Blog

Talent aantrekken? Met saaie vacatures win je de oorlog niet

  • 05-01-2023
  • In: Blog
  • Door: Tom Postuma

Tom Postuma, onze B2B Growth Strategist, heeft eerder gewerkt als consultant voor een groot recruitmentagency. Wat blijkt?! Recruitment en marketing zijn eigenlijk helemaal niet zo verschillend. In deze blog legt Tom uit wat de grootste overeenkomsten zijn en vertelt hij waarom je er met een oersaaie vacature de war on talent niet gaat winnen.

Ken je doelgroep

De banen liggen voor het oprapen vandaag de dag. Zeker in de IT, in de juridische hoek, maar ook in marketing en in de zorg, moet je als werkgever van goeden huize komen, willen – potentiële – medewerkers voor je vallen. Wij geloven heilig in de uitspraak van Seth Godin, marketinggoeroe en de ultieme ondernemer: ‘everyone is not your customer’. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor onze medewerkers: ‘everyone is not your employee’. Zoals Romy al schreef in haar blog over employer branding, moet je dus heel goed weten wie je doelgroep is. Alleen dan trek je mensen aan die bij je passen.

Wees zuinig op je bestaande relaties

In marketing wordt klantbehoud vaak zwaar onderschat, en dat terwijl een kleine verbetering in klantbehoud al kan zorgen voor een verdubbeling van je omzet. In recruitment ligt ook de focus vaak op het aantrekken van nieuwe talenten, maar vergeet vooral je bestaande talenten niet. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker minimaal 21 procent van zijn of haar bruto jaarsalaris kost. Hoe hoger de functie, hoe hoger dat percentage. Zonde van al je investeringen.

Besteed aandacht aan employer branding

De meeste bedrijven ‘adverteren’ nog steeds met een vacature: ‘Wij hebben een geweldige baan, ben jij de juiste kandidaat?’ Die vacature bestaat vervolgens uit een oersaaie tekst vol dooddoeners, vage omschrijvingen en algemeenheden. Onderscheidend vermogen? Nul komma niets, nada, niente. Kandidaten zijn net mensen, ze kiezen niet voor een vacature, ze kiezen voor een heel tof bedrijf. Employer branding is daarbij heel belangrijk, daar schreef Romy eerder al een blog over. Als je bekend staat als een gaaf bedrijf om voor te werken, zal het een stuk makkelijker zijn om talent aan te trekken.

Wees authentiek

Of het nu gaat om het behouden van je talenten of het aantrekken van nieuwe talenten, authenticiteit is heel belangrijk, misschien nog wel meer dan in marketing. Je medewerkers zijn immers vaak vier tot vijf dagen per week tot jou en tot elkaar ‘veroordeeld’, dan kunnen ze het maar beter naar hun zin hebben. Geef dus een helder en eerlijk beeld van de cultuur in je bedrijf.

Zorg dat je vindbaar bent

Net zo goed als je wilt dat potentiële klanten je vinden via Google, wil je ook als werkgever gevonden worden. Hoe geweldig je vacature ook is, als je niet de juiste zoektermen gebruikt, gaat niemand je vinden. Pas als je relevante zoektermen gebruikt, zal Google je goed kunnen koppelen aan de zoekintentie van de zoeker. Natuurlijk kun je ook SEA inzetten. Door advertenties in te zetten kun je heel gericht de juiste doelgroep bereiken op het juiste moment en vergroot je de kans dat de juiste kandidaten je vinden.

Verzamel data

Data en KPI’s worden steeds belangrijker binnen recruitment. Door de inzichten die je krijgt uit bijvoorbeeld Google Analytics, kun je statistieken en doelen met elkaar verbinden. Maak inzichtelijk hoe potentiële kandidaten bij jouw vacature zijn gekomen, maar ook welke pagina’s ze nog meer bekijken en welke conversie daaruit wordt gehaald. Op basis van die info kun je analyseren of je website en je vacaturepagina’s effectief zijn.

Zet meerdere socialmediakanalen in

Als je SEO inzet voor goede vindbaarheid in Google, versterk die strategie dan met sociale media. Bij vacatures denken mensen in eerste instantie aan LinkedIn, maar afhankelijk van binnen welke doelgroep je zoekt, kun je natuurlijk ook Facebook, Instagram, Snapchat en zelfs TikTok inzetten.

Aan de slag met jouw verhaal, jouw brand, jouw merk?

Eigenlijk is recruitment dus net marketing. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je doelgroep voor jou kiest? Meld je dan nu aan voor deze leuke masterclass die daarover gaat.

Deel dit bericht
Tips & tricks

Online marketing kennis en praktische tips voor ondernemers.

Wil je meer waardevolle kennis, praktische tips en tricks omtrent uitdagingen die je als ondernemer ervaart op het gebied van online marketing in B2B? Of wil je gewoon geïnspireerd worden door lekkere content? Dan wil je onze blogs maandelijks in je inbox. Dus laat even je mailadres achter dan doen wij de rest. Dit wil je niet missen.

Whitepapers

Zo sta je altijd bovenaan in Google

Daalt je bedrijf in Google? Een bedrijfsprofiel heb je, maar verder geen idee wat je met dat profiel moet. En dus kijk je onrustig naar de concurrenten die wel een goede positie hebben. Net als jij hadden wij dit probleem ooit ook. Weet je waarom? De basis miste. En in onze checklist vind je de 10 factoren waarmee je die basis van je bedrijfsprofiel neerzet.

Bewezen blauwdruk voor b2b marketing.

Make Marketing Magic heeft duizenden b2b bedrijven in Europa geholpen met hun online marketing. Een van de belangrijkste tools voor meetbare marketing is de baseline scan.

Help, wat moet ik met die data?

Als B2B-ondernemer of -marketeer heb je te maken met marketingdata, heel veel data. Wat is het? Wat moet je ermee? Wat kun je ermee? Hoe werkt het? Waar begin je?

Wat we aanbieden

Dit zijn onze abonnementen

Magic Content

Voor ondernemers die goede content in een vast ritme willen.

Magic Marketing

Voor ondernemers die marketing goed geregeld willen hebben. Punt.

Magic Multiplier

Voor ondernemers met een dikke, vette groeiambitie. Kom maar op.