groot dat je na een maand een aantal duur betaalde ‘leads’ in je bezit hebt. En dan? Hoe zorg je er dan voor dat je deze leads omzet in klanten. Het antwoord is simpel. Opvolgen! Je moet leads bellen, mailen, uitnodigen. Maar de ervaring leert dat dit niet gebeurt. Bedrijven hebben vaak geen sales team die dit oppakt. En dan is iedere euro die je stopt in adverteren er één teveel. Zorg er dus voor dat je, voordat je gaat adverteren, weet wat je met je leads gaat doen. Maak een plan. Als je nog geen oplossing hebt voor je sales-uitdaging, maar wel aan de slag wilt, begin gewoon met een het vergroten van je bereik. Het converteren pak je dan later op.

Webinars

Benieuwd naar wat jij moet doen om online kwalitatieve leads te genereren in B2B? In onze webinars leggen wij het je uit. Meld je nu aan!

Bekijk onze webinars

Privacy Preference Center